The Wrestler

The Wrestler

Кечът може да е театър, но зад кулисите капе истинска кръв. Не много, но достатъчно. Хората вярват в бой, който е само наужким, ала тук е и големият парадокс – в края на борбата тълпата изпраща своите любимци без загриженост и с увереността, че нищо им няма и са добре. А те не са.

Върлите фенове на Darren Aronofsky може и да са леко разочаровани, защото този филм не е толкова необикновен. The Wrestler разказва история, многократно виждана в киното и извън него. Единствено експонирането и в светът на кеча я спасява от пълна баналност, а добрия разказ и заснемане я правят интересна. История по-дълбока и смислена, чувствена дори, отколкото предполагат асоциациите с кеча. Ранди „Таранът“ Робинсън (далеч по-благозвучно в огиринал – Raaandy „The Raaaam“) има само работата си. Извън нея почти няма приятели, а семейството му отдавна не ще и да чуе за него. Дали заради естеството на своята работа или заради възрастта, Ранди трудно се адаптира към съвременния свят. Една голяма част от него е завинаги в миналото, със спомените и младостта си. За още повече драматизъм той играе на старо атари, докато децата в квартала разцъкват модерната Call of Duty… 4. Дори аз не я знам що за глупост е.

The Wrestler–Mickey Rourke

Ранди остарява, оглушава и накуцва. Опитът от подобни истории подсказва, че той ще бъде отхвърлен от хората и работата си като безполезен и никому ненужен. Но тук е различно – хората по улиците го познават, а публиката го обича и скандира името му. Той е гвоздеят на вечерта, звездата – било то и в треторазрядни шоу-програми. Не кечът отхвърля Ранди; тялото му отхвърля кеча.

В опит да живее „нормално“ и да запълни празнотата Ранди си намира допълнителна работа, търси контакт със злопаметната си дъщеря и романтика със застаряваща стрийптизьорка, чийто път по пилона необратимо е тръгнал надолу. Все неща, в които претърпява от частичен до пълен провал. В главата му звучи шумът на пълната зала и крясъците на публиката, но в мига, в който прекрачва вратата на магазина, в който работи и всичко заглъхва. Докато не изригне отново в момент, в който Ранди осъзнава, че не може без борбата. Нито пък може да продължава с нея.

Трогателни роли на Mickey Rourke и Marisa Tomei със забележката, че последната не успя да ме убеди колко е възрастна и нежелана от мъжете.

The Wrestler–Marisa Tomei

В такава обречена ситуация дилемата е ясна. Нещо като избор между физическата смърт и духовната такава. Но смърт няма – отворения и не толкова буквален край дава възможност на всеки да прояви въображение. И да се замисли дали прави това, което наистина иска и дали е щастлив с него.

Оцени »  Трагедия...Не си заслужава.Средна работа.Добър е!Страхотен, препоръчвам!
Рейтинг 5.00/5 от 6 глас(а)
Loading...
Етикети:  
 

 
Прочети още...Цели 8 коментара!  
Добави коментар?

 1. от Владо
  2.Feb.2009, 0:37

  Дъщерята е далеч от злопаметна, все пак му дава шанс и денси с него в изоставената сграда.

 2. от Апостол Апостолов
  2.Feb.2009, 3:13

  И най- удивителното идва след края на филма: Мики Рурк е решил действително да се качи на ринга като кечър. Иди, че го разбери!…

 3. от Longanlon
  2.Feb.2009, 9:34

  филмът беше готин, спор няма. само не ми стана ясно що Ранди работи в магазин, а не като охрана примерно

 4. от bib
  2.Feb.2009, 12:45

  Мики Рурк е просто феноменален. Най-много ме кефи как без да прави нищо особено, освен да се мотае насам-натам, хили се, отмята дървено коса и готово – направил поредната страшна роля. На моменти имах чувството, че гледам документален филм.

  А има такива сцени в тоя филм! Например как продаваше на една баба салата в магазина или как танцуваше пред Мариса Томей в оня бар, един такъв огромен, дървен и готов да обича – просто да умреш! :)

 5. от Стилиян Пенев
  4.Feb.2009, 16:17

  Много хубаво резюме. Одавна се каня да го гледам ама да видим. Тази вечер ще се опитам да го предложа на жена ми, стига да не са ги вкарали с дребосъка в болницата като се прибера вкъщи :( .

 6. от kefime
  21.Feb.2009, 11:16

  ако незнаеш кво е кол ъф дюти фор, по-добре разбери по-бързо, няя нищо случайно

 7. от Филмите на 2008 | Framespotting - блог за кино.
  19.Aug.2009, 23:45

  […] The Wrestler […]

 8. от Black Swan – трейлър | Framespotting е блог за кино.
  18.Aug.2010, 22:34

  […] Aronofsky прави елегантен скок от кеча към… балета. Доколко е елегантен ще разберем в […]

Коментирай...