The Borgias (TV Series 2011)

Борджиите, чийто първи сезон съвсем скоро свърши, е историческа драма, разказваща за живота на прочутото италианско семейство, сред чийто членове са Родриго Борджия, който става папа Александър VI и Чезаре Борджия, известен политик и пълководец. Епохата е Ренесанс, мястото – Рим, действието – политически интриги.

Всъщност не е лесно да се направи добър исторически филм. Предизвикателството се състои в това, че трябва да разкажеш на зрителите нещо, което вече знаят, но по достатъчно интригуващ начин, така че да им се прииска да го чуят отново. В същото време трябва да запазиш историческа достоверност, но да не забравяш, че не правиш документален филм. За сега Нийл Джордан сякаш намира правилната форма. Историята на Борджиите стои добре в своя исторически контекст. Дори и да сме изпуснали някой и друг урок в училище, бързо се ориентираме в обстановката. Сценарият не ни затрупва със сухи факти, но в същото време се стреми да звучи правдиво. Разбира се, Нийл Джордан не пропуска да украси сериала си с малко повече от онова, което всички искат да гледат – политически конспирации и любовни афери. В името на целта обаче сме готови да си затворим очите за някои и други исторически неточности, за да гледаме все пак с интерес дългите почти по час серии.

Борджиите е красив филм. Пищни костюми и сценография създават невероятна атмосфера, която те кара да пожелаеш разходка из Ватикана или катедралата Св. Петър.

Въпреки всичко обаче не може да се скрие, че в този първи сезон Нийл Джордан подхожда малко плахо. Режисьорът избягва да се обвързва със силни политически идеи, придържайки се към някои познати клишета. В същото време сякаш малко ни подценява, обяснявайки ни чрез героите си всеки един политически ход. Диалозите и репликите остават елементарни, дори когато излизат от устите на герои, които би трябвало да звучат една идея по-умно (като Николо Макиавели например). Нийл Джордан сякаш се страхува да изгради и един по пълнокръвен образ за своите герои. Предполагам, че режисьорът не бърза да ни разкрие характерите им, тъй като ще трябва да създаде поне още два сезона, но на този етап повечето от стоят безлично на фона на историята.

Равносметката е един сериал, който има с какво да заинтригува в своя сюжет – борба за власт и пари, лъжи, корупция и убийства, религия, чест, любов, семейни връзки и политически схватки. Във втория сезон обаче Нийл Джордан и компания ще трябва да се постарят повече, ако искат да задържат вниманието на зрителите.

Оцени »  Трагедия...Не си заслужава.Средна работа.Добър е!Страхотен, препоръчвам!
Рейтинг 4.50/5 от 4 глас(а)
Loading...
Етикети:  
 

 
Прочети още...Цели 11 коментара!  
Добави коментар?

 1. от Стела
  13.Jun.2011, 0:32

  Малко като еквивалент на „The Tudors“ ми дойде и може би затова с такъв интерес подходих към него. Определено красив и грабващ окото. Актьорите са страшно добри и талантливи, а сериалът е представен подобаващо.
  Изгледах го наполовина и като ми се освободи време веднага ще го догледам. :)

 2. от Яркост уеб Варна
  13.Jun.2011, 9:07

  Започнах да го гледам но честно казано не съм впечатлен плитък ми е сюжета, а пък героите постни – дори Джеръми Айрънс ми е слабичък

 3. от :)
  13.Jun.2011, 12:07

  След анални въздихания като Тудорите и Борджиите, няма ли родни продуценти да финансират „Асеневци“ или сходна историческа сапунка по родни мотиви!

 4. от Нели
  13.Jun.2011, 12:37

  Стела, и аз харесвам Тюдорите. Явно имам слабост към този тип сериали… Като и в двата случая, не трябва да забравяме, че те са в крайна сметка тв шоу, чиято цел преди всичко е да забавлява..
  Яркост уеб Варна, да, както и аз споменах в ревюто, този първи сезон ми се вижда малко несигурен, но се надявам вбъдеще нещата да се развият. А по нататък очаквам фокуса да се изместни от Папата към Чезаре…

 5. от Деян
  13.Jun.2011, 15:22

  Дали ще има втори сезон?

 6. от Нели
  13.Jun.2011, 15:28

  Предполагам, че да, тъй като историята едва сега започва, а и рейтингът на шоуто беше доста висок.

 7. от Бож
  13.Jun.2011, 16:12

  via wikipedia: „On April 25, 2011, Showtime ordered a second season of The Borgias.“

 8. от Titty
  14.Jun.2011, 14:52

  Испанският филм Borgias беше яко порно ,не знам за този сериал

 9. от Нели
  14.Jun.2011, 22:01

  Четох коментари, в които хората се оплакваха, че имало повече голи сцени, отколкото трябва. Аз честно казано не видях нещо кой знае колко фрапиращо…

 10. от Влади Неколов
  27.Jun.2011, 20:05

  Много интересен сериал! Вчера гледах първите два епизода и определено ме заинтригува :)

 11. от Нели
  27.Jun.2011, 22:07

  А нататък става като че ли по-добре!

Коментирай...