Тим Бъртън

Тим Бъртън е роден на 25 август 1958г. в Калифорния, Сащ. Прекарва детството си като рисува и гледа стари филми на ужасите. След гимназията продължава образованието си в California Institute of the Arts и като повечето възпитаници на това учебно заведение, получава първата си работата  като аниматор в Дисни. След някои артистични различия с колегите, Бъртън напуска студиото. През 1982 излиза първият му късометражен филм – Винсънт. Следват пълнометражните Франкенуини, Голямото приключение на Пий-Уий и Бийтълджус. Едва с по-касовият филм Батман режисьорът получава необходимото внимание. От тук нататък следват стъпалата към славата.

Днес Тим Бъртън живее вече десет години с приятелката си Хелена Бонъм Картър, която често виждаме във филмите му. Заедно имат две деца – Били-Рей и Нел. Режисьорът често работи с близкия си приятел Джони Деп, който е кръстник на първото му дете, и композитора Дани Елфман. Във филмографията му влизат над двайсет продукции. Когато го попитат как е решил да стане режисьор, разказва следната история : Случи се в училище. Трябваше да напишем 20 страници съчинение за една книга за Худини. Вероятно щеше да ми хареса да я прочета, но не бях я чел, затова реших да направя малко филмче, базирано на нея. Завързах се върху релсите. Да, това са детски неща, но впечатлих учителката и получих отличен. И точно тогава си казах `Би било чудесно да се занимавам с кино`.


За щастие Бъртън се насочва тъкмо към тази сфера и днес е един от най-обичаните и гледани режисьори. `Винаги са ме привличали необикновените характери`, заявява многократно Тим Бъртън и ако сте гледали поне един негов филм, веднага бихте разбрали какво има предвид. Главният герой обикновено е аутсайдер, срамежливо и чистосърдечно момче, което не се вписва в обществото. Огромното му въображение и необикновения поглед върху нещата от живота, които притежава дават отпечатък върху цялото му творчество. Режисурата, подбора на актьорския състав, декорите, визията на героите и самата история, разказана във филма винаги успяват да изненадат зрителите. Тим Бъртън е от онези режисьори, които не се подчиняват на определените норми и винаги търсят различното, необичайното и интересното във филмите си. Често някоя негова продукция от римейк на класически филм се превръща в едно ново представяне на написаната история, носещо неподправения му почерк. Бъртън е режисьор, който може да твори във всеки жанр като запазва основата му, но пречупва всичко през своя начин на възприемане. И всеки път, когато зрителят вярва, че е отгатнал мислите му, те променят посоката си. Нищо във филмите му не е такова, каквото се очаква да бъде и точно това ги прави интересни. Невероятният му талант се разгръща във всяко едно измерение – от измисления свят на комиксите, където прилита Батман, през страниците на книгите, където можем да прочетем приказки за великани и магьосници до Планетата на маймуните и обратно. Само той може да създаде един вълшебен свят, пълен с танцуващи скелети днес, а утре да посвети биографичен филм на свой колега. Той потопи Джак Никълсън в киселина, накара Дани Девито да яде сурова риба, облече Мишел Пфайфър в котешки костюм, открадна обувките на Юън Макгрегър, а на Джони Деп връчи чифт ножици. Той може да отвлече Дядо Коледа с най-добри намерения или да създаде реки от шоколад. Във филмите си Бъртън може всичко. Затова и всеки един от тях е приключение, което трябва да бъде изживяно.

Филмография:

Batman (1989)

Edward Scissorhands (1990)

Ed Wood (1994)

Sleepy Hollow (1999)

Big Fish (2003)

Corpse Bride (2005)

Sweeney Todd (2007)

Alice in Wonderland (2010)

Етикети:  
 

 
Прочети още...Коментирай...