The Kids Are All Right (2010)

Бож: Не е лъжа, че идеите, на които се базира лентата, теми като сексуалната ориентация или тази за семейните ценности, са добре познати на дейците в кино индустрията. През годините множество титанични и не до такава степен големи филмови творци са се занимавали с тях; опитвали са се да стигнат до тяхната дълбочина и значимост, защото има нещо в тези въпроси, което винаги успява да заговори и провокира. А вмъкнатите леки специфики и нюанси в проблематиката, която явно е доста лична и за самата Лиса Чолоденко, правят проследяването на развоя в последното ѝ творение The Kids Are All Right истинско удоволствие.

Филм, който успява да ни потопи и да ни разкрие ежедневието на едно семейство, в което са преплетени нишките, изграждащи живота на всеки човек – взаимоотношения, любов, страст, родители, деца. Филм, освободен от излишно затормозяване на зрителя, защото всичко е поднесено по най-подходящия, лек и приятен начин.

Това е и първият съвместен проект на превъзходните Анет Бенинг и Джулиан Мур, които блестят с невероятни актьорски качества. Химията, която изграждат помежду си е повече от затрогваща и наситена със силна емоционалност. В хода на действието се срещаме с типичните проблеми на всяко едно семейство, които обаче, колкото и да е учудващо, не са провокирани от това, че се разглежда живота на две хомосексуални личности. Ясната гледна точка по въпроса на режисьорката Чолоденко, която често засяга този вид проблеми в своята работа, ни разкрива нещата съвсем изчистено, но стегнато и със съобразена плавност изгражда сюжета, което ни позволява да фокусираме вниманието си върху най-важното послание, което трябва да бъде изречено и затвърдено. Сериозността на всичко е разчупена с успешното използване на също толкова точно подбрани комедийни елементи, които успяват да ни накарат да се усмихнем, докато съпреживяваме личната драма на героите. В плюс за лентата е и доброто превъплъщение на Марк Ръфало в ролята на биологичния баща и на онзи, който ще внесе множество обрати в „нестандартното” семейство. Що се отнася до играта на младите Джош Хътчерсън и Мия Васиковска положението е такова, че докато първият не успява да изпъкне особено силно, то вече добре познатата ни госпожица Васиковска успява да впечатли със завидно количество добра игра…

Иво: В The Kids Are All Right има нещо, което ти позволява да гледаш на филма като несериозно, леко забавление, но и нещо, което те кара да помислиш над една такава ситуация, каквато сценарият изследва. Не ситуация, в която наблюдаваме какво се случва на една хомосексуална двойка и оттам всичките „по-различни“, ако щете скандални и т.н. моменти, а ситуация, която задълбочава мисълта на едно напълно психологическо изследване на типова хора, а оттам и на различни човешки позиции.

Във филма остават много недоизказани факти, не се обяснява напълно поведението на героите, но това е част от прелестната режисура на Чолоденко, която с някакъв необятен атмосферичен магнетизъм успява да те прелъсти, да те стопли, да те накара да се чувстваш уютно, сякаш винаги си знаел. Малки, на пръв поглед незначителни реплики, многозначещи погледи и аромат на семеен обяд – така изглежда този филм, в който драмата не те оставя без дъх и без сълзи, а просто те кара да си дадеш сметка в какъв свят живееш и да преценяваш кога нещата са наистина наред. Кога един човек, една истина е нужна в живота ти и може ли той, тя, да обърнат с главата надолу всичко, което си пазил толкова време. Тук първичните страсти по едно време взимат превес – виждаме великолепна Джулиан Мур да прави нещо, отдала се на животинския си актьорски устрем, а след, когато съжалява, виждаме цялата любов в очите ѝ, на която героинията на Анет Бенинг просто няма как да остане безпристрастна.

Другото е чудесният текст и онова обръщане на действието, когато чуваме Анет Бенинг да пее, което засвидетелства за качествена истинска драматургия. А малко по-късно, когато не точно с помощта от фактите на сценария, а с добре изграденият си образ прозря истината, от което последваха и сълзи, и стегнато режисирани драматични пристъпи, разбрах, че този филм не е точно посредствен.

Красив, изтънчен, актьорски и много топъл.

Оцени »  Трагедия...Не си заслужава.Средна работа.Добър е!Страхотен, препоръчвам!
Рейтинг 4.33/5 от 9 глас(а)
Loading...
Етикети:  
 

 
Прочети още...Цели 6 коментара!  
Добави коментар?

 1. от Нели
  13.Dec.2010, 18:49

  Добра работа в екип! :]

 2. от The Golden Globe 2011: Winners | F r a m e s p o t t i n g
  18.Jan.2011, 2:36

  […] • The Kids Are All Right […]

 3. от Номинации за Оскар ‘11 | F r a m e s p o t t i n g
  25.Jan.2011, 16:17

  […] The Kids Are All Right […]

 4. от Иво: Най-добрите филми на 2010 | F r a m e s p o t t i n g
  18.Feb.2011, 14:49

  […] The Kids Are All Right Нямаше как. Джулиан Мур + Анет Бенинг. Добавяме и две […]

 5. от Nostromo
  14.Mar.2011, 20:03

  Филмът, който трябваше да спечели Оскарът…

 6. от Framebites #10 | F r a m e s p o t t i n g
  17.Jul.2013, 16:23

  […] е Стюарт Блумберг, който през 2010 заслужи признание с The Kids Are All Right. Филмът се очаква в края на […]

Коментирай...