The Twilight Saga: New Moon

Twilight: New Moon–poster

„Twilight“ – което си остава нарицателно за цялата сага, макар единствено първата част да носи това име – има щастието да е от онези неща, които будят противоречиви и доста крайни мнения. Много мразен, ала още повече обичан.

Феновете на поредицата са екзалтирани, истерични и жадно оголили зъбки по вампирската сага. Повечето от тях са или лудо влюбени в Робърт „Боби“ Патинсън, или се отъждествяват с Бела Суон, бидейки на 15 и имайки се за ВЕЧНО НЕРАЗБРАНИ, куул-депресирани, фешън-меланхолични и фатални… или просто се носят по течението на модата и масовата истерия. Те са обезумели от манЯщина и не му мислят много-много. Посмееш ли да оспориш качествата на новата им мания те ще се почувстват лично засегнати, ще изпаднат в неконтролируемата агресия на пубертета, ще ти кажат нещо от сорта на „като не ти харесва – не го гледай“ и ще ти теглят една майна, меко казано. Но има и друга група фенове – тази на twilight-интелектуалците a.k.a Интелектуалците на Здрача. Те все пак смятат, че за да бъде един филм хубав, то той трябва да има някакви качества – поне нещо смислено или оригинално откъм история, сюжет. Следвайки тази логика, те виждат в поредицата разчувстващо дълбок смисъл, мъдри послания и покъртителна мелодрама. Те виждат една трогателна история за „невъзможната любов“ между човек и вампир, засягаща човешките (и вампирските – бел. авт.) отношения, любовта и омразата, жертвоготовността, изборът, раздвоението между правилно и неправилно… Попивайки струящия житейски опит и мъдрост, те виждат огромен смисъл и замисъл във всичко това, виждат дълбок контекст, виждат скритите детайли с внушения, препратки, подсказки…

Ако ти не виждаш нищо от това, то значи не си призван и достоен за фен на „Здрач“ и последвалите го фази на луната. Ти си сляп за истинските неща. Не всеки е роден open-minded, сори.

Twilight: New Moon
това може да мине за фен, който ти скача на бой, задето не си харесал twilight.

От своя страна анти-феновете на епичната сага вземат филма толкова „насериозно“, че повече му се смеят и подиграват, отколкото да го критикуват съсредоточено. За тях това е една идиотска тъпня за малки момиченца и неориентирани момченца, нервираща с цялата си палячовщина, вамп-гейщина и педалия, и не на последно място с аграрно-шафрантийския образ на ДеБела Слон. Така Twilight за много хора се превърна в символ на тъпото американско кино, в олицетворение на бездарието и клишираността.

Къде е истината? Framespotting – твоят филмов ментор – ще те просветли! Нека ти обадя, че „Здрач“ далеч не е ешелонът за тъпота. Че филмът е тъп – тъп е, но не е по-тъп от десетки и стотици други, които се пръкват постоянно. Уви, вампирската сагичка не е уникална дори с глупостите си. Тя е просто една от многото и честно казано не заслужава специалното внимание, на което се радва, било то и в негативен план. А „феноменът Здрач“ всъщност не е никакъв феномен, защото рекламата и добрият маркетинг са отдавна измислени и доказали се. Така че сам по себе си не филмът е голямото зло. Истинският дразнител са истерията и лавинообразния ефект на масовката. И те са такъв дразнител, че рефлектират върху самия филм и му трупат сериозно отрицание. Което е нечестно и крайно точно толкова, колкото и сляпото идолизиране.

Тук обаче настъпва един преломен момент, читателю: настъпва развръзката в това аналитично ревю.

Аз действително живеех с горните убеждения допреди седмица. Но ако Twilight беше просто един от многото средняшки, глупави и скучни филми, то втората част – а именно New Moon – се оказа уникално зле! Мда, дойдохме си на думата :)

„Новолуние“ е такова недоразумение, каквото рядко се среща. Едва сега разбирам защо продължават да му лепват етикет „horror“ – не защото е в жанра хорър, разбира се, а защото е ужасен! В най-натуралния и пълен смисъл на думата. Това е един дълъг и протяжен филм, в който 80% от времето минава само и единствено в диалози. Но какви диалози? Забавни? Брутални? Хладно интелектуални, естествени и реалистични, провокиращи може би… какви? Малоумни, ето какви. През цялото време героите си говорят измъчено и флегматично, докато камерата ги дава в близък план. И така минават към два часа. Драматургията в „New Moon“ е изразена чрез два легендарни похвата: гледане (в една точка, ако може) и мълчане. Така се пресъздават драмата и емоционалния заряд в този филм. Дълбоките погледи и тягостно мълчание на Kristen Stewart така ще ти омръзнат, че чак ще се зарадваш, когато на екрана се появи Dakota Fanning. Тази илюзия обаче трае секунди, защото ролята на „детето-чудо“ е смехотворна и нищо повече.

Taylor Lautner & Kristen Stewart @ Twilight: New Moon

Тъй като един Боби Патинсън не може да върши цялата работа, колкото и да грее от всички плакати, корици и реклами, тук на помощ с изплезен език и мърдащи ушички притичва върколакът Джейкъб. Да, доброто върколаче Джейкъб! Той ходи гол до кръста, за да поддържа жегата и интереса на целевата аудитория. Градацията на героя му е вдъхновена от много подобни случаи в реалния живот – първо е раздърпан фентъзи-метъл, а след това става яко биче:
Taylor Lautner @ Twilight: New Moon

Най-главната роля е посветена на Kristen, която изнася филма на плещите си, но това не трябва да ти звучи като хвалебствие. Бела отново се опитва да влезе под кожата на всички тийнейджърки, караща ги да повярват, че е една от тях. Отново вглъбена и депресирана, изправена пред невероятни любовни перипетии, чудеща се кого да обича и кого да зареже, за да го предпази (една от най-големите мелодрами в съвременното кино е да зарежеш някого, за да го предпазиш от самия себе си), раздвоена между вампир и върколак… Типичното тийнейджърско ежедневие, типичните пубертетски проблеми. Звучи почти достоверно, нали? Шегата настрана, но пред киносалона чух група момичета да говорят и едната сподели: „Аз във вампири не вярвам, не… във върколаци обаче…“.
Бела и компания продължават да пълнят главите на зрителя с мега-клишета и откровени лъжи – че всеки е специален, че любовта това, че любовта онова… Но, о, изненада – този път не минава! Лентата е толкова фрапантно зле, че дори върли фенове остават неприятно изненадани и разочаровани. И нормално – историята става тъй развратно слабоумна, че едва ли някой би искал да се отъждествява и асоциира с нея.

Никой, освен Едуард. Той по нищо не отстъпва на останалите трагикомични персонажи – макар и над стогодишен, хладнокръвен вампир, Едуард иска да се самоубива досущ като повечето 13-годишни депресарчета. А елитът на вампирите все още се помещава в просторни тронни зали, седящ на златен трон и държащ се като монарх отпреди петстотин години. И това в XXI век, където вампирите са цивилизовани и съвременни вегетарианци и само дето не се снимат в кампании на PETA за защита на животните.

Всичко на всичко във филма имаше около две сцени, които чат-пат ставаха. Едната беше горско преследване с леко нестандартен музикален съпровод. Другата беше в киното и така лъхаше на хумор и пародия, че почти да ми хареса. Всичко останало бяха флегматичните и изпълнени с тежък патос диалози, които нищо не казват. Целият филм е един пълнеж, само дето няма какво да се запълва, понеже липсва най-важното – основа. Twilight: New Moon ужасяващо напомня на последния Harry Potter с това, че все едно е правен за отбиване на номера, колкото да се прескочи от единия епизод към следващия, оставяйки те с чувството, че нищо не си гледал и нищо съществено не се е случило. Harry Potter обаче започна тоталния си срив след 4та серия, докато Twilight потъна още след 2ра. Ако трябва да сме метафорични, Twilight не само потъна, ами проби океанското дъно; и единственото възможно падение оттук насетне е да излезе от другата страна на Земята.
Връщайки се на сравненията между хитовите заглавия за малчугани – Stephenie Meyer диша прахта на Joanne Rowling. Явно не всяка лелка може да стане новата J. K. Rowling и това е хубаво. Една ни е предостатъчна.

Оцени »  Трагедия...Не си заслужава.Средна работа.Добър е!Страхотен, препоръчвам!
Рейтинг 3.88/5 от 26 глас(а)
Loading...
Етикети:  
 

 
Прочети още...Цели 28 коментара!  
Добави коментар?

 1. от voxy
  5.Dec.2009, 2:38

  уникум :D

 2. от UZUMAKI
  5.Dec.2009, 2:58

  дъ хорър ве, мани

 3. от Eneya
  5.Dec.2009, 3:25

  Ти остави, след като прочетох книгите (ако си спомняш какъв вой и ужас настана тогава в Кутията, ако не, разминал си се), наскоро взех, че хвтрлих едно око и на филмите.
  Какво трябва да е нивото на книгите, за да сметна, че филма (Здрач) всъщност е по-добри от книгите?
  Не знам…

 4. от v
  5.Dec.2009, 10:32

  http://io9.com/5409545/new-moon-or-how-i-learned-to-stop-worrying-and-love-celibacy
  Проблемът е че не си забелязал че филма е комедия.

 5. от CX
  5.Dec.2009, 14:37

  Нито е проблем, нито е като да не съм забелязал.

 6. от mname.org
  5.Dec.2009, 15:00

  Има си своите качества филмчето – малко като star wars ми е на мен – детски но пък не е чак толкова зле, че и само за пубери.

  Енея, за теб отдавна знаем че си елитна овца с кутия, няма нужда всеки път да напомняш за това.

 7. от cinemascrotum
  5.Dec.2009, 20:41

  Догодина идва „Затъмнение“ , така че се гответе. :)

 8. от HePeDoBeH
  7.Dec.2009, 20:15

  Джейки, ела тук момче! Мирен! Долу! Долу! Легни! Дай лапа….добро куче. Дръж ся оня начервисан, напудрен педераст! Дръж!

 9. от Mimi
  22.Dec.2009, 20:03

  Lele horaa wie ne razbirate li 4e edin film ne e samo dialozi ne 4e kazwaam 4e e genialenn amaa se pak…Oswen twa ne mislite li 4e fenowete ne se radwat na wampir koito ne qde hora ami na wryzkata im… ima hora koto si padat romantici a wie samo kritikuwate… mmm nqma da e lo6o da poglednete ot druga gledna to4ka :)

 10. от Eneya
  23.Dec.2009, 0:38

  Защо всички фенове/защитници на книгите и филмите са леко/доста неграмотни? Някакво изискване ли е, що ли?

  Мими, вампирите си имат конкретна роля и са по-скоро инструмент за представяне на темата „какво прави хората хора“.
  Един филм не е само диалози, ти го казваш, но когато една история няма НИТО диалозите, НИТО посланията, НИТО идеи… То имаме една голяма, кръгла нула. И в нашия случай, нула с претенции.
  Затова и хората се подиграват. Защото е смешно, тъжно и нелепо.

  П.П. Това е романтика.

 11. от rosi
  23.Dec.2009, 16:25

  koi kvoto iska da kazva poredicata knigi ot zdra4 sa 4ydoto na vekaaaaa nqma po xybavi knigi nikode nito filmi smisul treilariii, zdra4 e neveroqtna kniga film i t n nqma sporrr ..

 12. от rosi
  23.Dec.2009, 16:27

  nqmam dymiiiii navsqkade ostavqm komentari za poredicata zdra4 za6toto e ne6to ynikalno i fenomentalno…..taka si e ..

 13. от HePeDoBeH
  23.Dec.2009, 23:00

  da, rosi, nap1lno s1m s1glasen s teb i s16to smqtam, 4e ima6 ynikalna fenomenTalna dementia sprqmo twilight.

 14. от Mimi
  28.Dec.2009, 20:43

  Ок лично на мен ми писна от хора които критикуват… Ми усмирете се малко не съм казала че книгите са феномен лично аз съм чела много по-хубави книги.И въпреки това са интересни всичко зависи от това, което харесваш, ако си много срещу сякаква романтика… е тогава никой не очаква да ти хареса :) Обачее може би трябва да се спрат обидите цитирам: „Дръж ся оня начервисан, напудрен педераст! Дръж!“ ее ТВА вече е грубо…

 15. от HePeDoBeH
  29.Dec.2009, 10:06

  И малкото момиченце пораснало и станало красива жена, и чакало, чакало да дойде оня напудрен, начервисан педераст да я целуне и да сбъдне най-романтичните ѝ, еротични фантазии, ама то само космати кучета се редили на опашката, и така постепенно на красивата жена ѝ увиснали циците като мариновани чушлета, па и гъзът ѝ понаедрял и се надиплил и набримчил като родопска каба гайда. Тя разбрала, че романтиката не съществува в това измерение, спряла да чака Пудрислав. Кучетата отдавна били спрели да я гледат влюбено и я мислели за сух шпек – Дядо Либен, та и със зоофилията не ѝ провървяло. Най-накрая хванала първото алкохолно-замъглено бирено шкембе от улицата, което в момент на замаяние, под действието на алкохолните изпарения, се объркало да подвикне пошло някой първосигнален банализъм подире ѝ и тъй като на нашата героиня ѝ било писнало да чака, а и не се знаело дали ще се намери някой друг също толкова пиян и замъглен след този, решила да не изпуска последния влак, омъжила се за него, народила му една челяд като на Чорбаджи Марко и всички заживели доволни и щастливо чааак до следващия епизод на Тwilight: The new dusk….

 16. от Mimi
  29.Dec.2009, 20:23

  (rofl) Q wij tii taka li 6te si igraem :D:D:D:D okeeey na4iii stawaaa takaaa: Imalo edno wreme ediin neredoweeen… amaa toi e takyyw 6ottt 4estoo se napikawal w leglotooo iii zajiwqql sam 6tastliwo s piknqtaa si… i az moga da byda gruba amaass mom4eta kifli spiram da se zanimawam :D:D:D ouuu 4ei moje da si trawestit izwinqwaaai milaaa dano ne mi se obidi6 :S:S:S areee…..

 17. от Цветелина
  29.Dec.2009, 21:43

  priceless :D

 18. от CX
  29.Dec.2009, 21:54

  Цветелино, голям си сеирджия!

 19. от sofia
  7.Jan.2010, 15:28

  kakvo imate protiv dielozite vse pak v 21 vek sme po dobre malko da se zadulbo4at ne6tata vme6to da gledam nqkyff typ ek6un kudeto sa samo nqkfi banalni i gls istorii..!! az li4no go gledax za prtyf pyt v4era i az taka si mislex 4e e poredniqt banalen film n0 ne e taka pone ot moqta gledna to4n0 tova koeto mi xar be6e 4e ne e tolkova nablqgat na „boq„ a tova 4e bella i Edward se vlubvat bezyslovno moga i da se povtorq n0 filmar e tipi4na „nevuzmojna lubov„ i mislq 4e v toq nqma ni6to lo6o… V PULNIQT SMISYL NA DUMATA VSEKI S MNENIETO SIII ;]

 20. от HePeDoBeH
  8.Jan.2010, 10:38

  A твоето мнение определено отива в категорията „безценно“…

 21. от Hader
  9.Jan.2010, 3:32

  хихихи коментарите са доста по-забавни от самия филм, който ( както и книгите) е ориентиран към наивно простоватите 12-13 годишни момиченца и техните сополи. Единствения въпрос, който може да си зададеш по време на филма е, дали ще се получи достатъчно гъста мъгла, ако плеснеш един шамар на господин бяло личице. Такива филми са доста ценни, проверяват психическата ти устойчивост. Аз издържах до 30-тата минута и се гордея с това!

 22. от Hader
  9.Jan.2010, 3:34

  единственияТ въпрос, де. Изглежда гледането на такива филми има странични ефекти

 23. от basist4ovek
  15.Feb.2010, 23:05

  Мамка му! Сагата е зле, ама зле! По-скоро манията по нея. Не може вампирите да светкат… Нередовен – съгласен съм за приказката. Нищо против роматниката нямам, но Боби Патисън е грозен, начервисан педераст, а цялата сага възпитава в метросексуалщина, недомисленост и всичко недо – отпред и отзад!

 24. от The Twilight Saga: Eclipse – trailer | Framespotting е блог за кино.
  11.Mar.2010, 18:38

  […] триото Pattinson-Stewart-Lautner, че си припомних колко обичам да пиша за такива […]

 25. от Spartacus: Blood and Sand | Framespotting е блог за кино.
  26.Apr.2010, 15:00

  […] Накратко, Spartacus: Blood and Sand е нещо средно между „Rome“ и „300″. Ако си фен на което и да е от двете, то най-вероятно сериалът ще задоволи жаждата ти за кръв и еротика. И наистина, кървища и голотии има смущаващо много. Но това не е просто поредното момчешко забавление – има нещо и за вас, дами! Дузина голи до кръста гладиатори засенчват дори плочките на Taylor Lautner от New Moon. […]

 26. от teds
  8.May.2010, 11:24

  ama kak da go gledam??

 27. от Vampires Suck | F r a m e s p o t t i n g
  25.Dec.2011, 16:25

  […] най-големите анти-фенове на разните там Здрачове, Новолуния и прочие вампирски драмички, трудно биха харесали […]

 28. от Спартак-кръв и пясък | photook.net
  10.Jun.2012, 8:07

  […] гладиатори засенчват дори плочките на Taylor Lautner от New Moon, и са готови да изпълнят всяко едно желание на… […]

Коментирай...