В кухнята на Казандзакис

В Soul Kitchen, Хамбург е парти-терена, в който добре познатите персонажи на Фатих Акин –  деца на глобализацията, отвъднационални, аполитични, с корени единствено в настоящето, без да искат разрешение и с подръчен реквизит, забиват деветдесет минутен мултикултурен траш, смешен, тъжен, по цигански шарен. Комедийната схема e експлоатирана доволно (сещам се последно за Be Kind Rewind). Храна за душата е името на бивше хале от преградията, превърнато от Зинос Казандзакис в широко известна сред тесен кръг лузъри ундърграунд кръчма, в която малкият човек е с предимство. Постепенно ударите на данъчните и нездравия апетит на инвеститори към мястото зачестяват. Загубата е предотвратена от гурме-готвача на Бирол Юнел, бунтовник срещу лошия вкус. Негови са емблематичните за посоката на режисьора думи -„Пътешественикът още не е пристигнал“.Тесния кръг от лузъри се разширява скокообразно и изнася на сцената  Мориц Блайбтрой в целия му блясък. Той е предания брат на Зинос, затворник, влюбчив комарджия, и абсолютно неблагоданадежден тип, който по повеля на жалона става мениджър на Кухнята.., и я банкрутира. Следва серия клиширани гегове, в които дуото търси начин да изплува, с верния съпорт на неколцина приятели от подземния свят и клиенти и успява да се отласне от дъното, макар и разделени, всеки по-мъдър и силен от преди.

Участието на Удо Кир е голям кеф, но още по-голям са органичния(хаха) саундтрак и камеото на фронтмена от „Веркмайстерски хармоний“ на Бела Тар.

Оцени »  Трагедия...Не си заслужава.Средна работа.Добър е!Страхотен, препоръчвам!
Рейтинг 3.67/5 от 3 глас(а)
Loading...
Етикети:  
 

 
Прочети още...Цели 7 коментара!  
Добави коментар?

 1. от Nanera
  7.Jul.2010, 17:08

  Някой, който прочете това ревю стори ли му се интересен филма?

 2. от Ерин
  7.Jul.2010, 18:33

  Лично аз очаквах повече от лентата…

 3. от Никс
  9.Jul.2010, 6:55

  @Nanera – не просто интересен, ами и доста „вдигащ“. Без да очаквам абсолютно нищо – допадна ми.

 4. от Иво
  19.Jul.2010, 15:15

  Аз нищо не разбрах от ревюто.

 5. от Антон
  19.Jul.2010, 15:33

  споко, случва се и на най-добрите.

 6. от Онлайн Магазин
  30.Jul.2010, 11:33

  Не е кой знае какво, очаквах нещо по добро

 7. от Soul Kitchen (2009)(EFA ’10) | Framespotting
  22.Sep.2010, 14:30

  […] специалната награда на журито, а малко по-късно беше ревюирана във Framespotting от Антон, който написа симпатично one minute review. Днес се […]

Коментирай...