Стоян: Най-добрите филми на 2012

Наложи се да изчакам с класацията си, за да не предложа в крайна сметка топ, съставен почти изцяло от honorable mentions. През изминалия месец опитах да наваксам с обещаващи заглавия от края на 2012-та, за да представя качествен продукт и смятам, че донякъде успях. Успях още и да се примиря с това, че няма да мога да видя The Master поне до края на февруари, така че какво да чакам повече?

Филмите, които допълниха в последния момент десетката ми са Life of Pi, Lincoln, The Sessions и Zero Dark Thirty и наистина се радвам, че те достигнаха до мен преди да я завърша. От една на пръв поглед невъзможна за филмиране книга Анг Лий прави нещо безумно красиво, използвайки максимума от спекулативната камера на Клаудио Миранда и одухотворената музика на Майкъл Дана. Силата на Lincoln пък е в умението, с което Спилбърг, с помощта на блестящия сценарии на Тони Къшнър, успява да представи шестнайсетия президент на Съединените щати като пълнокръвно и несъвършено човешко същество напук на безкрайното му митологизиране от американската култура. Единственото надчовешко в лентата е изпълнението на Даниъл Дей-Люис, който (отново) шашка с извънредни талант и професионализъм. А дръзкият Zero Dark Thirty функционира с пронизваща точност. Цитатът, който съм извадил в самата класация олицетворява именно неговата дързост и непосредственост, тъй като в презокеанските продукции подобни неща рядко излизат от устите на високопоставени длъжностни лица в ЦРУ. The Sessions, макар и класа по-надолу, е приятен малък филм, който говори със смайваща естествена лекота за чувствителни теми като секса, инвалидността и религията.

Сред заглавията, които са на прилично ниво, въпреки че не присъстват в класацията ми, почетно отбелязване заслужават дълбоко носталгичният The Perks of Being a Wallflower, рядко мащабният Cloud Atlas, често пренебрегваният безскрупулния-чаровен-американски-инвеститор-трилър Arbitrage и най-готината анимация на годината ParaNorman (с условието, че не съм гледал Wreck-It Ralph). Вероятно тук е мястото и на Argo, чийто сценарийни пропуски обаче опитват да неутрализират отличната режисура на Бен Афлек. Не бива да пропускам да спомена и иранският This Is Not a Film на Джафар Панахи, който вероятно би попаднал в класацията ми ако на подобен експериментален проект можеше да се даде оценка по една и съща скала с останалите заглавия.

С киноразочарования сме длъжни да сблъскваме всяка година, но през изминалата те бяха по-травмиращи от всякога. След едно напълно оперирано от качествени заглавия лято видяхме някои неприятни провали и сред късните рилийзи. Но безспорно най-епично се сгромолясаха The Dark Knight Rises, Prometheus и The Hobbit: An Unexpected Journey и заради титаничните очаквания към тях, но определено и заради реалната си посредственост. И за да се възползвам напълно от отворилата се възможност да похейтя, ще изброя bottom 3-ката на филмите от 2012-та, които абсолютно мразя и пожелавам на всеки да усвои необходимите техниките, за да маневрира около подобни заглавия.

Snow White and the Huntsman

Mirror Mirror

Alex Cross

Надявам се да сте гледали филмите по-долу (не са някакви екзотичности, така че вероятно сте), за да можете да визуализирате страхотните моменти, към които цитатите препращат. Here we go:

10. The Sessions

helen-hunt-the-sessions

I believe in a God with a sense of humor. I would find it absolutely intolerable not to be to able blame someone for all this.

9. Seven Psychopaths

seven-psychopaths1-2

I’m sick of all these stereotypical Hollywood murderer scumbag type psychopath movies… But it still has to be about these seven psychopaths, so this Buddhist psychopath, he… he doesn’t believe in violence. I don’t know what the fuck he’s going to do in the movie.

8. Beasts of the Southern Wild

BEASTS OF SOUTHERN WILD

All the time, everywhere, everything’s hearts are beating and squirting, and talking to each other the ways I can’t understand. Most of the time they probably be saying: I’m hungry, or I gotta poop. But sometimes they be talkin’ in codes.

7. Holy Motors

mask

– I miss the cameras. They used to be heavier than us. Then they became smaller than our heads. Now you can’t see them at all. So sometimes I too find it hard to believe in it all.

– Isn’t this nostalgia a bit senitmental?Thugs don’t need to see the security cameras to believe in them.

– Trying to make us all paranoid?

– Aren’t you already? I am. Very.

6. Life of Pi

life-of-pi

Thank you Vishnu, for introducing me to Christ.

5. Lincoln

a01-lincoln-movie-ear-09-4_3_r536_c534

Do you think we choose the times into which we are born? Or do we fit the times we are born into?

4. Moonrise Kingdom

moonrise kingdom 1

– What kind of bird are you?

– I’m a sparrow, she’s a dove…

– No. I said…

– What kind of bird are YOU?

– I’m a raven.

3. Skyfall

skyfall

– Eleanor, be sensible. Retire with dignity…

– Dignity! To Hell with dignity! I’ll retire when my goddamn job is finally done.

2. Zero Dark Thirty

zero-dark-thirty-2012-img06

I want targets. Do your fucking jobs. Bring me people to kill.

1. Django Unchained

photo

– Actually, I was thinking of that poor devil you fed to the dogs today, D’Artagnan. And I was wondering what Dumas would make of all this.

– Come again?

-Alexander Dumas. He wrote „The Three Musketeers.“ I figured you must be an admirer. You named your slave after his novel’s lead character. If Alexander Dumas had been there today, I wonder what he would have made of it?

-You doubt he’d approve?

-Yes. His approval would be a dubious proposition at best.

-Soft hearted Frenchy?

-Alexander Dumas is black.

Етикети:  
 

 
Прочети още...Цели 16 коментара!  
Добави коментар?

 1. от Zoreto
  1.Feb.2013, 16:33

  А новият филм на Бертолучи въобще някой гледал ли го е?

 2. от Zoreto
  1.Feb.2013, 16:40

  Все едни и същи филми се въртят във всички класации. Досадно ми е вече. Новият филм на братя Тавиани въобще някой гледал ли го е ? Той и филма на Бертолучи също са 2012. Аман от Хамерикански филми.
  Не е лично Стояне, просто тея класации са малко странни при положение, че човек не може да изгледа повече от 50 -100 филма на година и то ако си даде дооооста зор! И как селектира какво да гледа? Филмите от 2012, които са по-малко достъпни ще ги дават може би само на филм феста. Има държави, които са малки и далечни и правят чудесно кино. Ето моята режисьорка се върна сега от фестивал и каза, че е гледала някакъв стархотен Иракски филм там!!!

 3. от Стоян
  1.Feb.2013, 17:07

  Мислех, че е ясно – под „Най-добрите филми“ се има предвид „Най-добрите филми, които съм гледал“. Кое му е странното на това?

  Извинявай, Зоре, ама ако приемем хипотетично, че си права и човек може да изгледа да речем 100 филма на година и аз вече съм изгледал 99, то в 10 от 10 случаи бих избрал да видя „Линкълн“ пред „някакъв страхотен иракски филм от един фестивал“. Давам за пример „Линкълн“, защото ти визираш конкретно „Хамериканското“ кино, а той е типичен представител.

 4. от Zoreto
  1.Feb.2013, 17:18

  Въпроса е кой какво кино избира да гледа. В твоята класация преброил ли си колко не-американски филма има?

 5. от Zoreto
  1.Feb.2013, 17:19

  Извинявай, че на теб ти го казвам точно, имам предвид обективно всичките класации в този сайт. Не е към теб това.

 6. от Zoreto
  1.Feb.2013, 17:23

  Поне някой да беше написал нещо за Бертолучи. Човекът не е правил филм от 9 години! И този, който го даваха на Киномания беше страхотен. Дори Брандо казва за Бертолучи, че той и Казаан са единствените които може да класифицира като режисьори, останалото е само плява, която не знае какво иска(дори Копола)

 7. от Стоян
  1.Feb.2013, 17:33

  С риск да се отприщи трета вълна флууд – Защо трябва да ме вълнува какво казва Брандо и от колко години Бертолучи не е правил филм? :)

 8. от Zoreto
  1.Feb.2013, 18:00

  Хих, верно не е нужно да те интересува :)

 9. от Христо
  1.Feb.2013, 23:23

  Радвам се, че най-накркая видях Скайфол :))

 10. от petko
  1.Feb.2013, 23:56

  добре стояне, а защо си мислиш пък, че изобщо на някой го вълнува, кои ти са любимите филми от 2012?
  или пък на иво, нели, харалампи и т.н. ?

 11. от Божфен
  2.Feb.2013, 12:56

  вече рядко се намират хора(поне при мен), които гледат стойностни филми и могат да ги оценят…
  така че мен ме вълнуват, пък и винаги има някой шедьовър, който да си пропуснал =)

 12. от Нели
  2.Feb.2013, 13:52

  Зоре, миналата година изгледах над 350 филма, сто от които бяха от съответната година, а останалите от предходни. Не знам колко това е за хвалене или не и дали ще ми повярваш, но е факт. Някои филми бяха американски, други – не. Абсурдно е един киноман да се смята за такъв, ако гледа само американско кино, но също е абсурдно да отрича американското само защото, да речем, е по-популярно. Има гениални американски режисьори и е абсурдно да отричаме творчеството им, само защото не са имали „честта“ да се родят в някоя по-малко известна страна.
  Бертолучи ми е един от любимите режисьори и, ако добре помня, даваха този филм по някакъв фестивал, но не успях да отида да го гледам. Както сама каза, те са по-малко достъпни и тепърва предстои да бъдат гледани. В крайна сметка, не виждам от какво точно се оплакваш, ние сме тук за да даваме предложения, ваше право си е да ги следвате или не. Щом не ви интересува какво иво, нели и харалмпи мислят за киното, ами просто не чете постовете им. Когато пишехме за ирански, азиатски и въобще фестивални филми, се оплаквахте защо ви занимаваме с такива филми. Когато пишем за Холивудски филми, пак сте недоволни. Няма как да угодим на всички, ние сме се събрали тук просто, за да споделяме какво ни харесва и какво не, никой нищо не ви принуждава да гледате.

 13. от petko
  2.Feb.2013, 14:15

  от днес има The Master по торентите и вземете да го гледате, като гледам никой не го е включил в класациите си
  затова тия класации са безумни, и не само вашите, ами всички класации що се отнася до филми, музика и други изкуства

 14. от Владо
  2.Feb.2013, 14:32

  Да знаете, тези класации за филми, музика и други изкуства са безумни, защото няма The (Grand)Master в тях.

 15. от Никс
  2.Feb.2013, 14:49

  Ето тогава поздравче с малко Grandmaster: http://youtu.be/O4o8TeqKhgY (нали за музика говорим).

  Стоян, high five за класацията :) Присъствието на Skyfall и Психопатите особено ме радва.

 16. от Стоян
  2.Feb.2013, 15:53

  :Д Аз пък се сетих за този Grandmaster: http://www.youtube.com/watch?v=XKWXnNfAXfM , който съвсем не е толкова фънки :)

Коментирай...