Владо: Най-добрите филми на 2012

Оскарите са след има няма 24 часа и за поредна година все по-малко ме вълнува кой ще спечели в отделните категории (и все повече какви рокли ще бъдат разходени по червения килим). Отделно факта, че хората се надпреварват да пишат статии от сорта на „Все още ли са важни Оскарите?“, при което аз съответно се запитвам „А какво тогава е важно?“, при което, след като разгледах последните ни постове, ме осени – моята класация липсва, а именно това хората вече чакат няколко месеца (ха!).

Обаче има едно „но“. Колегага инж. Никс логично ме запита защо си позволявам да правя топ10 на изминалата година при положение, че съм гледал общо един филм и съм писал за два. След като обстойно обмислих този въпрос, стигнах до единственото логично заключение, че наистина нямам право да правя топ10. Така че ето моя топ5 за изминалата 2012 година. Ако случайно не сте съгласни с долупосочените заглавия, то очевадно нищо не разбирате… или по-вероятно страдате от болестта Лично Мнение.

Spoiler Alert! Батман и Хобит, сериозно.

5. Moonrise Kingdom
moonrise_kingdom

Съжалявам, изместих се много встрани от монитора и клавиатурата, за да напиша нещо смислено.

4. The Impossible
urlhhh

Опасявах се, че Хуан Антонио Байона ще се отплесне в един момент и ще покаже мръсната страна на човечеството, но това не се случи. Аудиовизуален триумф на човешкия дух и съпричастност, на който, за съжаление, ставаме свидели само в моменти на епична трагедия. Жалко, че в останалото време сме противни паразити.

3. Indie Game: The Movie
indie_game

Е задължителния документален филм, който трябва да присъства. Вярно е, че успях да изгледам само 2, но „The Imposter“ разочарова и трябваше да се задоволя с творението на Lisanne Pajot и James Swirsky, което пък, за мое щастие, се оказа изключително мотивиращ, макар и леко депресиращ поглед върху това какво е да си (независим) творец в наши дни.

2. Himizu
llklkii

Най-голямата грешка на Соно е, че засне „Love Exposure“, защото този филм няма как да бъде стигнат. Когато и да е. От който и да е. Съответно следващите му творби бяха, макар и добри, разочарования. Беше неизбежно. И тъжно. Но ето че Соно засне „Himizu“, някакви деца си викаха едни на други за някакви неща и аз отново бях щастлив, че филм на сбъркания японец отново ми харесва.

1. Django Unchained
Django Unchained (2012)

Защото в една алтернативна вселена, Тарантино изнася няколкоминутна реч колко много обича/ме киното.

Етикети:  
 

 
Прочети още...Една реплика по темата.  
Добави коментар?

  1. от Никс
    26.Feb.2013, 14:45

    Абе тази класация защо е толкова яка?
    (И къде са авенджърите :/)

Коментирай...