Награди Златен глобус 2012: Номинации

Ако краят на света е обект на спекулации, то краят на 2011 определено е съвсем близо. А като всяко нещо и филмовата 2011-та наближава своя кулминационен завършек с раздаването на най-престижните награди в бранша.

И ако малките деца тръпнат в очакване пред коледната елха, за да получат желаните си подаръци от белобрадия добър дядо, то по-порасналите деца – актьори, актриси, режисьори, сценаристи и други кино дейци – тръпнат не по-малко развълнувано пред това дали ще видят името си изписано сред номинираните на така бленуваните награди, като принос към тяхната работа и творчество.

През изминалата седмица интернет пространството беше обляно с новини, съобщаващи изборите за най-добър филм, актьор, актриса и т.н. на различни отвъд океански и европейски гилдии, свързани по един или друг начин с филмовото изкуство. Несъмнено изненади, къде приятни, къде разочароващи, не липсваха. Но това е и част от всички онези неща, които карат хората все повече и повече да се вълнуват от раздаването на едни или други филмови награди.

След като през изминалите два дни бяха обявени номинациите на престижните Critics Choice Awards и Screen Actors Guild Awards дойде време и за съобщаването на претендентите да си тръгнат със значимите и високо престижни награди Златен Глобус.

През годините Golden Globe Awards са се доказали не само като предвестник не само за номинации, но и като своеобразен показател за това кои биха били и триумфиращите на бляскавите церемонии по връчването на мечтаните златни статуетки Оскар.

Тази година задачата по обявяването на номиниране за Златен Глобус в различните категории от двата основни дяла „кино” и „телевизия” беше връчена в ръцете на актьорите Уди Харелсън, София Вергара, Джерард Бътлър и Рошида Джоунс.

И така, дами и господа, представяме на вашето внимание почетните номинирани на 69-тите награди Златен Глобус:

Най-добър филм – драма:

Най-добър филм – мюзикъл или комедия:

Най-добър режисьор:

Най-добър сценарий:

Най-добър актьор – драма:

Най-добра актриса – драма:

Най-добър актьор – мюзикъл или комедия:

Най-добра актриса – мюзикъл или комедия:

Най-добър актьор в поддържаща роля:

Най-добра актриса в поддържаща роля:

Най-добра музика:

Най-добра анимация:

Най-добър чуждестранен филм:

 

Специалната награда за цялостно творчество Cecil B. DeMille, която се връчва ежегодно от 1952 година насам, тази година се връчва на 74-годишния актьор Морган Фрийман.

Сред номинираните в телевизионните категории се открояват имената на доста чисто нови продукции като Game of Thrones, New Girl, American Horror Story, но и добре познати вече имена, заслужили отново мястото си сред номинираните – Boardwalk Empire, Modern Family, Glee, Breaking Bad, The Good Wife и други. Приятна новина са и номинациите на английската телевизионна драма Downton Abbey.

Пълния списък на категориите и късметлиите, намерили място в тях може да видите тук.

Церемонията по връчването на 69-тите награди Златен Глобус ще се проведе на 15-ти Януари 2012г. от  Beverly Hilton Hotel в Бевърли Хилс, Калифорния. Водещ на церемонията и тази година ще е британският комик Рики Джървейс.

Етикети:  
 

 
Прочети още...Една реплика по темата.  
Добави коментар?

  1. от Зорето
    16.Dec.2011, 11:40

    Охо, Меланхолия не е номинирана за нищо, а Drive само за поддържаща роля. Раян Гослинг в две категории все пак. Повечето филми още не съм ги гледала за съжаление.

Коментирай...