The Expendables

Различните продукции залагат на различни неща, за да се промотират и изпъкнат сред останалите, в мръсна битка за всеки долар от боксофиса. Няма какво да се лъжем, всички знаем на какво заложи The Expendables – смъртоносен каст, каращ зрителя да зяпне „уаааау, всички екшън-легенди на едно място“. И може би дори да почувства полъха на 80те и 90те, когато екшъните възпитаваха цяло едно поколение…

На втори прочит нещата започват да губят от блясъка си. The Expendables далеч не е събрал всички екшън-легенди, нито дори повечето. В крайна сметка имаме 2-3 от тях в главните роли, и още толкова, които се вясват епизодично. Чичо Брус и Бате Арни се появяват съвсем мимолетно, но за компенсация камерата се тика в тях и ги показва от възможно най-близък план, за да не вземем случайно да изпуснем божественото им присъствие. Трябва обаче да признаем, че именно кратката сценка с Willis, Schwarzenegger и Stallone е една от най-забавните, като тримата изглеждат приятно профански.

Профански, но за съжаление в по-лошия и не толкова забавен смисъл на думата, изглеждат повечето от останалите имена в каста. Разбира се, никой от тях не е известен с кой-знае какви актьорски заложби, и въпреки това е изненадващо колко неадекватно стоят на екрана. Особено Jet Li.

Както може би се досещаш, филмът залага не на качеството, а на количеството… бой. Но в интерес на истината, нито боят беше толкова много и брутален, нито сюжетът беше толкова идиотски. С други думи: това нито е ултимативният екшън, нито е ултимативната тъпня. Историята е опростена, без да се напъва да е интелигентна или оригинална. Именно затова лентата не се проваля с гръм и трясък в този аспект – просто защото не се и опитва.

Основното разочарование идва точно от там, откъдето не трябва: екшън сцените. Бързият монтаж, хвъчащи кадри и тресяща се камера може и да внасят някаква измамна динамика и автентичност, но в пъти повече дразнят. Към края това се пооправя – или просто вече сме свикнали – но пък тъмнината на екрана си остава. Отново към края идва и адското меле, което би следвало да осмисли всичко в един такъв филм… и може би го прави. Но въпреки че имаме няколко култови момента, като цяло индивидуалните битки разочароват. Lundgren и Jet Li правят няколко спаринга, като с всеки следващ задобряват, но преди да стигнат до нужното ниво и… филмът вече е свършил. Най-пропилян обаче е потенциалът в боя между Stallone и Steve Austin, който бой можеше да е нещо епично, нещо от ранга на Godzilla VS King Kong например; но вместо това свършва просто като Рамбо VS Ледения, които се блъскат като стари тирове.

И тъй като това очевидно не е филм, който се взема особено насериозно, The Expendables е пълен с мачовски хумор и „здравеняшки“ шеги. И добре, че Stallone е решил да поеме в тази посока, защото именно това прави лентата напълно гледаема. Иначе най-драматичният и „дълбок“ персонаж е този на Rourke, който така и не се бие, но разказва за опразнената си душа и сръбската сливовица. Statham го зарязват, Li го бият, Stallone не разбира от жени, но всичко това е само между другото.

И въпреки всичко… Споменах ли колко е забавен филмът? Той наистина е, стига да имаш нужната първичност, за да го изтърпиш.

Оцени »  Трагедия...Не си заслужава.Средна работа.Добър е!Страхотен, препоръчвам!
Рейтинг 3.25/5 от 4 глас(а)
Loading...
Етикети:  
 

 
Прочети още...Цели 6 коментара!  
Добави коментар?

 1. от Иво
  31.Aug.2010, 13:26

  Изпревари ме с ревюто :) аз малко по-негативно щях да го напиша, но като цяло споделям мнението.

 2. от cinemascrotum
  3.Sep.2010, 23:20

  Адски смешен филм. Thumbs WAY down!

 3. от Хороскоп
  4.Sep.2010, 15:26

  голяма тъпня, а относно ефектите все едно е сниман в България с 300лв на ден

 4. от Владо
  4.Sep.2010, 16:53

  Ми те ефектите са правени в България.

 5. от маргарита
  9.Sep.2010, 11:06

  хора аз съм на 11 години и гледах този филм и според мен е страхотен

 6. от AAABBB
  21.Sep.2010, 21:00

  Ne e tolkova smotan. Daje naprotiv. Film4eto si e dobro. Na men mi haresa, a sum na 25. Ne na 11! :)

Коментирай...