Soul Kitchen (2009) (EFA ’10)

След огромния успех, който пожъна с последните си няколко филма, турският режисьор Фатих Акин се завръща с нов филм – лековата комедия Храна за душата. Лентата за пръв път беше представена на Venice Film Festival през 2009, където спечели специалната награда на журито, а малко по-късно беше ревюирана във Framespotting от Антон, който написа симпатично one minute review. Днес се връщаме за втори път към нея като част от колекцията филми, подбрани да се състезават за престижните награди на Европейската филмова академия.

Действието се развива в покрайнините на Хамбург в симпатичен малък ресторант, който носи името Soul Kitchen. Заведението е собственост на Зинос – млад готвач от гръцко-немски произход. Вечно увлечен по работата в кухнята, той често пренебрегва приятелката си, която решава да го напусне и да замине за Китай. Точно когато решава да я последва, бизнесът потръгва и клиентите се увеличават. Но и проблемите не закъсняват –  данъчните се появяват на проверка, а инвеститори се опитват да измъкнат земята под ресторанта.

Историята изобилства от колоритни персонажи, нелепи ситуации и забавни диалози. В по-голямата си част остава несериозна и шеговита, но среща зрителят с герои, които са имали нелек живот, свикнали се да се трудят и да се борят за мечтите си. Лентата далеч не носи емоционалния заряд от последните два филма на Акин – На прага на Рая и С глава срещу стената, но очарова с непретенциозната си атмосфера. Освен всичко друго е и добро попадение във филмографията на режисьора, който след полудокументалния филм Музиката на Истанбул, романтичната лента Аз съм Юли и няколкото драми, продължава да експериментира в жанрово отношение.

Като сценарист и в главната роля се явява Адам Бусдукос, който като героя си е син на гръцки имигранти в Германия. Тук Фатих Акин отново се завръща към любимата си тема – живот между две държави, между два различни типа кулутра, между два свята. За щастие този път героят му се справя далеч по-добре в адаптирането си без обаче да загуби себе си. Във филма ще видим и други две познати лица – Бирол Юнел и Мориц Блайбтрой, за които това е трети филм в екип с Фатих Акин. Техните персонажи са по-колоритни от всякога – на  ексцентричния и емоционален майстор готвач в ресторанта  и току-що излязлия от затвора брат. С герои като тези режисьорът ни припомня, че преди всичко животът е едно голямо приключение.

Кухня за душата е сърцата топла комедия – филм за приятелите, семейството, трудностите, професионалната реализация, любовта, мечтите и добрата храна.

Оцени »  Трагедия...Не си заслужава.Средна работа.Добър е!Страхотен, препоръчвам!
Рейтинг 4.27/5 от 11 глас(а)
Loading...
Етикети:  
 

 
Прочети още...Цели 8 коментара!  
Добави коментар?

 1. от Владо
  23.Sep.2010, 1:12

  Определено останах доволен от филма. Приятно разтоварващо филмче, сравнително забавно без да е твърде/прекалено сериозно. Мисля че е време да погледам и другите неща на Акин.

 2. от Нели
  24.Sep.2010, 17:33

  Значи ревюто ми за С глава срещу стената все пак не е успяло да те подмами да го гледаш :[

 3. от Владо
  24.Sep.2010, 19:11

  За протокола – в момента ми стои на харда.

 4. от European Film Awards 2010 | Framespotting
  25.Sep.2010, 21:18

  […] Soul Kitchen […]

 5. от lammoth
  30.Sep.2010, 18:16

  Току що изгледах филма :) Симпатичен ми стана, може би защото не е претенциозен, лековат както каза, а и напомня на забавните британски комедии от началото на 90-те :) Едва ли ще спечели, но ми беше забавно как турски режисьор е поставил грък за главен (и то положителен!) герой :)

 6. от Иво
  30.Sep.2010, 18:29

  Според мен пък ще е сред номинираните само заради името на Акин :)

 7. от EFA : Nominations 2010 | F r a m e s p o t t i n g
  10.Nov.2010, 21:56

  […] SOUL KITCHEN, Germany […]

 8. от София Филм Фест 2013 | F r a m e s p o t t i n g
  6.Mar.2013, 20:42

  […] Храна за душата/ Soul Kitchen (2009) […]

Коментирай...