Temple Grandin (2010)

„My name is Temple Grandin. I’m not like other people.

I think in pictures and I connect them.“

Така започва и почти така завършва историята на Темпъл Грандин – момиче, страдащо от аутизъм, което преминава през въртележката на живота, изпълнена с много и различни препятствия, за да се превърне в една жена, успешно реализирала се в живота. Въпреки безбройните нападки и подигравки, тя не се предава и извървява трудния път, за да вдъхва кураж и вдъхновение на останалите като нея, на различните, но не и по-маловажни.

Диагнозата на Темпъл – аутизъм, и е поставена още когато е на 2 години. А едва когато е на 4 години проговаря за първи път. Неразбрана, отритната, подигравана. Аутсайдер – нейната присъда.  Но великите умове, също като нейния, винаги биват неразбрани и неоценени от мнозинстното. Поради тази причина тя е обречена постоянно да се доказва пред хората, да посреща недоверието в очите им, да преглъща смеха им, да забравя обидите. Самота, в която тя се обгръща с охота, тъй като човешката близост е нещо, от което тя не може да се възползва. Човешката близост и е толкова чужда, колкото хората са и непонятни. „People. I don’t understand people.“, с това заключва темата тя. Но по-късно добавя, „I’ve always wanted to understand the gentleness that other people feel, by being hugged by their mothers. Now I’ve made a machine that lets me do that.“

Вижданията на Темпъл са наистина уникални. Всичко в главата и преминава през образи, снимки, заснети от очите ѝ и поставени в различни рамки в съзнанието и. Както истинската Темпъл обяснява в речта ѝ за TED, съзнанието ѝ е като изображенията в Google. Сигурно ще е незабравимо преживяване да си в главата ѝ, дори само за минута.

Claire Danes пресъздава много точно образа на Темпъл Грандин и много заслужено получи награда Еми за ролята си. Предава толкова много емоция, че неусетно в главата си изграждаш този симпатизиращ образ на невинното момиче, незаслужило такава съдба. И неусетно вече си пуснал две-три сълзи на по-трогателните сцени.

Клеър всъщност е една от актрисите, които много обичам да гледам на сцена. Има една топлота, която ходи винаги с нея, една чаровност, и несъмнено голям талант. Преобразяването ѝ за този филм е неузнаваемо, определено ми беше интересно да я видя в толкова различно амплоа. Мога да кажа, че беше прекрасна както винаги.

В образа на майката се превъплатява Julia Ormond, а професор Карлок е изигран от David Strathairn, като и двамата са отличени с награди Еми за ролите си. Не трябва да бъде пренебрегната и Catherine O’Hara, която награда не получи, но пък получава моето признание. Толкова.

На режисьорското място стои Mick Jackson, който е може би най-известен с филма The Bodyguard и който също получи награда Еми. (FYI, наградите Еми, които филма получи са общо 7.)

HBO правят още една класна продукция. Temple Grandin е един силен, дълбоко емоционален и красив филм, допълнен перфектно от музикалния фон. Ще те натъжи, но и немалко пъти ще те накара да се усмихнеш. Борбеността на Темпъл със сигурност ще те вдъхнови, както още много хора из цял свят. А изводът ще е все един и същ – този свят се нуждае от повече хора и умове като този на Темпъл Грандин.

Оцени »  Трагедия...Не си заслужава.Средна работа.Добър е!Страхотен, препоръчвам!
Рейтинг 5.00/5 от 3 глас(а)
Loading...
Етикети:  
 

 
Прочети още...Цели 4 коментара!  
Добави коментар?

 1. от Никс
  3.Sep.2010, 23:49

  Сякаш не съм по точно такъв род филми, но хубаво ревю! :)

 2. от ruzha
  11.Jan.2011, 14:06

  Ревюто е точно.Филмът впечатлява,окуражава и вдъхновява.

 3. от MadMax
  11.Jan.2011, 21:35

  Много голяма роля на Клеър Дейнс, не ми е от най-симпатичните актриси но тук определено впечатлява. Браво за ревюто :)

 4. от kathryn
  19.Jun.2011, 17:12

  Гледах филма съвсем случайно. Клеър Дейнс се справя страхотно с ролята, така както самата Грандин се справя с живота. Историята на тази жена е много вдъхновяваща.

Коментирай...