Valkyrie

Историята. Филмът разказва за опита на няколко немски политици и военни да свалят хитлеровото правителство през пролетта на 1944. Планът за преврат е основан на „Валкирия“ – операция, изготвена и одобрена от самия Хитлер, създадена, за да се подсигури Германия отвътре в случай на размирици и ситуации, с които Полицията не би се справила. Планът на Германската съпротива е да убият Хитлер и активират „Валкирия“, заблуждавайки запасняците, от които е съставена тайната сила на Берлин, че превратът всъщност идва от СС-овските отряди. В подобна ситуация единственото, което могат да направят запасняците е да арестуват всички СС-войници и затворят щабовете им.

Изключително важно е да се знае, че тази история е истинска и че Германия е имала такива хора. Че не всички германски войници са били чудовищата, избивали хиляди невинни жени и деца. Че въпреки преувеличения драматизъм, без който киното не може, това наистина се е случило.

Актьорите. Много, наистина много се надявах Том Круз да успее да излезе мъничко от кишата, в която го бяха запратили всичките му сциентоложки влечения напоследък. Тук той успява. Достойнството и решителността, които лъхат от Клаус Щауфенберг са убедителни и въздействащи, въпреки физическите му недъзи. Героят на Том Круз губи ръка, око и 2 пръста, биейки се за Германия. На бойното поле Клаус осъзнава, че да служиш на Хитлер и да служиш на страната си са две коренно различни неща и се присъединява към Немската съпротива.

Генерал Фридрих Олбрихт е връзката на съпротивата във Военното Министерство. Ако трябва да избера най-достоверна прилика с немски офицер сред актьорите във Валкирия, то Бил Най определено би бил този избор.

Страхотни роли правят и Кенет Брана, Том Уилкинсън, Крисчън Беркел и най-вече никому известният Джейми Паркър, от който се надявам да виждаме повече занапред.

Режисурата. Валкирия е направен от режисьора на гениалния Обичайните заподозрени. Браян Сингър умело успява да представи детайлно и същевременно разбираемо не само същината на плана за преврат, но и характерите на хората, участващи в него. И макар този филм, поради тематиката си и някои определени минуси да не успее никога да достигне нивото на лентата за Кайзер Созе, Браян Сингър се е справил повече от чудесно.

Накратко – един изненадващо добър филм. Не се оставяйте на доводи като „защо да гледам като знам какво ще стане?“ да ви откажат от Валкирия. Оставяйки настрана историческата достоверност и значимост на самата историята, филмите за предатели, конспирации и вечната борба good vs evil са винаги актуални. Особено, когато са така добре направени.

Оцени »  Трагедия...Не си заслужава.Средна работа.Добър е!Страхотен, препоръчвам!
Рейтинг 2.75/5 от 4 глас(а)
Loading...
Етикети:  
 

 
Прочети още...Цели 18 коментара!  
Добави коментар?

 1. от CX
  24.Feb.2009, 1:12

  Някакво смешно и наивно ми стана докато четях Историята. :) Не я ли беше чувала преди филма? И още един въпрос – как реши да го напишеш „Щофенбърг“?

 2. от Longanlon
  24.Feb.2009, 9:21

  „не всички германски войници са били чудовища“

  Мила, чудовища не съществуват, има само хора. За да избиваш други хора не е необходимо да си чудовище, даже не е нужно да си зъл:
  http://kaka-cuuka.com/1120

  А филмът… за човек, незапознат с конкретната история, както и неособено придирчив към неща като кинематографичност и актьорска игра, той може и да е откровение, но за всички останали е просто леко скучновата кабинетна драма, в която нелепият круз се разхожда с обачкана униформа с леко объркано изражение тип „абе аз не приличам на ариец, щото съм нисък и чернокос, как така съм майор от вермахта“.

 3. от Моника
  24.Feb.2009, 10:27

  За момент се почувствах на 15 :)
  Аз лично никога не съм могла да се отърся от възмущението си от германските войници, които умишлено или не са били чудовища. Това е. И аз очаквах скучна драма – как да не бъде, след като знаеш какво ще се случи, но именно актьорската игра ме грабна. Въпрос на възприятия явно :)
  А бтв – Том Круз докарва прилична прилика с полковника. Като изключим, че е нисък, да :)

 4. от Longanlon
  24.Feb.2009, 10:35

  ами и аз не мога да се отърся от възмущението си от хора като болен сидеров, щото точно такива и привържениците им са виновни за всички зверства по света…

 5. от Владо
  24.Feb.2009, 11:25

  СХ, Щофенбърг защото няма нито един германец вътре. Дори Том Уилкинсън говори със смешен английски акцент.

 6. от Разгонената лесбийка
  24.Feb.2009, 15:10

  Адолф Хитлер говори на английски с швабски акцент, щях да припадна от смях. :D Единствено Томас Кречман (не съм сигурен за произношението на фамилията) е ариец, както и някои от епизодичните роли + много статисти, но останалите основни актьори са „бритиш/америкън“. Филмът е сбъркан отвсякъде – като изключим добрият performance, перфектното пресъздаване на епохата (костюми, декори, сценография) и нелошата режисура на места, филмът е жалък буквализъм и нагла американска пропаганда; подобен проект евентуално би имал адекватен резултат, ако беше снет от немци… И все пак, обективно и на фона на някои неоспорими качества, бих дал към 6/10 на гейчето Брайън Сингър и амбициозното му проектче.

  PS „Der Untergang“ е Филмът.

 7. от Владо
  24.Feb.2009, 15:25

  Лесбийката много си пада по даването на оценки напоследък ;)

 8. от Моника
  24.Feb.2009, 15:37

  Хитлер беше доста смешен всъщност, да. :)

 9. от UZUMAKI
  24.Feb.2009, 15:41

  Тая лесбийка ме кефи, ше я чукам!

 10. от Разгонената лесбийка
  24.Feb.2009, 15:42

  Fuck yeah, bаby!

 11. от UZUMAKI
  24.Feb.2009, 15:44

  LAWL

 12. от Моника
  24.Feb.2009, 16:08

  wow

 13. от Longanlon
  24.Feb.2009, 21:17

  узумаки, почна да водиш диалози със себе си ли веееееееееее :)

 14. от Longanlon
  25.Feb.2009, 10:38

  ROFLMAODZEDUN

 15. от maumyh
  26.Feb.2009, 22:29

  А някой гледал ли е и двата филма?
  „Валкирия“ и „Щауфенберг“?
  Том Круз ми се струва много неподходящ за тази роля.Не съм го изгледал още филма,но някъде ми се губи желанието като го погледна.

 16. от крапец
  26.Mar.2009, 10:42

  Абе филм за Германия направен от хамериканци с един немски актьор не го брой. Освен това наистина говореха мноого смешно понякога.

 17. от Деси
  13.Oct.2014, 16:54

  Защо не мога да намеря на този сайт ревюта на повечето американски филми?

 18. от Владо
  13.Oct.2014, 19:44

  Деси, тъй като не ни е професия и никой за момента не ни плаща, пишем за каквото желаем. Поздрави.

Коментирай...