Vicky Cristina Barcelona

Ето така се промотира филм – нестандартно заглавие с женски имена в него. Прави впечатление, а и подплатено с апетитни женски роли постига целта си. Най-важното обаче е, че създава драма в съзнанието на зрителя! Още от пръв прочит и той вече се чуди: тази третата Барселона ли се казва, или става дума за едноименния град?

Няма да разказвам историята, но нека издам това – „Вики, Кристина и Барселона решават да прекарат лятото в Овиедо, Испания“. Долу-горе това са и думите, с които започва филмът. На кадър са въпросните арни моми и преди зрителят да се запознае по-подробно с историите им той има едва няколко секунди, през които се чуди коя точно е Вики, коя е Кристина и коя – Барселона. Забавно е да познаваш кое име на кого принадлежи. Аз се обзаложих наум, но не познах.

Vicky Cristina Barcelona

Очаквах един от онези натруфени и комедийно-драматични буламачи, които се бълват на талази. Набързо скалъпени и предизвестени още преди да започнат. Е, Vicky Cristina Barcelona не е точно такъв филм. Ако беше, вероятно щеше да се казва „Едно лято в Овиедо“. Ясно, недвусмислено и… плоско.

Като стана дума за Овиедо, Барселона и т.н. – вече се сещам за немалко филми, които са посветени или кръстени на градове. Или става модерно, или туристическата индустрия започва да се самопромотира в киното.

Vicky Cristina Barcelona–Scarlett Johansson

Vicky Cristina Barcelona вече е носител на Златен глобус, а Woody Allen явно е намерил рецептата за касов успех в лицето на три сексапилни актриси. Пухкавата Scarlett Johansson е в типичната за нея роля – Странна, Неразбрана (дори от самата себе си), Фатална жена. С годините явно актьорското и майсторство расте, защото тук е по-малко дървена от обикновено. Все още бих я нарекъл безлична и скучна, но би прозвучало странно за жена с нейната външност. За сметка на това изгряващата Rebecca Hall е далеч по-изразителна. И двете обаче са засенчени от кака им Penélope Cruz, която се въплъщава в мръсницата на филма и обира погледите.

На границата между предсказуемото и неочакваното, баналното и идейното, филмът е интересен най-вече с любовните терзания и действия на героините. Мимолетни и лабилни, те не знаят какво искат, или пък ако знаят – то ги е страх; а когато го получат вече не го искат толкова много. Неща, които може да ти се сторят до болка познати.

Vicky Cristina Barcelona–Rebecca HallVicky Cristina Barcelona–Penelope Cruz

Оцени »  Трагедия...Не си заслужава.Средна работа.Добър е!Страхотен, препоръчвам!
Рейтинг 4.25/5 от 4 глас(а)
Loading...
Етикети:  
 

 
Прочети още...Цели 10 коментара!  
Добави коментар?

 1. от V
  13.Jan.2009, 16:24

  Обичам филми, в които се включва „разказвач“.

 2. от CX
  13.Jan.2009, 20:55

  А филми, които са кръстени на теб? :D

 3. от V
  13.Jan.2009, 23:03

  Хахах. Разкрита съм. :D

 4. от Кристина
  25.Jan.2009, 20:31

  Филмът е страхотен, героите са дълбоки, но реалистични, а озвучението, представено от Armik, е прекрасно. Вики Кристина Барселона си заслужава до последната минута…

 5. от Anton
  3.Feb.2009, 11:00

  Rebecca Hall e изразителна само когато мълчи, защото в момента, в който си отвореше устата, това момиче само декламираше репликите с абсолютно равен тон. Странно, че във Фрост/Никсън ми изглеждаше доста по-грозновата, девойчето е симпатично.
  А на Скарлет и се заредиха няколко роли, в които образа и е толкова смотан, че човек започва да се чуди какво намират в нея останалите герои във филма.
  Аз не съм очарован от Вики Кристина Барселона, но поне бях учуден, че не ми беше така неприятен, както очаквах. Имаше доста банални неща и банални мелодии, лъхаше на мързел цялата лента. Може би се търпи филма, защото не участва дребниа цайсат човек този път.
  Факт, че стана доста по-приятно и по-забавно за гледане, от момента, в който се появи Пенелопи :)

 6. от мария
  4.Feb.2009, 9:04

  браселона беше дала на преференциални условия да се снима там – разбирай не са взели пари за снимките или ако са – взели са мнооооого по-малко от обичайното. и това само и само да се снима в барсата.

 7. от Tsveti
  7.Feb.2009, 16:58

  Филма е невероятен, не защото са събрани 3 т.н. красавици, от които само едната е такава, а защото Пенелопе Круз с невероятната си игра те кара да искаш да гледаш този филм или подобни на него още и още. Това момиче очарова с талант и темперамент! Невероятна е в тази си роля! Няма да изпуснете, ако гледате филма – най-малко мъжете ще се възхищават на Пенелопе, а на жените ще им се прииска да са там…

  P.s. Само дето разказа не филма изобщо не е това, което е написано по-горе и Барселона не е жена, а си е самия град. И някак не приляга заглавието му да е свързано имена на героини, засенчени от друга…. Иначе филма си струва, пак казвам!

 8. от CX
  7.Feb.2009, 17:15

  Tsveti, опитай се някой път да разкажеш за филм, без да издаваш важни подробности и да убиваш тръпката на зрителя. И ако можеш го направи с хумор ;)

 9. от V
  7.Feb.2009, 21:28

  Барселона не е жена?! Искам си парите обратно! :P

 10. от Tsvetti
  19.Feb.2009, 19:15

  Не, че това е форум да отговарям на постове, но все пак…. Аз обичам да знам за какво става дума, за да знам дали да гледам филма, предполагам и други са така, а напоследък ревютата на филми са едни… не можеш да разбереш дали си струва да гледаш или не. Все пак не съм казала нищо конкретно, който го гледа ще се изненада ;)

Коментирай...