X-Men: First Class (2011)

„Първа вълна“ вече заля кината. Иронично, филмът без малко сам да се удави в боксофиса. Близо 160 милиона бюджет са отишли за нещо, което на моменти прилича на долнопробна евтиния… и най-вероятно е точно такова.

Действието се развива по време на „Кубинската криза“ (60-те години на миналия век) и това е единственото оправдание, че за пореден път се налага да търпим глупости за Студената война, противопоставящи добрите американци и лошите (но за сметка на това грозни, глупави и т.н.) руснаци, при това представени по обидно елементарен и плосък начин. На фона на една изкуствено пресъздадена заплаха от ядрена война, както и на надъхващи, пропити с помпозен патриотизъм архивни кадри на Джон Фицджералд Кенеди, мутантите смело се намесват в световната история.

Новият X-Men ни връща в миналото и проследява историите на Чарлз, преди да стане Професор X, и Ерик, преди да стане Магнито. Първоначално приятели, двамата се борят заедно, споделяйки общ враг и интерес, преди неминуемото да се случи и различните им каузи да ги разделят.

Похвално е желанието на режисьора Matthew Vaughn да докара един стилен филм с най-малкото впечатляваща визия и атмосфера. Поне такова намерение личеше от трейлърите. Добрата стилистика обаче предполага нещо открояващо се, а тук качествените на моменти декори и операторска работа буквално избледняват сред цялата хаотична, нескопосана шарения. Ефектите и монтажа издишат доста сериозно, връщайки ни някъде към първите части на поредицата, ако не и по-назад. По-наблюдателните от вас ще бъдат стъписани още в самото начало, виждайки на екрана Москва, която всъщност представлява залепен отзад stock footage, пред който смешно позират някакви человеци. По-нататък картинката се повтаря и с други градове и кадри, включително Лас Вегас. Въпросното обаче не ме изненадва особено, сещайки се за умопомрачителните постери, с които филмът се „промотираше“ по едно време:

Нищо запомнящо се и при актьорите. Повечето се лутат между собствената си посредственост и осакатеността на сценария, като смехотворния грим и стайлинг въобще не помагат. Jennifer Lawrence не би сгрешила ако преосмисли ролите, в които се снима, защото в противен случай едва ли ще види втора номинация за Оскар. Но все пак, поне единия от протагонистите – James McAvoy в ролята на Професор X – стои адекватно и сравнително успешно се намества в образа, който му е предопределен.

В един момент X-Men: First Class се превръща в комичен и пародиен, макар филмът да не е мислен като комедия и сам по себе си да няма нито една забавна сцена. Или може би точно една и половина. В същото време е трудно да се възприеме цялото действие насериозно, когато на екрана се разхождат неориентирани мутанти с напълно безполезни, но за сметка на това трагикомични мутации и способности. Това, което ни се предлага в рамките на над два часа прилича повече на циркаджийки номера и шутовщина (в която сфера Vaughn има опит, справка – предишния му филм), отколкото на напрегнат екшън.

За другата страна на лентата – драматичната и психологическа такава, както и за изграждането и развитието на героите, дори не мога да кажа нищо. Защото я няма, пък и за да не ти губя повече време. Макар че без скруполи бих загубил още няколко минути, ако това означава 132 спестени такива.

Оцени »  Трагедия...Не си заслужава.Средна работа.Добър е!Страхотен, препоръчвам!
Рейтинг 2.33/5 от 3 глас(а)
Loading...
Етикети:  
 

 
Прочети още...Цели 2 коментара!  
Добави коментар?

  1. от cinemascrotum
    14.Jun.2011, 8:36

    Филмът е прехвален боклук от всеки ъгъл.

  2. от weasell
    9.Aug.2011, 17:00

    Разочароващ, дори за фенове на поредицата като мен.

Коментирай...