The Chaser

The Chaser разказва в известна степен за JE Yeong-min, сексуално дисфункционален психопат, който се задоволява с помощта на тежки предмети, срещайки ги с лицата на неподозиращи съдбата си проститутки. Режисьорът NA Hong-jin, дебютант както на режисьорското столче, така и зад пишещата машина, използва предоставения му медиум със същата бруталност, която неговият антагонист проявява, оставяйки на зрителя почти никаква надежда за справедливост, възмездие или хепи-енд, а понякога краде дори и глътките въздух.

yeongmin

Първото изречение от горния абзац е наполовина вярно. В края на първия акт JE Yeong-min бива заловен от бившия-полицай-станал-сводник EOM Joong-ho. Бързо след това убиецът признава деянията си със злокобна усмивка на лице, а анти-героят тръгва да търси все още липсващата му „работничка“, която пък се явява и последната жертва на JE Yeong-min.

Филмът започва като симплифицирано копие на Zodiac или Memories of Murder и бързо преминава към клишираната холивудска формула „мъж се опитва да спаси жена от сериен убиец, през това време открива нещо ново за себе си“, но нещата почти никога не са толкова прости при сериозните корейски режисьори. Впечатляващо е колко много успява да вмъкне Hong-jin Na в двучасовия си филм, а в същия момент да навърже нещата по такъв начин, че всичко да изглежда правдоподобно.

joonghomijin

Лентата тръгва на много бързи обороти, включвайки прилично количество добре заснети, хореографирани/режисирани и подхранени с големи дози адреналин сцени, само за да превключи на съвсем друга скорост след залавянето на убиецът. Социалната критика скрита зад леки шегички никога не е била чужда на корейското кино и NA Hong-jin не е изключение, не пропускайки да се изкаже за множеството нефункциониращи системи в полицията и съдебната институция, но и относно чисто егоистичната човешка природа.

Въпреки че филмът не е лек, а някои хора биха го намерили за твърде кървав и детайлен, на места може би много бавен или бърз, го препоръчвам с две високо вдигнати ръце. Към непрощаващия реализъм на лентата може да добавите и солидната актьорска игра на KIM Yun-Seok (преследвача) и HA Jung-woo (преследвания) и ще получите един от най-добрите (корейски) филми за 2008.

Оцени »  Трагедия...Не си заслужава.Средна работа.Добър е!Страхотен, препоръчвам!
Рейтинг 5.00/5 от 3 глас(а)
Loading...
Етикети:  
 

 
Прочети още...Коментирай...