The Last Airbender (2010)

„Everybody was kung-fu fighting“, но, за разлика от песничката, във филма не се подвизават светкавични котки. Това обаче няма да рече, че филмът е лишен от фентъзи елементи – зрителят ще се срещне с плъхообразни домашни любимци, летяща химера между бизон и бобър и разбира се мъдър дракон, който пребивава в друго измерение, за да напътства главния герой в най-трудните му моменти. Но безспорно най-интересният елемент е факта, че всяка кунг-фу нинджа, която е достигнала някакво ниво на душевна хармония и контрол на вътрешното чи има възможност да управлява една от четирите природни сили – земя, водa, огън и въздух. По една за всяка нация, които населяват приказния свят на (Аватар) – Последният повелител на въздуха.

Аватарът е най-добрият измежду най-добрите, нинджата на нинджите, повелител на всичките 36 стаи в манастира Шаолин, превъплъщението на бог в човешка форма, който може да контролира всичките четири елемента. Неговата задача е да поддържа мира между четирите нации, което обаче не се вписва много добре в плановете на огнения народ, който планува масова война срещу останалите нации, с цел контрол над човешките ресурси, злато, петрол… там за каквото си се борят. Според мълвите поредният Аватар се е преродил в Анг, възпитаник на въздушните номади, поради която причина огнените нинджи ги нападат и избиват до един, но не намират тогавашният 12-годишен месия. Причината за неговото отсъствие е, че по-рано са му стоварили идеята, че той ще трябва да носи съдбата на цял един свят на крехките си плещи и за да се справи ще трябва да се подложи на усилени тренировки. Тази задача идва малко в повече на хлапетията Анг, при което той избягва от дома си, по подобие на Супермен си прави крепост от лед и решава да си дремне 100 години. През този един век обаче злите индийци не са се чесали по главите, ами са избивали и поробвали другите нации. Аватарът, с неговото шесто чувство, решава, че този безпорядък не може да продължава, при което се завръща от летаргията си и започва да въдворява ред, смело решавайки се да се отдаде на съдбата, която му е била отредена по рождение.

Никой не може да отрече качествата на първите филми на Шаямалан – човек с визия, въображение и повелител на не един или два кино-елемента. Загадка остава какво става с него през последните 4-5 години, защото филмите му прогресивно деградират и стават все по-болезнени за гледане. Със сигурност не може да се оправдае като героя си Анг с летаргия, защото индиецът пуска филми през две години. Факт е обаче, че нинджа уменията му в областта на киното са избягали и са се скрили някъде. Лошото е, че в настоящата си творба Шаямалан показва, че не е повелител дори и на едно.

Историята започва с откриващото „Глава 1 – Вода“, но към 20-тата минута нещата започват да понамирисват. Глава 2 така и не бива оповестена, което трябва да подскаже на всеки, че отвореният край и продълженията са неизбежни (съдбата на вторите лежи в ръцете на холивудските богове). Което не е задължително минус, защото винаги може да разкажеш интересна история, която да доразвиеш и завършиш друг път, но явно това не е била целта на Шаямалан. Повечето неща случващи се на екрана са епизодични случки, бегло свързани една с друга, а обосновката им е като въздушните номади – на изчезване. Сюжетът не предлага абсолютно нищо, макар че индиецът е вкарал колкото се може повече елементи, с които да плени зрителя. В лентата са се намърдали тийнейджърски, семейни, любовни драми, драми за съдбата, честта и дълга. За съжаление нито една от тях не работи както трябва, тъй като Шаямалан се е постарал да ги осакати както от сценарийна, така и от режисьорска гледна точка. Актьорите също не помагат – Noah Ringer/Анг и Nicola Peltz/Катара тепърва правят първите си крачки в киното и това им личи отдалече. Опитните им колеги пък нямат подобаващ материал, с който да работят. Репликите им остават висящи в нищото, а играта им е на едно доста ниско ниво, вината за което бих преписал на Шаямалан, отколкото на самите тях. Изключение правят Дев Пател (принц Зуко), който на моменти преиграва брутално, но го прави с много чар и Шон Тоуб (Иро), който досущ като героя си, който подчинява огъня на волята си, прави чудеса с актьорската си игра.

Лошото е, че целият проект имаше голям потенциал. До преди официалната премиера на лентата и първите ѝ ревюта, чаках произведението на индиеца с голям интерес. Трейлърите изглеждаха повече от добре, митологията ми се струваше интересна, а идеята за кунг-фу, което манипулира природните сили не ме оставяше на мира. Сега, след като изгледах филма, ми е трудно да се сетя за каквото и да е, което да похваля. Филмът се блъска в гърдите с третото си измерени. Без бой си признавам, че 3D-то покрай пейзажите изглеждаше добре, вкарвайки приятна дълбочина в кадъра, но след това се показаха героите на екрана (че и почнаха да говорят) и всичко се запъти стремглаво надолу. Това също развали и до известна степен ефектите в лентата, които изглеждаха много по-добре на 2D по трейлърите, от колкото през пластмасовите очила в крайния продукт, за който съм убеден, че ще изглежда много по-добре като излезе на BlueRay/DVD, отколкото в сегашния му вид. Слава на водния и лунния дух, че Шаямалан само e продуцирал Devil, защото иначе щях да отпиша хоръра още преди да съм се запознал и бегло с него.

Оцени »  Трагедия...Не си заслужава.Средна работа.Добър е!Страхотен, препоръчвам!
Рейтинг 4.50/5 от 6 глас(а)
Loading...
Етикети:  
 

 
Прочети още...Цели 3 коментара!  
Добави коментар?

 1. от Дринов
  22.Aug.2010, 22:11

  „36-та стая на Шаолин“ е тотална класика! :))))
  На 2Д наистина ще изглежда по-добре. Също кактои „Алиса“

 2. от Eneya
  23.Aug.2010, 12:32

  Хм, препоръчвам ти да видиш анимацията The Avatar. Невероятно красива е, да не говорим, че сценарият е добър, историята е доста добре представена. Става да се гледа и от лапета и от по-големи. Игралният филм не ме впечатли, защото историята е чудовищно окастрена, героите са съсипани, ефектите са… ъх. Най-красивото и интересно нещо от историята е съсипано. Докато в анимацията бойните силове сами по себе си са построени така, че да хармонират с елементите (огън, вода, земя, въздух) и елементите са продължение, то във филма се получава нещо като комбо, което трябва да изпълниш, за да се включи дадена сила (огнена топка например). В street fighter може и да е ок, но в този филм е недопустимо.
  Като цяло… разочарование по всички зони.

 3. от Lady Million
  12.Sep.2010, 18:02

  Анимацията е много по-добра от филма!Още преди години като я даваха по Diema Family я гледах.Случвало се е да стоя до 1:30 през ноща,за да гледам епизода :) Във филма много се претрупват нещата и не се схваща пълния смисъл!

Коментирай...