The Syrian Bride (2004)

Израелският режисьор Еран Риклис завършва филмово училище в Англия през 1984г и последните 20 години трупа слава благодарение на няколко заглавия, превърнали се в хитове в родната му страна. Истинският успех идва през 2004 г. с лентата Булката от Сирия, която го издига на европейската и световна филмова сцена.

Сюжетът на филма се върти около предстоящата сватба на израелското момиче Мона с известен сирийски телевизионен водещ. Бракът е уреден, а булката и младоженецът не са се срещали до деня на сватбата. Самото събитие ще се случи точно на границата между двете държави и веднъж прекрачила я Мона няма право никога повече да се завърне при семейството си. Проблемът идва от това, че момичето и близките ѝ населяват спорната област Голанските възвишения, която и двете страни смятат за своя територия. Така режимът по преминаването е максимално затруднен, а ситуацията, в която се оказват сватбарите, намиращи се на ничия земя, е трагично абсурдна…

Режисьорът Еран Риклис използва личната драма на героинята си, за да представи съществуващите израело-сирийски конфликти. Ситуацията, в която се оказват героите е своеобразна метафора за застоя и безизходицата, в които се намират дипломатическите отношения между Израел и Сирия. Без да се ангажира с определена политическа позиция, Риклис изразява разочарованието си от това положение, от което страдат обикновените хора. Освен главната тема на филма, той засяга и редица други проблеми – мястото на жената в съвременното израелско семейство и правото на личен избор срещу семейните традиции и ценности.

Булката от Сирия носи типичното за израелските филми настроение между комично и трагично. Еран Риклис създава богата галерия от персонажи, които ни забавляват със своята индивидуалност. Като ги събира под един покрив, режисьорът ни позволява да надникнем отблизо в живота на всеки от тях. Така филмът преминава от общото към личното и измества фокус от проблема на една нация към проблемите на всеки отделен човек. И зрителят не остава безпристрастен към съдбата на героите.

В главните роли ще видим редица талантливи актьори. Под светлините на прожекторите най-ярко се откроява известната израелска актриса Хиам Аббас, която олицетворява съвременната свободомислеща жена, която е готова да се бори за щастието си, дори и съпротивлявайки се срещу ограничаващите семейни традиции. Нейната героиня във филма е натоварена с много задачи – да утеши сестра си Мона, която заминава далеч от близките си, да защити дъщеря си, която иска да се омъжи против волята на съпруга ѝ, да оправи отношенията между баща си и брат си и накрая да се погрижи за себе си. Тук актрисата играе второстепенна роля, но ще я видим по-късно да поема главната роля във филма „Лимонова градина“, в който Еран Риклис доразвива образа на независимата жена, която се справя сама в живота.

В рамките на идеята, която представя, филмът Булката от Сирия не е  нещо ново и революционно, но притежава своето очарование. Благодарение на  шеговития тон и хапливата ирония, лентата ни ангажира до самия си край. А  чувствителна музика и пленителна сценография превръщат филма в докосваща човешка драма.

Оцени »  Трагедия...Не си заслужава.Средна работа.Добър е!Страхотен, препоръчвам!
Рейтинг 4.33/5 от 3 глас(а)
Loading...
Етикети:  
 

 
Прочети още...Една реплика по темата.  
Добави коментар?

  1. от Lemon Tree (2008) | Framespotting е блог за кино.
    19.Aug.2010, 20:38

    […] на филма Булката от Сирия на израелския режисьор Еран Риклис е следван от […]

Коментирай...