The Good, The Bad, The Weird

The Good, The Bad, The Weird е корейски уестърн, чието действие се развива в Манждурия през 30те години на миналия век. Но е нещо много повече от просто поредното отдаване на чест към Серджо Леоне и спагети уестърн жанра. Филма на Ji-woon Kim е преди всичко прекрасен приключенски филм, с визуален подход на уестърн жанра и щипка фентъзи. Мога напълно убедено да кажа, че е най-добрият приключенски филм, който съм гледал в последно време.

GBW_1
В историята, както заглавието подсказва, са забъркани трима героя – Добрият, Лошият и Странният. Самият филм започва с мащабен обир на влак, в класически уестърн стил, където и разбираме на къде ще се развива сюжетът след това. Отново в стара традиция на жанра става въпрос за карта към скрито съкровище, този път някъде към Русия. По подобен начин продължава и останалата част на филма, в огромно преследване през цялата Манджурия. Но това, което прави филма успешен е не само количеството екшън (все пак както знаем от филмите на Майкъл Бей, само екшън води до доволно малоумен филм). За да не стане малоумен филм, The Good, The Bad, The Weird разчита много на хумора и интересните си герои.

GBW_3

Странният определено е най-симпатичния герой, въпреки че в крайна сметка е просто корейски дребен гангстер, който се занимава с малки тъмни сделки, но дълбоко в себе си е добър човек, който просто мечтае за нормален живот на село с няколко кокошки, крави и кучета. Това, което прави Странният „странен“ е начинът, по който Song Kang-ho (който между другото участва и в новия филм на Park Chan-wook – Thirst) представя героя в малките детайли. Като например един от първите му моменти в обира на влака, в който ограбва група богати китайци. Още от тогава зрителят придобива ясна представа за героя. По подобен начин са представени и другите герои.

Въпреки че е наемен убиец Добрият излъчва чест, той разбира се трябва да бъде еквивалента на Клинт Ийстууд в този филм, и мога да кажа, че въпреки липсата на екранното присъствието на стария Клинт, Jung Woo-sung се справя доста добре. Лошият е другия интересен персонаж, изигран от Lee Byung-hun, визуално той е пример за мазен/готин кореец, в зависимост от гледната точка. Лошият създава впечатление за психически нестабилен човек и преди да гледам филма бях убеден, че именно той ще е Странният. Когато гледах филма обаче разбрах, защо именно той е лошия – заради бруталните си методи. В крайна сметка имаме три напълно различни персонажи, които преследват (почти) една и съща цел – Картата! И това определено е успешната форумула за добро приключение.

GBW_4
Визията, която е избрал режисьора Kim Jee-Woon е нищо повече и нищо по-малко от правилната за такъв тип филм. Цветовете, пейзажите и кадрите са красиви, помагащи на зрителя да се потопи в атмосферата напълно. Реализмът не е нещо търсено и е по-скоро наблегнато на лекото фентъзи усещане, без да има нещо ‘свръхестествено’. Няма никакъв смисъл да се гледа исторически върху историята, защото в крайна сметка това е далеч от исторически филм. По същия начин както няма смисъл да се гледа исторически върху филмите на Леоне.

The Good, The Bad, The Weird не се опитва да бъде филма, на който е ‘кръстен’ и това си личи от всяка сцена. Докато филмите от Доларовата трилогия на Леоне са с тежка атмосфера и висок драматизъм, тук е пълната противоположност – лека атмосфера и много бърз екшън. За това и аз лично считам филма по-скоро за приключенски , отколкото за ориенталски уестърн, въпреки че и това не е грешно. Филмът е напълно задължителен за всички, които обичат приключенските филми, уестърните и корейското кино. Ако не сте от тях – пак го пробвайте.

GBW_5

Оцени »  Трагедия...Не си заслужава.Средна работа.Добър е!Страхотен, препоръчвам!
Рейтинг 3.75/5 от 4 глас(а)
Loading...
Етикети:  
 

 
Прочети още...Цели 2 коментара!  
Добави коментар?

 1. от Yavr
  3.Jul.2009, 9:19

  Като става въпрос за корейско кино във Варна ще има семинар на тази тема с прожекции – http://www.easternspirit.org/page.php?53
  Който иска може да го посети :)

 2. от Michel
  4.Jul.2009, 10:34

  Филмът е близо до отвратителен. Кръв и глупости, никаква комедия… издържах го до половината и това беше… Героите играят слабо. А пък да гледам, как кълцат някой на парчета – не, не ми е смешно… :-/

  1/10

Коментирай...