Свети Георги убива змея

Гледайки този филм се сетих за два стари лафа:

„Двама българи са чета, трима – чета с предател“

„Какво е македонска тройка? Двама правят секс, а третият лежи заклан“

Двата важат и за сърбите. Казвам това, защото филмът е сръбски. И в подтекста му се крие едно цветущо описание на сръбския манталитет, та чак и на балканския такъв.

Sveti Georgije Ubiva Azdahu–Predrag Vasic

Сценарият и историята са идейни. На места има клишета, но като цяло си остават оригинални, успяващи в същото време да прокарат внушенията и „изводите“. А част от тях се отнасят до разединението и делението на всякакви нива, вечно вперения в миналото поглед, черногледството. Не става дума за никакво фентъзи, а Свети Георги и „змея“ от заглавието са само част от силния символизъм и метафори.
Действието се развива в началото на Втората световна война, но филмът не е и съвсем военен. В едно сръбско село на границата с Австро-Унгария съжителстват от една страна млади, здрави, „прави и корави“ мъже, а от друга – ветерани и инвалиди от отминалите Балкански войни. Разделение, търкания и неприязън обуславят отношенията между двете групи. Накрая идва момент, в който здравите мъже са призовани на бойното поле – дълг, който ветераните вече са изпълнили и за който са платили висока цена, без обаче да получат особено признание. Останали сами с жените и децата в селото, инвалидите се опитват да получат това, което вярват, че заслужават – любов…

Sveti Georgije Ubiva Azdahu–Natasa Janjic

Бюджетът на продукцията е големичък като за една бедна държава (около пет милиона евро) и това си личи. От ефекти, декори и визия не са пестени както пари, така и талант. И удоволствието да гледаш е голямо.

На филма му липсват малко по-добри диалози и задълбочаване в народопсихологията. Големите минуси са основно два. Единият е крайно неуместния актьор в една от главните роли, а другият – протакането на „встъпителната“ част и претупването на финала. Който можеше да бъде направо епичен.

Почти всичко останало е на високо ниво и си заслужава двата часа. Които можеш да отделиш до 16 септември в салоните на ФКЦ-Варна, от 18 и 21:15 ч.

Оцени »  Трагедия...Не си заслужава.Средна работа.Добър е!Страхотен, препоръчвам!
Рейтинг 4.75/5 от 4 глас(а)
Loading...
Етикети:  
 

 
Прочети още...Коментирай...