The Dark Side of the Heart (1992)

С над 20 филма зад гърба си и множество награди на местно и международно ниво,  Елисео Субиела се нарежда сред най-големите имена на аржентинското кино. Лентите му носят духа на латиноамериканската култура, но това, което ги прави уникални e режисьорският почерк, с който ги подписва. Стилът на Субиела е описван като магически реализъм – в лентите му често присъстват сюрреалистични елементи и чудати образи, наред с тривиални ситуации и истории.

e3

В стила на магическият реализъм е разказана и историята във филма The Dark Side of the Heart.  Лентата ни среща с поета Оливерио, който отчаяно търси идеалната любов. Той е безнадежден мечтател и идеалист и не желае да се промени. Живее в Буенос Айрес, но често пътува по работа до Монтевидео. При едно от посещенията си на уругвайската столица, той среща красива проститутка, в която се влюбва.

В своята същност The Dark Side of the Heart представлява обяснение в любов – но не към конкретна жена, а към самата любов. За Елисео Субиела парите, работата, социалното положение са без значение, единствено любовта е това, за което си струва да се живее. Режисьорът обръща голямо внимание и на секса, но не като физическо, а като духовно изживяване, дори като изкуство. Същото мнение споделя главния му герой, за който е без значение колко красива е една жена, ако не може да лети. Темата за секса като тантрично, магическо, духовно изживяване по-късно Субиела развива във филма си Don’t Look Down. Но докато споменатия филм остава единствено филм за секс, то The Darks Side of Heart има какво друго да покаже.

На екрана се появяват различни образи – с по-малка или по-значителна роля в развитието на историята. Почти през цялото време главният герой е придружен от мистериозна жена, която олицетворява Смъртта. Тя следва Оливерио навсякъде, опитвайки се да го убеди да порасне, да стане по-сериозен, да си намери стабилна работа. Всъщност образът на Смъртта се явява всъщност образ на здравия разум, от който главния герой се е отрекъл в името на романтичните си идеали и фантазии. Тук отново Субиела разкрива отношението си към живота – не смъртта означава край на живота, а липсата на въображение, безусловната вярата в рационалното и прагматичното, стремежа към материалното, това убива човек.

Лентата върви на различни скорости – от тежки бавни диалози и монолози, до забавни сцени и абсурдни ситуации, през клишета и баналности до сюрреалистични видения. И сменя настроението си поне няколко пъти – филмът е едновременно еротична, ексцентрична, философска приказка за смисъла на живота.

The Dark Side of the Heart е оцветен в красива поезия, а част музиката е дело на известния аржентински композитор Освалдо Монтес. На фона на стихове и танго, химията между актьорите е забележителна. Красивата синематография единствено засилва чувството на мистицизъм.

the-dark-side-of-the-heart

The Dark Side of the Heart е странна комбинация от идеи и образи – искрен, романтично наивен, понякога прекалено труден за преглъщане, чувствен, откровено странен, на моменти така естествен, в други – артистично претенциозен. Със своята завладяваща атмосфера и тъмна красота те пренася в един свят на поетична меланхолия, където чувстваш, мислиш и сам започваш да се питаш какво търсиш, какво чакаш, какво избираш, какво е свято, какво е скъпо, какво е истинско в този живот.

 

 

Оцени »  Трагедия...Не си заслужава.Средна работа.Добър е!Страхотен, препоръчвам!
Рейтинг 4.67/5 от 3 глас(а)
Loading...
Етикети:  
 

 
Прочети още...Коментирай...