Slumdog Millionaire

Има нещо много тъжно и иронично, трагично, потресаващо и шокиращо, дори отблъскващо, но в същото време изключително красиво и романтично, приказно и щастливо в съдбата или по-скоро историята на осемнадесет годишния Джамал Малик. Струва ли си наистина да минеш през всичките лайна (понякога буквално), които светът реши да стовари върху теб, за да постигнеш мечтите си? Струва ли си да загубиш толкова много, да страдаш толкова много в детството си – момент от живота, който би трябвало да бъде изпълнен със смях и веселие – за да се събереш с единствената си любов? Джамал Малик крещи с цялото си сърце „ДА!“, а аз няма как да се не се съглася, припомняйки си този момент:

null

Последният филм на английския режисьор Дани Бойл, Slumdog Millionaire, ни отвежда в екзотичната Индия, която определено не изглежда като в рекламите по телевизията. Приликите с бразилския Cidade de Deus са много – тема отново са децата от бедните квартали и техния живот, който е изпълнен с проституция, наркотици, насилие, болка. За разлика от бразилския си еквивалент, героите на Дани Бойл са истински романтици – Джамал се опитва да спаси Латика от студения дъжд, експлоатиращи „добряци“ и градски мафиоти в продължение на много години, а преследването на единствената му любима (отново Латика) е единствената сила, която го движи напред.

Историята се разказва като във филм на Кристофър Нолан, развивайки се на три различни нива, а преходът между тях е достатъчно плавен, че не затормозява зрителя. Изненадите вътре са малко, драматичните обрати липсват, така че ако търсите такива бих ви посъветвал да ги търсите някъде другаде.

Аз малко вече поиздадох края на филма, но той е хепи и надали някой би искал лентата да завърши по друг начин. Дани Бойл и компания вече обраха множество награди, а аз ще стискам палци и февруари месец, когато ще бъдат раздадени Оскарите, защото е един от най-добрите филми на 2008.

Оцени »  Трагедия...Не си заслужава.Средна работа.Добър е!Страхотен, препоръчвам!
Рейтинг 4.71/5 от 7 глас(а)
Loading...
Етикети:  
 

 
Прочети още...Цели 9 коментара!  
Добави коментар?

 1. от V
  9.Jan.2009, 19:43

  Определено ми е във топ 5. А, аз къде да се обадя за да помоля да пускат толкова *сложни* въпроси и в нашия „Стани богат“?

 2. от Longanlon
  9.Jan.2009, 21:20

  тоз пич го помня от skins :)

 3. от dEnisLaw
  10.Jan.2009, 17:32

  Изключително добре раЗкаЗана история. Браво!

 4. от NA
  17.Jan.2009, 10:40

  Няма *сложни* и *прости* въпроси има въпроси на които знаеш отговора и такива на които не го знаеш! Не казвам 4е филма беше идеален, но понякога 4овек не трябва да се вглежда в детайлите на филма, а глобално в живота (мъките) на хората…

 5. от V
  23.Jan.2009, 0:16

  …и да има малко чувство за хумор, нали?

 6. от ивчо
  31.Jan.2009, 3:40

  определено филма е върхът,който не го е гледал му го препоръчвам

 7. от Anton
  2.Feb.2009, 15:56

  Много е красив този филм.

 8. от Елена
  3.Jan.2010, 4:10

  Не вярвах, че ще ме впечатли толкова много… Мислих, че ще е като другите външни продукции, номинирани за Оскар, но… филма ме разтресе. Прекрасен, неповторим, уникален филм!

 9. от 127 Hours – trailer | Framespotting на две годинки!
  27.Oct.2010, 17:54

  […] като обра Оскарите с последния си хит Slumdog Millionaire, Danny Boyle отново се готви да стъпи на върха – този път […]

Коментирай...