The China Syndrome (1979)

„Китайски синдром“ е термин в ядрената физика, използван за пръв път в началото на 70те и дефиниращ един от най-лошите сценарии при авария. Фразата е хипербола и на практика няма как да се случи това, което описва, а именно: при топене в ядрото на ядрен реактор и пробиване на обвивката, горивото и други силно радиоактивни частици разтапят всичко по пътя си и достигат до Китай – погрешно набеден от много американци за „от другата страна на Земята“.

Макар и от 1979, The China Syndrome отново стана актуален тези дни покрай проблемите в японската АЕЦ Фукушима. Ала преди 32 години филмът е бил дори по-актуален. По ирония на съдбата лентата се завърта по кината едва 12 дни преди инцидента на Тримилния остров, един от големите в историята.

Без въобще да е документален, The China Syndrome съвсем ясно и разбираемо обяснява работата на атомните електроцентрали. Някъде между аварията и параноята, историята се преплита с политически и корпоративни интереси, допълвайки представите ни за индустрията на ядрената енергетика. Дали заради времето си или нещо друго, музиката във филма почти напълно отсъства. Тишината и бученето на турбините обаче са достатъчни, за да се поддържа интереса и напрежението. Към това добавяме и изключително убедителната игра на главното трио – Jane Fonda (невероятна!), Jack Lemmon и Michael Douglas. На черното не може да се каже „бяло“, в резултат на което първите двама отнасят заслужени номинации за Оскар. Изключая това, филмът сам по себе си сякаш остава леко недооценен, въпреки че е издържал най-важния тест – този на времето.

Оцени »  Трагедия...Не си заслужава.Средна работа.Добър е!Страхотен, препоръчвам!
Рейтинг 4.00/5 от 2 глас(а)
Loading...
Етикети:  
 

 
Прочети още...Една реплика по темата.  
Добави коментар?

  1. от lammoth
    28.Mar.2011, 23:56

    ценен филм, а и ревюто е много точно, с добре поднесена информация :) Гледал съм го отдавна, но бих го гледал пак :)

Коментирай...