The Phantom of the Opera (2004)

Фантомът от операта е екранизация на известния роман на Гастон Льору, който за пръв път е публикуван през далечната 1910 година. От тогава насам са десетки опитите за добра екранизация. До скоро за най-добра такава беше смятана продукцията на Рупърт Джулиан от 1925-та. Онази черно-бяла версия от миналото обаче не може да се сравнява с музикалния шедьовър, който създават Джоуел Шумахер и екипът му през 2004 г.
Амбициозният проект по филма започва през 1988 с поставянето на Бродуей на мюзикъла Фантомът от операта от британския композитор Андрю Лойд Уебър. Реализацията му обаче е отложена до 2002 година, когато двамата приятели се събират отново, за да подновят работа.

Филмът разказва музикален гений с обезобразеното лице, който живее в канализацията под парижката опера. Фантомът се влюбва в младо момиче, което се опитва да направи звезда с надеждата да я накара да отвърне на чувствата му.

От първия си кадър филмът подканва своите зрители да се отпуснат и да се насладят на оживялата приказка. А прекрасната музика на Андрю Лойд Уебър засилва всяко усещане и освобождава въображението, бавно и нежно поглъща. Разказва за мечти и страхове, за силни чувства, скръб и гняв, любов и ревност. В комбинация с една прекрасна актьорска игра, филмът се превръща в незабравимо изживяване.

Костюмите и декорите блестят в разкош и сякаш настояват за внимание. Антъни Прат и Александра Бел отговарят за пресъздаването на света от Париж през 1870. За целта е изработен театър с 886 места на две нива, украсен с позлатени фигури и дебелите пурпурни завеси от кадифе, които се спускат от прекрасната арка над сцената. А изработените за филма костюми са над 2000. На екрана оживява приказка от разкош и блясък, зад която стои солиден бюджет. Само полилеят, която украсява тавана на операта е с дължина 4,5 метра и височина 6 метра, тежи 2,2 тона и струва над 1,3 милиона долара. Безценно обаче остава впечатлението, което създават двайсетте му хиляди кристалчета в блясъкът, на които се разкриват всичките цветове на филма. В същото време дългите извиващи се коридори и пищни вити стълби, зловещата архитектурата и мрачните фенери по стените, водоливниците и фантастичните фигури разкриват един друг свят под сцената на театъра. Всеки от героите носи със себе си атмосферата на вътрешния си свят, а тук е царството на Фантома. В мрачна обстановка, до легло, покрито с балдахинови завеси и прашни чаршафи, на огромен музикален орган, той твори своята музика на нощта. В пълната противоложност виждаме Кристин – обектът на любовта му. Тя носи светли рокли и се усвихва нежно. Филмът е изпъстрен с много други герои и събития – от балове до дуели.

Фантомът от операта е филм на фантазията и музиката. И ако си готов да откъснеш поглед от ярката светлина на деня, да затвориш очи и да оставиш духа ти да се понесе свободно, тогава ще успееш да го усетиш в цялата му красота и чувственост. Ако освободиш ума си и оставиш всички мисли за света, към който принадлежиш, би могъл да изживееш мечта.

Оцени »  Трагедия...Не си заслужава.Средна работа.Добър е!Страхотен, препоръчвам!
Рейтинг 5.00/5 от 2 глас(а)
Loading...
Етикети:  
 

 
Прочети още...Цели 2 коментара!  
Добави коментар?

 1. от lammoth
  14.Aug.2011, 1:11

  Версията от 1925 г. може да се гледа безплатно по youtube :)
  http://www.youtube.com/movie?v=SdlUzwl7ExA&ob=av1n

  Иначе най-уникалното музикална версия на фантома е на Найтуиш, особено това концертно изпълнение
  http://www.youtube.com/watch?v=8VgLKXD-BoY

  :)

 2. от Нели
  15.Aug.2011, 13:56

  Точно това клипче превъртах, докато си подготвях ревюто. Страхотно изпълнение наистина. Ех, готини неща правеха тия хора…

Коментирай...