Super 8 (2011)

В моите очи, господин Дж. Дж. Ейбрамс започва да изгражда навика да прави параболи с кино кариерата си. Тръгна нагоре с първия сезон-два на безследно-изчезналия-в-сюжета-сериал „Lost“, който имах щастието да спра да го гледам преди да се разбие някъде в дълбините на океана. Дж. Дж. обаче беше силно устремен и все пак се разби с милата си животинка в клатещо се поле от детелинки. За моя изненада ребута „Стар Трек“ се оказа сравнително приятен и неангажиращ, а трейлърите на „Супер 8“ продължаваха да го качват нагоре и нагоре. Най-новата лента на Еймрабс е написана, продуцирана и режисирана от самия него, което при мен си е повод за респект, но какво правим с параболата, която отново се е насочила надолу?

Нека обаче да започнем със суперлативите. Ако да посочим едно единствено нещо, в което Дж. Дж. е наистина е добър, то това било способността му да изгражда една запомняща, донякъде оригинална, но най-вече консистентна визия. Тук, разбира се, нямам предвид чисто визуалния аспект на филмите/продукциите му, а целия микс от образ, идея и атмосфера. „Super 8“ забърква един коктейл от жанрове – в него се срещат комедията с хорърът (макар и не по начина, по който го прави Сам Райми), екшънът със семейната драма, детският приключенски филм с научната фантастика. Всичко това предразполага към един приличен дисбаланс, който да доведе до кино катастрофа, и ако трябва да бъда абсолютно честен Ейбрамс не винаги успява да нацели златната среда (особено при комедийните моменти), но го прави с хъс и любов към киното, което струи от всеки един негов кадър. Именно това е и един от най-силните плюсове на лентата – тя просто те въвлича в своята реалност, най-вече те забавлява в една от голяма част от двучасовата си продължителност, припомняйки ти, че киното е една добре конструирана магия.

Бих искал да се върна за момент една стъпка назад и да се спра именно на чисто визуалната страна на нещата. Lens flare. Отново. Макар и в по-малки количества от „Star Trek“. Отношението ви към тях може да се поеме две различни посоки – или ще ги намразите след петото проблясване на екрана и тихичко ще псувате Ейбрамс за тази му прищявка, или ще спрете да им обръщате внимание. Лично аз ги намирам за леко чаровни, и май съм един от малкото щастливци, на които те не пречат. Самата камера е поверена на Лари Фонг, който е забавял каданс в последните три филма на рекламния режисьор Зак Снайдер. За наше щастие, „Super 8“ е лишен от slow-motion и други камерни извращения (на които „Sucker Punch“ се радваше) и е заснет сравнително прилично. Единствената ми забележка е насочена към някои диалози, които са заснети по Тони Скоткси маниер, но това е лесно за преглъщане. Самата операторска работа в комбинация от специалните ефекти са дали живот на няколко незабравими сцени, измежду които най-вече се откроява дерайлирането на влака. В началото на въпросната катастрофа започнаха да се прокрадват мисли от сорта на „твърде раздухано, та чак комично“, но сцената продължава да си тече, с което възхищението и чистото ми изумление нарастваха пропорционално.

Но не всичко в „Super 8“ е толкова прекрасно и розово, и да, разбира се, че имам предвид сценария. Кредитите посочват Дж. Дж. Ейбрамс като единствения сценарист, който е работил над текста (което силно ме съмнява), така че само върху него ще си излея разочарованието. Лентата със сигурност започва интересно и завладяващо – децата са приятен микс от coolness+nerdness, а и снимат noir-филм за зомбита, което почти задължително им дава няколко бонус точки. На по-възрастните си второстепенни герои Ейбрамс дава малко по-тежка лична драма, с която да се преборят, което си е похвално. Все пак не искаме да ни занимават със захаросани тийн проблеми почти два часа. За съжаление, през целия филм Ейбрамс толкова е зает да гради съспенс и мистерия, че е забравил да развие героите си, в резултат на което имаме просто едни скицирани персонажи, които остават твърде плоски и скучни, че да задържат интереса ни.

Третият акт на лентата пък си е чиста катастрофа. Не съм сигурен къде точно се крие причината. Бързал е да започне снимки или просто не е знаел как да завърши историята си, но Ейбрамс така претупва края на филма си, че чак е престъпно. Вместо балонът, който толкова време е бил надуван с напрежение, действие и съспенс да се пръсне в експлозия от емоция и екшън, той просто издишва, вдигайки много шум.

Издишат и актьорите, които нямат солиден материал, с който да работят. Дебютантите Joel Courtney (момчето за всичко Джо) и Riley Griffiths (пишман режисьорчето Чарлс) със сигурност са се забавлявали по време на снимките, но ролите им са по-скоро ставащи (клонящи към „забравящи се“ ако искаме да бъдем непоколебими хейтъри). Персонажите на Kyle Chandler (бащата на Джо) и Ron Eldard (този на Алис) носят със себе си приличен емоционален товар, и двамата се опитват да го покажат. В една по-голяма част от лентата дори успяват, но Ейбрамс им отнема шанса наистина да блеснат, орязвайки въпросния трети акт. Единствено Ел Фанинг (оскаровата претендетка Алис) си струва да се спомене в една позитивна светлина. По-добрата измежду сестрите Фанинг изглежда доста по-голяма за скромните си 13 години, което е нищо, но и успява да придаде плътност на ролята си и да удари едно рамо в знак на подкрепа на тази видима зрялост.

След като горе долу успях да балансирам хвалбите и хейта, мисля че е редно да тегля една черта и да ви кажа, че „Super 8“ наистина си струва да се гледа (на кино). Вярно е, бях се хайпнал малко повече от здравословното и бях очаквал някакво голямо събитие, заради което останах леко разочарован, но въпреки това лентата на Дж. Дж. Ейбрамс е дъх свеж въздух, от който всеки киноман напоследък жадно се нуждае.

Fuck nostalgia!

Специалния  благодарности на Никс за неповторимата помощ, оказана при написването на този текст./

Оцени »  Трагедия...Не си заслужава.Средна работа.Добър е!Страхотен, препоръчвам!
Рейтинг 3.00/5 от 5 глас(а)
Loading...
Етикети:  
 

 
Прочети още...Цели 3 коментара!  
Добави коментар?

 1. от :)
  28.Jun.2011, 13:44

  Супер 8 да се редактира на Супер Тъп

 2. от Евгени
  28.Jun.2011, 23:15

  Супер 8 = Супер ЗЛЕ

 3. от дМит
  3.Aug.2011, 16:15

  Най-тъпият филм, който съм гледал!

Коментирай...