The Amazing Spider-Man (2012)

Онова, което прави историите за супергерои толкова вълнуващи и желан избор за реализация на развлекателното кино е фактът, че независимо от това на кой от комиксовите герои си почитател; без значение от съревнованието, което феновете създават между своите избраници, героите и техните приключения са от онези моменти, които веднъж създадени и заобичани, остават в съзнанието на човек. Онези мигове, в които се потапяш в свят на свръхестественото, примесено със също толкова вълнуваща част от чисто човешкото, за да се получи една смесица от приключения и изпитания, в които зрителя си позволява да повярва, да помечтае и да копнее да съпреживее по един или друг начин.

Естествено всички тези неща не гарантират абсолютен и неизменен успех на всяка една продукция, завъртяла сюжета си около историите от страниците на комиксите. За да се завърти успешно механизмът на кинематографичното творение се изисква качествен подход към всички характерни кино елементи, но и нито за миг да не се забравя основната цел – създаването на едно екранно развлечение и нестихваща тръпка на адреналин, опаковани в красива лента, с продължителност около средно малко над 2 часа. През тази година полето на изява на кино дейците, решили да завършат или започнат наново свои франчайз поредици се разширява още повече. И какъв по-добър момент за излизането на подобен род филм от разгара на лятото.  А една от най-чаканите продукции за този сезон носи името ‘The Amazing Spider-Man’.

Множество неща се изговориха относно желанието на режисьора Марк Уеб да поднови кино приключението, базирано по комикса за Човекът-паяк. Голяма част от почитателите, които бяха останали доволни от трилогията на Сам Райми, продължила от 2002 до 2007 година, както и от начина, по който Тоби Магуайър пресъздаде образа на Питър Паркър, смятаха че такъв род reboot е ненужен. Истината е обаче, че имаше и немалък брой фенове (към които прибавям и себе си), които останаха силно разочаровани от предходната трилогия. Проблемът се състоеше главно в пресиленото желание на Магуайър и екипа, работил по предишните продукции, да изградят образа на Питър Паркър в пресилените краища на недодяланост, което доведе до един напълно карикатурен персонаж, правдоподобността на който, дори и да искаш, е твърде трудно и малко вероятно да повярваш. Това и още купчина технически и актьорски недоразумения направиха необходимостта от един изцяло нов поглед към историята за Спайдърмен нещо повече от необходимо и желано.

В ‘The Amazing Spider-Man’ екипът от сценаристи Джеймс Вандербилт, Алвин Сарджънт и Стив Клоувс разказват историята за гимназиалните години на Питър Паркър и всички житейски моменти, които довеждат до неговото преобразяване в супергероя Спайдърмен. В лентата ще станете свидетели на събития, които вече са били видени в предишната филмова адаптация, но все пак те няма как да бъдат пропуснати, дори и било то с цел иновативност и оригиналност на новата история. Но елементът, който прави всичко това приятно и не затормозяващо е начинът, по които всички тези значими мигове от живота на младия Паркър биват представени на големия екран. Те са освободени от излишна сълзливост и доставят единствено чистата емоция и разбираемостта на влиянието, което оказват върху главния персонаж. Безпрецедентната експресия в играта на добре подбрания актьорски състав позволява на режисьора Уеб да не акцентира върху продължителни мелодраматични сцени, а да загатне и достатъчно емоционално да акцентира върху тях. Отношенията между различните персонажи е едно от фундаменталните неща, които се забелязват като залегнали в основите на сценария. Като именно от тук можем и да съдим откъде произтича фразата, с която лентата беше дълго време рекламирана, а именно „the untold story”.

Независимо от факта, че са налице вече познати събития от приключенията на Спайдърмен, филмът на Марк Уеб обръща и се опитва да грабне вниманието на зрителя и върху нови, интересни или пропуснати по един или друг начин досега неща. „Неразказаното” в случая се явява историята около изчезването на родителите на Питър Паркър, около мистериозната научна работа на баща му и отношенията му с д-р Кърт Конърс, но онова, което застава на преден план като „несподелено” досега са може би именно романтичните отношения между младия Паркър и неговата първа любов, която, не, не е Мери Джейн Уотсън, а Гуен Стейси. Зародилите се отношения между двамата персонажи са представени по един освободен и доста симпатичен начин, съдържащ онази характерна неловкост, но и изключителен чар на едно своеобразно смущение и притеснение в правенето на първите стъпки към любовта. Взаимоотношението между Питър и Гуен спомагат да се покаже и образа на момчето Питър Паркър, което не просто е белязано от трагедията на това да израсне без истинските си родители, но и съдържа в себе си всички съвсем нормални и характерни черти за момче на неговата възраст. И колкото наивно и банално може да прозвучи това на някаква част от зрителите, невероятната игра и химия между Андрю Гарфилд и Ема Стоун превръщат романса между героите в нещо изключително обаятелно и дори трогателно.

Качеството, което прави Андрю Гарфилд перфектен избор да пресъздаде изцяло по нов начин визията и характера на Паркър/Спайдърмен е това, че той е актьор, който достатъчно умело и органично успява да изрази както драматичност, така и комичност. Един от най-огромните плюсове в ‘The Amazing Spider-Man’ е именно заложеният в сценария хумор, който не спира нито за миг и се появява почти изненадващо в огромен брой от кадрите, като е поднесен на зрителя по ненатрапчив начин, а така че да събуди искрената емоция на забавление. Гарфилд успява там, където Тоби Магуайър се провали главоломно, а именно в това да не преиграва всяка емоция и чувство, а да го изиграва по лек и освободен от статичност подход. Може би това се дължи на факта, че както самият Андрю Гарфилд призвана, за него е сбъдната мечта да се превъплъти в любимия си супергерой от детството. Но това в крайна сметка не вълнува средностатистическия зрител, защото основното в случая е крайният резултата на едно прекрасно създаване на образ, на динамика и взаимоотношения с всеки един от останалите персонажи. Чарът и обаянието на Ема Стоун пък за пореден път превръщат филм с нейно участие в истинска наслада за окото, но не и единствено заради нейния външен вид, а също и заради неоспоримия ѝ талант да се потапя в образа, който играе, като нито за миг не пада по-долу от Гарфилд в това по невероятно пленителен начин да съчетава драматичността с комичността. Неща, които правят двамата актьори една от най-чаровните екранни двойки, които скоро сме имали възможност да видим на голям екран. А не на последно място трябва да отбележим и чудесната работа на Рис Айфънс по превъплъщаването си в д-р Кърт Конърс и изразяването на лудостта, настъпила след преобразяването му в Гущера.

Разбира се трябва да се отдаде заслуженото и на техническата издържаност на лентата, без която екранното приключения нямаше да бъде напълно завършено. Изцяло заснетият, а не просто конвертиран в 3D филм нито за миг не губи от темпото си на тръпка и вариране в различни дози на адреналин, като превръща своите 2 часа и 15 минути времетраене в истинско екшън изживяване. 3D ефектите са повече от задоволителни, като създават бойните сцени, независимо дали са сред високите сгради на Ню Йорк или на улицата, в едно модерно и високотехнологично кино удоволствие, което оправдава присъствието си, за разлика от случаите на много други ленти, заложили на триизмерните ефекти. Тук на зрителя е позволено да усети своеобразния полет на Спайдърмен, да почувства динамиката на действието и дори за кратки и тактично вмъкнати моменти сякаш да повярва, че вижда нещата през очите на супергероя, което запазва жив копнежа по приключенията в душите на всички онези, които обичат  историята за премеждията на невероятния Спайдърмен.

The Amazing Spider-Man’ е една чудесна лятна филмова авантюра, която безкомпромисно ще ви заплете в своята паяжина от емоция, енергичност и наслада, която ще разбуди неистовото ви желание за още.

Оцени »  Трагедия...Не си заслужава.Средна работа.Добър е!Страхотен, препоръчвам!
Рейтинг 4.30/5 от 10 глас(а)
Loading...
Етикети:  
 

 
Прочети още...Цели 7 коментара!  
Добави коментар?

 1. от MCFOXXX
  17.Jul.2012, 22:38

  Огромни благодарности за това наистина прекрасно ревю. То е причината да се замъкна в киносалона и да установя, че филма е уникално красив. Едно страхотно изживяване, хареса ми много.

 2. от Бож
  20.Jul.2012, 11:21

  Радвам се, че ревюто е било в помощ. (: Филмът е наистина добре направен и много свежо поднесен. Определено едно добро начало на поредица, която с удоволствие бих следял.

 3. от Pow R Toc H
  23.Oct.2012, 19:21

  Всеки си има вкус, обаче за да се изпишат такива хвалби за подобна простотия трябва да си на окло 3г. макс.
  Някакси изгледах близо час, и съм сигурен, че бих се чувствал така след лоботомия. Кво забавление, ква свежест, кви пет лева. Това ако е кино, тва твойто е ревю!

 4. от Бож
  23.Oct.2012, 19:44

  Тва твоето е добро нацелване на възрастта ми. Догодина правя 4 и съм много развълнуван, защото ще мога да гледам баш кино, пък и ревю мога да напиша тогава. Вълнението е пълно, все едно съм изгледал The Amazing Spider-Man за пореден път.

 5. от Pow R Toc H
  23.Oct.2012, 19:59

  Дадох му шанс заради твоето „ревю“. Гледаше ми се нещо лекичко, ако не свежо, то поне леко забавно, но това което изживях в този час ме вбеси. Сори, ама това е несериозно.
  Пс. С тая скорост догодина ще си на 3г и има няма 2 седмици.

 6. от Бож
  23.Oct.2012, 20:54

  Напредвам значи с годините; бавно, но славно. Приеми искрените ми извинения, че субективното „ревю“ на тригодишен ти съсипа вечерта така поголовно.

 7. от Pow R Toc H
  23.Oct.2012, 21:42

  Вече ми мина, споко. Голям съм простак знам си, сори че обиждам. Но филмчето е безобразно зле. И не, не си извинен :)

Коментирай...