Toast (2010)

Някои момчета искат да станат полицаи, други искат да бъдат пожарникари, трети – адвокати, а защо не и лекари. Найджъл не е един от тях. Неговото увлечение по храната постепенно засилва амбициите му да бъде готвач. Магазинът с препълнени рафтове e истински рай, чиято обиколка е велико приключение!

Toast проследява детството на Найджъл Слейтър, отражението от смъртта на майка му, връзката му с храната и опитите му, чрез нея да спечели одобрението на вечно недоволния си баща и да се сближи с него. Уви, опитите му остават неуспешни. Особено, когато на фона се намесва и друга фигура, кандидат за неговото сърце, а именно – новата помощница в дома, госпожа Потър.

В ролята на 9-годишния Найджъл е Oscar Kennedy и ми е много странно, че неговото име не се споменава никъде, след като той изиграва 50%, че и повече, от образа на главния герой. Навсякъде се среща единствено името на Freddie Highmore, който изиграва другата половина от образа. Ясно, че Фреди вече е с утвърдени актьорски възможности и зад гърба си има не малко успешни филми, но за мен истинската звезда тук си остава Оскар. Малък на ръст и години, но пък, със сигурност, талантлив!

Историята започва някъде през 60те години в Англия. Госпожа Слейтър е безнадеждна готвачка и макар най-доброто ѝ кулинарно постижение да са препечени филии хляб, сервирани заедно с чай, тя е грижлива съпруга и майка. Астматичните ѝ пристъпи, обаче, се засилват и не след дълго тя умира. Със смъртта ѝ започват най-трудните години на Найджъл. На него не просто му се налага да живее с киселия по характер господин Слейтър, но и с появаваща се малко по-късно госпожа Потър.

Helena Bonham Carter прави още едно запомнящо се изпълнение, превъплащавайки се в невинната изкусителка за един наскоро овдовял мъж и най-големият кошмар като мащеха за едно момче, което никога няма да я приеме като своя втора майка. Неусетно госпожа Потър се вмъква в живота на двамата. И макар по-големият да е заслепен от нормалните прелести на една жена, по-малкият има трезва преценка за ситуацията. От самото начало той прозира каква всъщност е нейната цел, но това не е достатъчно, за да убеди баща си да не се ожени за нея. Така Найджъл трябва да се примири с живота, обременен от нейното присъствие. Госпожа Потър може да е страшна омайница, но и страшна готвачка. А това поставя едно съревнование между двамата, едно кулинарно изкушение за мъжа в семейство и несъмнено затвърждава тезата, че любовта минава през стомаха.

Вече пораснал, Найджъл все още има проблеми от същото естество, с които да се бори ежедневно. Обичта към готвенето му спечелва явни дразги и неприкрити подигравателни усмивки в училище. Но това далеч не е всичко. В собствената си къща трябва да се справя с омаловажаването на сготвеното от него, тъй като то бледнее пред всичките вкусотии, които мащехата му буквално твори. Обкражението му налага една непрестанна нужда да се доказва, да се труди двойно повече, за да успее и да бъде забелязано старанието му, което, уви, често остава пренебрегнато…

Но колелото се върти, както се казва, и след определени събития и една случайна среща, която не само вдъхва кураж в Найджъл, но и го вдъхновява да действа дръзко и да не се страхува да рискува, животът му е на път да се промени изцяло. Предстои му да направи най-голямата крачка, изглеждала немислима преди, и веднъж завинаги да излезе от очертанията на обграждащата го атмосфера… и повече няма да издавам! :)

BBC прави една наистина красива и стойностна адаптация. Целият каст несъмнено се е постарал, за да пресъздаде атмосферата на 60те години и да ги пренесе до нашите екрани, до нашето съзнание. А историята сама по себе си разказва за живота на няколко души, чиито съдби са неразделимо и дори болезнено преплетени, всеки от тях търсейки нещо – един борейки се за признание, друг – за щастие, а трети – просто за… дом.

Оцени »  Трагедия...Не си заслужава.Средна работа.Добър е!Страхотен, препоръчвам!
Рейтинг 4.00/5 от 2 глас(а)
Loading...
Етикети:  
 

 
Прочети още...Една реплика по темата.  
Добави коментар?

  1. от Нели
    22.Jan.2011, 23:18

    Симпатично е филмчето!

Коментирай...