Владо: Най-добрите филми на 2010

Постоянно мрънкам колко зле са филмите излезли през 2010. Недоволствам от това, недоволствам от онова, и в крайна сметка пак събрах 10 заглавия, които смело и без капка угризение бих препоръчал на когото и да е. Яко комерс/оскар треска + фиксацията ми по азиатско кино са нещата, които може да наблюдавате в десете заглавия споменати долу.

10. Outrage / Autoreiji

Бийт Такеши се завръща към японската мафия, откъдето му и тръгна филмовата кариера. Китано показва, че все още е майстор на комедията, но не се страхува да нареже, разстреля, обезглави и общо взето изгаври с който и да е от героите му. Въпреки на места пресиленото насилие, последната му лента си остава в ядрото много развлекателна.

9. Blue Valentine

Derek Cianfrance хваща любовта за ръка, запраща я в двата противоположни полюса, игнорира преминаването от една точка в друга и просто наблюдава. Но не заради това филмът се намира в този списък. Нито и заради две от най-добрите роли на миналата година. Мишел Уилямс просто разказва един от най-бруталните вицове, които аз някога съм чувал.

8. Exit Through The Gift Shop

Banksy съумяваа да създаде не просто документален филм за изгряването на една нова звезда на „уличното“ изкуство. В обектива си той улавя силата, с която кинотворецът разполага, а Banksy е от хората, на които не им липсва въображение и идеи как да я използват. Струва ми се някак естествено да спомена и „Vérités et mensonges / F for Fake“ на Орсън Уелс като отправна точка за някои размишления, но само ако темата ви се струва интересна.

7. Toy Story 3

Това нещо не знам какво точно прави тука… Поне е шаренко, на Pixar и по-добро от „Up“.

6. 127 Hours

Не бих казал, че съм фен на Дани Бойл, но британецът напоследък успява да вземе едно на пръв поглед голямо нищо и да направи още по-голямо нещо. 127 часа на едно място със сигурност предлагат на страничния наблюдател множество възможности да умре от скука, но Бойл синтезира това време в един сбит разказ за човешкия дух и желанието му да оцелее и го смесва с техническите умения, които е придобил с времето.

5. I Saw The Devil / Akmareul boatda

Ji-woon Kim е един от малкото режисьори, които умеят да снимат всичко. Във все още скромната си филмография той има хорър, уестърн, драма, екшън, трилър. Само една комедия (в най-чистата ѝ форма) му липсва. „I Saw The Devil“ пък е най-добрият му филм до момента, според скромното ми мнение. Всеки елемент от лентата е в пълен синхрон с останалите – атмосферата е безкомпромисна, действието е задъхано, кадрите са прекрасни. За ролите на Byung-hun Lee и Min-sik Choi пък нямам думи, но те, както и лентата като цяло, нямат нужда от описание. Разхлабете си нервите (защото Ji-woon Kim ще ви ги обтегне за тези 140 минути) и смело гледайте.

4. Scott Pilgrim vs. The World

Горната снимка не е в състояние да опише колко як и уникален е филмът на Едгар Райт. Знаете ли кое е в състояние да направи това? Осмицата, с която скротумът е оценил лентата. Допълнителни точки от мен, че краят бе сравнително по-добър от шестия том на комикса… който също горещо препоръчвам.

3. Inception

Идеята, че филмът на Кристофър Нолан е гениален, ми бе насадена… явно докато съм спял. Аз, от своя страна, изобщо не мисля да ѝ се противопоставям, защото ми се струва, че е правдоподобна.

2. The Social Network

Нели вече е казала накратко защо филмът се появява по разни best-ове наляво и дясно. Никс и Иво пък надълго и широко, така че се надявам, че няма нужда да обяснявам.

1. Confessions / Kokuhaku

Надявах се първите думи под заглавието застанало на първо място да са „Е, този път със сигурност си го чувал“. Но уви. Отново японски филм. Отново на челната позиция. Бих се извинил, но предвид че всичко е субективно и лично – няма да го направя. Ако трябва да опиша лентата на Тецуя Накашима с няколко думи, то бих използвал „аудио-визуален шедьовър“ и не мисля, че преувеличавам… може би малко, но дръпнатите нали са ми страст. Сценарият на Накашима (писан по книгата на Канае Минато, която не съм чел) си играе със зрителя на няколко нива, но това е игра, от която не бихте се дръпнали.

И така, стига толкова за миналата година. Ако сте си харесали поне едно заглавие, което все още не сте гледали, аз ще съм доволен. Ако ли пък не, то най-вероятно вие ще останете доволни :).

Етикети:  
 

 
Прочети още...Цели 18 коментара!  
Добави коментар?

 1. от MCFOXXX
  5.Feb.2011, 23:05

  Любопитна класация. Точно 6 заглвия не съм гледал, но от тях I Saw The Devil имам намерение да гледам в най-скоро време.
  За Социалната Мрежа и Скот Пилигрим Срещу Света съм съгласен.
  Ще се съглася донякъде и за 127 часа, от мен да мине :)
  Но Изцепшън не ми хареса особено.
  При всички положения ми бе крайно интересно да видя мнението ти :)

 2. от Val
  6.Feb.2011, 16:05

  Току що изгледах Blue Valentine.
  Много добра лента !

 3. от Нели
  6.Feb.2011, 16:32

  Не съм гледала половината филми. Никакъв киноман не съм! :[

 4. от Angello
  7.Feb.2011, 12:25

  Аз пък не споделям мнението, че „Scott Pilgrim vs. The World“ е за 4-то място. Явно не разбирам от кино. :(

 5. от Владо
  7.Feb.2011, 12:28

  @Angello: Не съм сигурен кога точно моето мнение се превърна в еталон за разбиране от кино :D, но горният списък, както е казах, е личен и субективен. По-важно е да разбираш от лично мнение, киното го остави на втора позиция.

 6. от Jen
  7.Feb.2011, 13:54

  Мен пък особено ме радва присъствието на Scott Pilgrim. И на 127 Hours също (както и отсъствието на King’s Speech :)). Не съм гледала две от трите азиатски, но иначе – чудесно класиране.
  Ако включването на докюментъри официално не е чийт, може би и на мен Еxit Through The Gift Shop би ми запълнило някое от местата в топ 10. Освен ако не го направи Inside Job. Колебая се, защото след време тоя имидиът куулнес, дето нещото на Банкси генерира, сигурно ще се поизгуби, докато пряката Оскарова конкуренция има потенциал по значимост и влияние до няколко години да е придобила иконичния статут, с който сега е The Smartest Guys In The Room.
  Ако не друго, поне за документалните и анимациите 2010 се оказа доста добра. Макар че аз и иначе не мога да я определя като чак пък тооолкова драстично несъизмерима с коя да е от предишните 10 и не разбирам какво точно в съотношението ‘много силни – средни – разочароващи’ филми създаде тази трайна митология.

 7. от Владо
  7.Feb.2011, 14:04

  @Jen: Академията също чийтва като вкарва анимации в надпреварата за „най-доброто на годината“, но никой не ѝ се сърди. За Inside Job все още се оглеждам, предполагам че някой ден ще се докопам до него. Не знам кой от трите азиатски си гледала, но препоръчвам другите два :).

 8. от Yavr
  8.Feb.2011, 9:17

  127 Hours беше доста приятна изненада, може би най-голямата за мен през 2010 :)

 9. от cinemascrotum
  8.Feb.2011, 13:35

  „Пилгрим“ е доста по-голяма изненада от „127 часа“.
  Иначе класацията е добра, дори се гордея, че съм гледал I Saw the Devil. :)

 10. от lammoth
  9.Feb.2011, 1:58

  I Saw the Devil си е тотална бруталистика, не си спомням кога за последно гледах такъв трилър, яко напоен с гор. Много глави хвърчаха :) yummy

  Другата година ще се обзаложа с целия киноцентър, че пак ще включиш поне 3 азиатски филма, като нипонски ще заеме първото. :) Смятам да спечеля някой друг лев :Р

  ПС Не съм гледал японския филм, но има ли пак отрязани пениси в него? :D

 11. от Владо
  9.Feb.2011, 2:01

  @lammoth: японските са два, но в никой един от тях няма :). Откъде тази идея?

  За протокола миналата година азиатските бяха два, при това само един японски :). Догодина като се обаложиш с целия киноцентър, ми шушни на ухо и аз ще видя какво мога да направя за теб :)

 12. от mrsn
  11.Feb.2011, 10:25

  Tetsuya Nakashima na purvo mqsto, mnogo qko :) kraen si

 13. от Гледай „Fumiko’s Confession„ | F r a m e s p o t t i n g
  12.Feb.2011, 2:08

  […] на първа позиция в задължителната годшина класация за най-най-филмите на 2010, ми се струва логично да продължа с нещо подобно. […]

 14. от bungle
  14.Feb.2011, 13:30

  Снощи го гледах Confessions и наистина си прав за аудио-визуалния шедьовър. :) И аз му се насладих. Според мен Outrage трябва да е мааалко по-напред в класацията, както и I Saw the Devil трябва да е в челната 3ка. :)

 15. от bungle
  14.Feb.2011, 13:55

  btw, търся „Kao“ (Face), но нещо не мога да го открия, Владо, случайно да знаеш откъде мога да го дръпна? :)

 16. от Владо
  14.Feb.2011, 14:00

  За съжаление не успях да намеря тракер, където да има сийдъри.

 17. от bungle
  14.Feb.2011, 15:19

  Пф, и аз така. Мислех си, че проблемът е в мен и не търся където трябва. >.< Мрън.

 18. от кинеон
  28.Feb.2011, 22:05

  […] Владо (Framespotting) […]

Коментирай...