Winter’s Bone (2010)

Трудно е да събереш многобройните лица на човека в едно цяло; във филм, който да срещне зрителя с жестоката истина за изкривената нравственост. Изисква се изключителна прецизност, за да успееш да откроиш силата на духа, изправен пред необятната грубост на света, намерила начин да пробие своя път дори и в онези местенца, за които се предполага, че можеш спокойно да наречеш „сигурни”.

По този суров път поема независимият филм Winter’s Bone на режисьорката Дебра Граник, удостоен  със завиден брой отличия на кино фестивалите в Берлин, Стокхолм, Сиатъл, както и с два от най-престижните приза на тазгодишните награди за независимо кино „Готам” – за най-добър филм и най-добро актьорско представяне.

Базиран по едноименния роман на Дейниъл Лудрел филмът ни среща с историята на 17-годишната Рий Доли, поела грижата за болната си майка и за по-малките си брат и сестра в  малка планинска къща в селище, намиращо се в студените южни части на Мисури. С изчезнал баща, занимаващ се с производството на наркотици, героинята е изправена пред непосилната задача да се бори за съхраняването и изхранването на семейството си на ръба на мизерията, където единствения начин за оцеляване е прилагането на всички жизнени инстинкти, намиращи се у човека и надеждата, че все още има хора, които са готови да дадат безрезервната си помощ. Но действителността доста често показва своето сурово лице и те оставя почти сам пред надвисващата буря. Пред опасността да изгуби едничката сигурност в своя живот – дома – Рий се захваща с опасната задача да открие баща си. Мисия, която ще  я сблъска с грубостта в лицата на онези, при които по дефиниция трябва да намери защита и подкрепа. По изключително въздействащ начин режисьорката Дебра Граник ни представя облика на малко затворено общество, където моралът е сведен до своя стряскащ минимум, а жестокостта е нещо присъщо и изключително лесно откриваемо. Зимните горски пейзажи са сякаш там, за да подсилят още повече настъпилата студенина след тоталния разгром на моралността. Единствените символи на погребаната радост са като че ли малките изоставени предмети, които напомнят колко неестествено стои всякаква положителна емоция на място като това.

Без да губи чувството си за достойнство, но осъзнала нуждата от преждевременното си съзряване, героинята се отказва от собствените си мечти и фокусира цялото си съществуване в това да възпита правилно нравствеността, инстинкта за оцеляване и самосъхранение у невръсните си брат и сестра, загрижеността за които ще я изправи пред изпитания, през които се преминава единствено чрез сила на духа и вяра в това, за което си струва да рискуваш живота си. Изключително изчистеният музикален фон на лентата е още едно от нещата, които допринасят за емоционалното изграждане на сюжета. Оставен в по-голямата си част в „ръцете” на тишината и заобикалящите планински звуци, усещането за самотност и надвиснала безизходица се засилва с всеки изминал момент. Освен със стилна режисура, качествено поднесен сценарий  и фокусирана проблематика Winter’s Bone оствава в съзнанието на зрителя и с първокласна актьорска игра. Едно от най-ярко изпъкващите участия е това на Джон Хоукс, който за сравнително малкото си екранно време съумява плътно да пресъздаде комплексния образ на изпадналия чичо Тиърдроп. А брилянтното изпълнение на главната роля от едва двайсетгодишната Дженифър Лоурънс впечатлява с деликатността, характерна за първоразрядна актриса, успявайки да съчетае и претвори изключителната дълбочина на персонажа си. С непоколебимост на духа и премерена чувствителност, изразена в правилните дози, на точните места, героинята ѝ ни повежда в търсене на една истина, която не само ще застраши собсвения ѝ живот, но и ще я изправи пред чудовищния образ на покварената човешка душевност. В тази деградирала битийност учудването при срещата с привидно дълбоко погребаната нежност в образа на онези, от които не сме очаквали чувства на загриженост и  съпричастност е напълно разбираемо, но все пак истински затрогващо.

Winter’s Bone е филм, чиято структура в основите си прилича на снежна буря, която връхлита, шокира, а не след дълго, след като е преминала, оставя след себе си задоволителното чувство от резултата при борбата за оцеляване.

Оцени »  Трагедия...Не си заслужава.Средна работа.Добър е!Страхотен, препоръчвам!
Рейтинг 4.50/5 от 8 глас(а)
Loading...
Етикети:  
 

 
Прочети още...Цели 14 коментара!  
Добави коментар?

 1. от Yavr
  1.Dec.2010, 23:46

  Определено един от добрите филми за тази година

 2. от cinemascrotum
  2.Dec.2010, 15:23

  Наистина стойностен филм с отлична актьорска игра на Дженифър Лоурънс.

 3. от Э
  2.Dec.2010, 15:25

  а някой знае ли къде мога да намеря субтитри за филма на български

 4. от Бож
  2.Dec.2010, 15:36

  Хубаво е, че такива ленти биват забелязвани и оценявани. :)
  Доказателство, че независимото кино не е просто глас в пустиня, а ярък пример за качествеността, скрита в минималистичното.

  @Э – намират се на значителен брой езици, но българският не е сред тях. :D

 5. от Vins365
  12.Dec.2010, 11:46

  Има едни любителски субтитри в коментарите в Замунда
  Но не претендирам, че са перфектни-стават да разбереш филма

 6. от Vins365
  12.Dec.2010, 11:47

  Който моеж даги редактира, нямам против

 7. от Vins365
  12.Dec.2010, 13:26

  http://subsunacs.net/get.php?id=66093
  Леко редактирани

 8. от Иво
  29.Dec.2010, 16:40

  Определено, изключително добър. Засега влиза в топ 3 за тази година.
  Хареса ми как без да показват графично целия пропадък и изпадналост на обществото, ти става ясно каква е идеята. Това е изключително трудно и малко филми успяват да го постигнат. Идеята за деградацията на човешкото е страхотно режисирана и изглежда закопана в дълбочината на скритото, защото е опасно да се ровиш там. Режисурата е деликатна и много дълбока, ритмична. А Дженифър Лоурънс направи сериозната си заявка за място сред най-добрите млади актриси.

 9. от MCFOXXX
  10.Jan.2011, 23:05

  Много добро ревю, за съжаление филмът не ме грабна по начина, който ми се искаше. Предполагам въпрос на личен вкус.

 10. от skay
  13.Jan.2011, 7:04

  Ревюто е добро и точно, благодаря Бож! Съгласен съм и с коментара на Иво (включително и онези във ФБ).

  Тук ще спомена само за един аспект, от иначе поне няколкото, които ме впечатлиха…
  …интригуващи бяха въпросите, които филма постави за морала на една затворена общност. Да, той може да е суров и жесток, но се ръководи от свои вътрешни правила, които обаче съвсем не са тотално дехуманизирани (Иво го споменава, когато говори за амбивалентността на героите). Бащата нарушава нормата на групата и закономерно бива убит. Дъщерята определено заплашва сигурността на тази общност, търсейки следите на баща си, но не бива премахната решително, като опасност, а ѝ се дава шанс, проявява се разбиране и дори съчувствие (вярно, поотупаха я, но е ясно, че биха могли и да я закопаят стига да го поискат и никой никога да не я открие). В крайна сметка именно убийците на баща ѝ проявяват от една страна най-вече състрадание, а от друга дори навярно и част уважение за силата ѝ, и я водят при трупа. И въпреки, че само е загатнато, ставя ясно, че Тиърдроп ще търси отмъщение, воден от едно усещане за чест и дълг за търсене на възмездие (сцената с банджото да показва, че той осъзнава ясно кой ще надделее). Това може да е един архаичен морал, близък до този на глутницата или племето, но е ръководен от своите закони, които отличават своето добро и своето зло (колкото и тази граница да е отместена в посока, неприемлива днес). Образите определено не са черно-бели, и това бе още една страна, която направи филма толкова силен за възприятията ми.

 11. от Номинации за Оскар ‘11 | F r a m e s p o t t i n g
  26.Jan.2011, 1:19

  […] Wintes’s Bone […]

 12. от Иво: Най-добрите филми на 2010 | F r a m e s p o t t i n g
  18.Feb.2011, 14:51

  […] Winter’s Bone Този филм съчетава перфектна структура на сценарий, […]

 13. от Бож: Най-добрите филми на 2010 | F r a m e s p o t t i n g
  19.Feb.2011, 18:33

  […] 4th Place: Winter’s Bone […]

 14. от София филм фест 2011 | F r a m e s p o t t i n g
  2.Mar.2011, 23:57

  […] Зимен дар (2010) […]

Коментирай...