Suicide Room (2011) (EFA ’11)

Suicide Room е (почти) дебютният филм на полския режисьор Ян Комаса. Това обаче не е полското кино, с което страната спечели уважение през втората половина на миналия век. Не очаквайте Анджей Вайда или Кишеловски. Ян Комаса е от новото поколение полски режисьори и като такъв амбициозно се заема да разкаже за един социален проблем по модерен начин.

Главният герой във филма се казва Доминик. Той е от богато семейство и е едно от популярните момчета в гимназията. Но като всеки тийнейджър, и той има проблеми. Те се задълбочават, когато в интернет попада на чат стая, която се посещава от хора със склонност към самоубийство. Първоначално Доминик е заинтригуван от мистериозно момиче, което среща там, но бързо е приет и от останалите в стаята. Така все повече почва да се отдалечава от реални свят, приятелите и семейството си.

Предполагам, че идеята на филма е да обрисува и даже разкритикува днешното общество, което е забравило как да общува. За съжаление обаче Ян Комаса създава персонажи, които по никакъв начин не се свързват със зрителите. Родителите на героя са изградени по онзи стереотип, който така често сме свикнали да виждаме в този тип филми – вечно бързащите, вечно работещите, вечно заетите родители, които могат да осигурят всичко за детето си, когато става въпрос за материални неща и в същото време не са там, когато то наистина има нужда от тях. Режисьорът се опитва да ги направи една идея по-пълнокръвни като герои, въвличайки ни в истории от техния личен живот. Но до края на филма и майката, и бащата остават двама непознати. Същото всъщност се отнася и за главния герой, който виждаме почти през цялото време, но така и не успяваме да почувстваме симпатия към него. Доминик е от онези популярни момчета, които, когато си в гимназията, ти изглеждат сякаш имат всичко. Но когато се превръща в посмещише пред цялото училище, той за пръв път осъзнава какво е да си от другата страна. Тази бърза промяна в настроението му и изпадането в депресия изглеждат необосновани на фона на историята. Сценарият не ни предоставя достатъчно информация, за да разберем какво се случва в главата на един самоубиец. Единственото, което ни остава да заключим е, че днешната младеж притежава доста лабилна психика и дори най-малкия проблем би довел до трагични събития. Но това не е вярно. Животът и смъртта са прекалено сложна тема, за да бъдат поставени в подобно клише като това, което използва Ян Комаса.

Истината е, че Suicide room можеше да бъде много добър филм. Филм, който говори за връзката ни с родителите, приятелите, обществото и който в същото време надниква в личния свят на героите си, показвайки какво ни кара да пожелаем да умрем и какво ни кара да живеем. За съжаление обаче лентата е далеч от онова ниво кино, което ни кара да мислим, чувстваме и анализираме.

 

Оцени »  Трагедия...Не си заслужава.Средна работа.Добър е!Страхотен, препоръчвам!
Рейтинг 3.80/5 от 5 глас(а)
Loading...
Етикети:  
 

 
Прочети още...Една реплика по темата.  
Добави коментар?

  1. от European Film Awards 2011 | F r a m e s p o t t i n g
    13.Oct.2011, 17:46

    […] Suicite Room (2011) […]

Коментирай...