The Young Victoria (2009)

Не минава година в Холивуд без един (или повече) от онези бляскави исторически филми, които възвеличават или принизяват даден европейски владетел. През годините Джуди Денч изигра Виктория, Кейт Бланшет се въплъти в Елизабет, Ерик Бана опита да бъде Хенри VIII, Кирстън Дънст разбра колко е трудно да си Мария-Антоанета, а Хелън Мирън даже грабна оскар за ролята си във филма Кралицата. И докато с всяка изминала година тези проекти стават все по-мащабни, по-амбициозни и поглъщат повече пари, зрителите стават все по-взискателни…

Истината е, че такъв тип филми не се правят лесно. Жанровата им насоченост предполага добро представяне на фактите и биографичните данни по такъв начин, че да се запази историческата точност без да бъдат зрителите отегчени до смърт. Политическата и любовната нишка са задължителни. А сюжетът трябва да е достатъчно интересен, за да задържи вниманието.

С всички тези тежки условия пробва да се справи Жан-Марк Вале и своя последен филм Младата Виктория, който разказва историята на английската кралица, управлявала най-дълго в историята на Англия. Лентата излиза през 2009г. и получава три номинации за Оскар, печелейки наградата в категорията за най-добри костюми.

Сюжетът, който се опитва да ни представи героинята повече като човек, отколкото като държавен глава, започва с разказ за детството на Виктория. Тук някъде се прокрадва позната идея за цената на славата. Този път тя притежава красиво лице и носи корона, но дори и на ново място по различно време, си остава същото клише, което сме виждали толкова много пъти. Темата е така експлоатирана, че зрителите не биха се изненадали дори от появата на герой, който да  припомни, че `с голямата сила идват големите отговорности`. Не липсват и типичните за всеки дворец интриги. Тук тяхната цел се изразява в желанието на останалите герои да упражнят влияние върху бъдещата кралица. В следствие на плановете, скроени от кралското обкръжение, Виктория успява да се сдобие със съветник и някой и друг кандидат-жених. Всичко това ни е разказано по приятен и неангажиращ начин, но все пак остава нещо, което бихме изгледали с безразличие и което ще забравим бързо след края на филма.

С развитието на сюжета героинята не разбира как се влюбва в един от претендентите за ръката и. И ако в световната история това е пример за една от най-силните и стабилни връзки, които са съществували между крал и кралица, то двойката във филма не може да грабне с нищо. Химия между актьорите липсва, а сцените се развиват мудно. В крайна сметка, оделяйки толкова време на тази любовна история, която разочарова, сценаристът съвсем забравя да ни обясни политическата обстановка в страната. За щастие обаче ние сме достатъчно умни, за да се сетим, че основният конфликт в парламента не е кой ще запали камините в Бъкингамският дворец. Но не бива да бъдем претенциозни – все пак имаме годините, в които се случват събитията. Историята, политиката и сериозната част от филма се изчерпва с няколко кратки исторически бележки в началото и в края на филма.

Сюжетът е допълнен от  коронация, сватба, няколко бала и покушение срещу кралицата. По такъв начин се създава впечатлението, че Младата Виктория е филм, на който не му липсва нищо. В действителност обаче под красивите костюми не остава нищо, което да си заслужава гледането…

 

Оцени »  Трагедия...Не си заслужава.Средна работа.Добър е!Страхотен, препоръчвам!
Рейтинг 2.00/5 от 2 глас(а)
Loading...
Етикети:  
 

 
Прочети още...Коментирай...