Upperdog (2009) (EFA ’10)

Норвежката режисьорка Sara Johnsen представя последната си лента – написан и режисиран от нея, филмът Upperdog представлява скромна романтична драма, красиво заснета и изпълнена от екип талантливи млади актьори.

Филмът преплита съдбите на четирима герои.  Алекс и Ян са брат и сестра от азиатски произход, които още като малки деца са осиновени от норвежки родители. На Алекс се падат симпатична двойка с добро финансово положение, на Ян – самотна майка с нископлатена работа. Двамата успяват да се открият едва след години, благодарение на Мария, която е съквартирантка на Ян и работи като домашна помощница в къщата на Алекс.  А Пер е току-що завърнал се от Афганистан войник, който опитва да се справи със спомените от войната.

Историята се развива плавно, но емоционално и въпреки че филмът поддържа интерес до самия си край, не става ясно каква е централното послание, заложено в него. Вероятно режисьорката залага на идеята, че в живота на всеки човек има някакво събитие, което го променя и определя като личност. Може би изследва различните социални слоеве в норвежкото общество. Или изразява антивоенна позиция. И трите. А може би просто ни разказва една обикновена история за четирима души, събрани от съдбата или случайността.

Това, което остава да ни утешава е, че лентата е блестящо реализирана, благодарение на красива умела операторска работа и стабилна режисура. Четиримата актьори в главните роли пък стоят съвсем естествено и непринудено на екрана. Някои от тях са с малък или никакъв опит, но това по никакъв начин не си личи.

Във всеки случай режисьорката Sara Johnsen заслужава добра оценка за свършената работа. Със само няколко филма във филмографията, тя вече демонстрира добър вкус и стил. Остава само да намери смелостта да се заеме с един по-идеен и комплексен сюжет.  Да вложи повече от себе си, да се ангажира със случващото се на екрана.

Upperdog е от онези малки приятни филми, които може и да ти харесат, може и да ти досадят. Всичко е въпрос на индивидуален вкус. И въпреки че като цяло оставам безпристрастна към лентата, не бих я нарекла загуба на време. Добро попадение от далечна Норвегия.

Оцени »  Трагедия...Не си заслужава.Средна работа.Добър е!Страхотен, препоръчвам!
Рейтинг 3.00/5 от 2 глас(а)
Loading...
Етикети:  
 

 
Прочети още...Една реплика по темата.  
Добави коментар?

  1. от European Film Awards 2010 | Framespotting на две годинки!
    1.Nov.2010, 19:07

    […] Upperdog […]

Коментирай...