The Collector

Надеждата е спорна добродетел. Надценена във всички случаи. Това разбира от първа ръка героинята на Джон Фаулз – Миранда Грей. Червенокосата Миранда е поредната пеперуда в богатата колекция на Фреди Клъг. Фреди вероятно е прототипът на Фреди Крюгер, Ханибал Лектър и още куп холивудски психопати, а The Collector разказва за осъзнаването му като такъв.

the-collecto1

В откриващата сцена Фреди безгрижно лови пеперуди. Изглежда безвреден, наивен, мил дори. Стига до къщата си и започва със спокоен и уверен глас да разказва за мотивите, стоящи зад покупката на отдалечената от света постройка. Някога бедният и смотан банков чиновник, сега разполага с 80 000 паунда и куп свободно време да практикува хобитата си. А той обича да колекционира. Когато красотата на пеперудите се оказва недостатъчна, Фреди отвлича момичето, което тайно харесва още от детството си – Миранда. 6 дълги седмици той убеждава доста успешно нея и зрителя, че единственото, което иска от нея е шанс да се влюби в него. Липсата на каквото и да е насилие – било то сексуално или физическо допринасят за развитието на вярата у момичето, че изход все пак има.

Ок, филмът е от 1965 и това вероятно го прави труден за гледане за много хора. Обаче има причини понятието класика да съществува и Колекционерът е една от тези причини. Терънс Стамп е образец на актьорска игра и повечето съвременни звезди могат само да гледат с възхищение и да се надяват да достигнат подобно ниво. Има няколко сцени в този филм, където погледът на същия този Терънс всява много повече ужас, отколкото чудовищата от цели поредици модерни хоръри. Перфектното допълнение на тази екранна лудост е изпълнението на Саманта Егар – блестяща смесица от красота, невинност, воля и надежда. Твърде много надежда, както споменах.

Филмът е режисиран от Уилям Уайлър, направил небезизвестния Бен Хур. Уилям Уайлър е режисьорът с най-много оскарови номинации в историята на Холивуд (12) като една от номинациите е именно за този филм.

Оцени »  Трагедия...Не си заслужава.Средна работа.Добър е!Страхотен, препоръчвам!
Рейтинг 5.00/5 от 2 глас(а)
Loading...
Етикети:  
 

 
Прочети още...Цели 3 коментара!  
Добави коментар?

 1. от Anton
  27.Mar.2009, 22:01

  Това съм го гледал на кино преди 23 години. Ужас, колко съм стар :)
  Иначе съм пробвал и книгата, ама май беше твърде досадна за шестокласник.

 2. от Моника
  27.Mar.2009, 22:29

  Аз четох в имдб за някакви хора, дето питат дали можело да го пускат на децата си. Не знам ти как си го възприел на 12, ама тия хора са болни. Има някаква изродена представа у хората, че само сцените на насилие могат да въздействат зле на нечий характер. Което е много много грешно/

 3. от Пламен
  10.Jul.2013, 22:06

  Този филм заслужаваше много по-пространна рецензия от тази. Явно класиката (както я наричате) не заслужава повече от информативност. Слава Богу, че поне няма никакви чуждици (поне аз не забелязах), които са характерни за повечето от рецензиите тук (пардон, сега ги наричат „ревюта“), а те издават абсолютно безсилие и претенциозност, зад която се крият някои автори, които си въобразяват, че с подобно словоблудство написаното става по (НЕ)четливо. „Сори“, но днес не съм „кондиция“ да ви отдам „респект“.
  Най-висока оценка за този, който ви е оформил блога! Чудесен е!

Коментирай...