The Secret in Their Eyes (2009) (EFA ’10)

„Тайната в очите им“ или спечелилият Оскар за чуждоезичен филм 2009 е криминална драма, балансираща в деликатната романтика и отекваща в Хичкок-ови мрачни моменти. Режисьор е аржентинецът Хуан Хосе Кампанела, чиято работа е първокласна и перфектно изпипана технически с фини артистични почуквания, непознати на посредствеността. Кампанела дълбае в любовната драма и криминалния трилър и вади на повърхността един безупречен филм с послания и внушения, които работят с оправдания си сантиментализъм. Колкото по-превъзнесена върви историята, толкова повече внушения трупа след себе. На границата на мелодрамата, филмът не успява на размие строго очертаните си мотиви, засегнатите проблеми търпят развитие, а заключението е силен порив на кристално чистия хуманизъм.

След дълги години работа в Националния съд в Аржентина, днес Бенхамин Еспосито решава да напише роман, базиран на събитията съпътствали неразрешено убийство преди 30 години, което е разследвал. Тези години са белязани и от безмълвната му невъзможна любов с колежката му Ирене и абсурдните политическите промени в страната. Извършено е брутално престъпление – млада жена е била изнасилена и убита, а разследващите, начело с Бенхамин Еспосито и неговият верен партньор, са по следите на убиеца.

Филмът е съставен от непрекъснати ретроспекции, които разказват за случилото се, докато героят, в днешно време, подготвя романа си. След 30 години той отново се среща с Ирене и вече по-възрастни си спомнят за отминалото време. Химията между двамата е повече от отлична – пламъкът в очите им и деликатността на жестовете са изпълнени с необикновена романтична тишина, специална, единствена емоция, запазена само за двамата. В ролите виждаме аржентинските звезди Рикардо Дарин и Соледад Виямил, които не за първи път прославят страната си в света на киното. Две плътни изпълнения, без разводнен излишък и захаросан привкус. Минимализмът на чувствата съпътства филма от началото до края, но с това се засилва емоционалния заряд, който накрая избухва в силен туист.

Без съмнение, темите, засегнати във филма, стоят доста по-високо от интригуващия криминален сюжет. Любовта и отдадеността на ближния, пълното себеотдаване и благородство в името на каузата на живота ти са нещата, които лентата засяга без да губи инерция от нарастващо напрежение и без да се превръща в нахален урок по хуманност. Режисурата е строга и минимално суха, а в избухващите емоционални моменти успява да запази твърдост и не се колебае в евтин сантиментализъм. Кадрите са красиви, наситени със светлина и живец. Героите дишат, придават душа на всяка сцена с минимална лекота, без излишни резки актьорски импровизации, а музиката гали сетивата, и заедно с проблясващите жълтеещи картини, придава класна и уникална синтетична атмосфера, изпълнена с брилянтен кинематографичен заряд. Разказът е пропит е необходимия брой емоционални залитания, но никога не се размива – върви плавно, трупа напрежението си, а всеки герой постепенно достига развръзка на поведението си и авторовото послание, въплътено в образа.

„Тайната в очите им“ е рядко добър филм. Въпреки че съм привърженик на „Бялата лента“, стане ли дума за Оскари, аржентинският филм печели повече плюсове, защото проговаря на всички. А това не го потапя автоматично в посредствената клишираност, защото, преди всичко, филмът блести с класа и перфектна завършеност на всяко едно ниво, безпогрешен стил и сериозна заявка за внимание.

Оцени »  Трагедия...Не си заслужава.Средна работа.Добър е!Страхотен, препоръчвам!
Рейтинг 4.44/5 от 9 глас(а)
Loading...
Етикети:  
 

 
Прочети още...Цели 12 коментара!  
Добави коментар?

 1. от Val
  12.Oct.2010, 11:42

  Великолепен филм

 2. от Иво
  12.Oct.2010, 11:52

  True :)

 3. от Нели
  12.Oct.2010, 15:36

  И от мен пет звезди :]

 4. от cinemascrotum
  13.Oct.2010, 11:52

  Силен филм, един от по-добрите за миналата година. Сцената на стадиона е заснета с невероятен сингъл шот, особено за не-американска продукция.

 5. от Иво
  13.Oct.2010, 11:59

  Аз се изкефих и на сцената в асансьора, брутална е.

 6. от Дринов
  15.Oct.2010, 9:03

  Баси, само аз още не съм го гледал :(
  Между другото, Иво, един двама познати ми го оплюха, но понеже с теб имаме близка чувствителност (с малки разлики разбира се), сега 100% ще го гледам. :)

 7. от dEnisLaw
  15.Oct.2010, 10:34

  Невероятен филм, наистина!

 8. от Иво
  15.Oct.2010, 11:05

  Дринов, филмът е добър, колкото и да не ми е точно от любимите на 2009. Мисля, че „Бялата лента“ на Ханеке беше истинският победител на Оскарите. :)

 9. от Никс
  15.Oct.2010, 13:02

  Аз много се радвам, че Бялата тъпня не спечели :)

 10. от Иво
  16.Oct.2010, 21:11

  Грубиянин :Р

 11. от The Secret in Their Eyes (2009) (EFA ’10)
  17.Oct.2010, 18:00

  […] The Secret in Their Eyes (2009) (EFA ’10) […]…

 12. от EFA : Nominations 2010 | Framespotting на две годинки!
  6.Nov.2010, 14:47

  […] EL SECRETO DE SUS OJOS (The Secret in their Eyes), Spain/Argentina […]

Коментирай...