The Dark Valley (2014)

The Dark Valley e новият филм на не съвсем известния австрийски режисьор Andreas Prochaska. Лентата попадна в селекцията за Европейските филмови награди и въпреки че грабна няколко приза, не достигна до номинация в най-важните категории. Филмът е австрийското предложение за Оскар в категорията чуждоезичен филм, но не успя да достигне до краткия лист, който беше обявен вчера.

DasfinstereTal_SBgr3

Както подсказва и самото заглавие, The Dark Valley разказва мрачна история. Сюжетът ни връща в 19-ти век в малко австрийско селце, намиращо се високо в планините. Когато млад мъж пристига в това забравено от бога място, жителите на селцето започват да се питат каква е истинската цел на пътуването му. Скоро става ясно, че той не е единственият, който крие тайни.

Малко след прeмиерата си The Dark Valley получи като че ли подигравателното определение „шницел уестърн“. Лентата действително носи характеристиките на класическите уестърн филми и ако не бяха изразителната немската реч и епичните пейзажи на заснежените Алпи, съвсем спокойно би минала за американска продукция. Andreas Prochaska, очевидно фен на жанра, се е постарал да не ни липсва нищо – злодей, герой, персонажи, които да мразим, други – на които да съчувстваме, престрелки и напрежение. Всъщност, може би най-голямото предимство на лентата е непретенциозния сценарий и ненатрапчивата драма. Мнозина обвиняват режисьора за елементарната история и недоразвитите персонажи, но в крайна сметка филмът не е нищо повече или по-малко от това, което е бил замислен да бъде – история за отмъщение. Спокойни сцени и изчистени диалози натрупват емоции, но въпреки бавното темпо и опростения сюжет, лентата не е скучна.

das_finstere_tal_130208_0212_500x

В главната роля, противно на очакванията, застава английска звезда – актьорът Сам Райли. Въпреки че можем да коментираме актьорската игра, както на англичанина, така и на останалата част от екипа, това, което прави по-голямо впечатление са костюмите и сценичния грим. В тези две категории лентата получи признание от Германските филмови награди. Няколко награди грабна и Thomas W. Kiennast за прекрасната кинематография. Филмът е истинска наслада за окото – от красивите планински пейзажи до сгушените в снега дървени колиби. Нещо друго, което ще ви направи впечатление, приятно или не, е саундтракът. В странен комплимент към Тарантино и неговия Джанго, Andreas Prochaska избира музика, които не винаги стои съвсем на място.

С всичките си плюсове и минуси, The Dark Valley e достоен представител на уестърн жанра. Вярно, далеч от американските класики, и едва ли ще влезе в кино историята, но пък вероятно би се харесал на всеки почитател на жанра.

Оцени »  Трагедия...Не си заслужава.Средна работа.Добър е!Страхотен, препоръчвам!
Рейтинг 3.00/5 от 2 глас(а)
Loading...
Етикети:  
 

 
Прочети още...Коментирай...