Sleepy Hollow (1999)

Слийпи Холоу е свободна интерпретация върху  историята на Уошингтън Ървинг `Легендата за Слийпи Холоу`, базарина на известна американска легенда за безглав конник, търсещ отмъщение.
Филмът ни пренася в края на XVIII век, когато в малко американско селище се разиграва ужасяваща трагедия. Извършвани са поредица убийства, за които местното население вярва, че са дело на призрачен конник без глава. На мястото на престъпленията е изпратен младият полицай Икабод Крейн, който с ентусиазъм се опитва да разреши загадката. Докато подхожда със скептицизъм към градската легенда, убийствата продължават, а интригата се заплита…

Още с първите си кадри лентата очарова с прекрасна визия, която по-късно носи на филма арт-оскар и други две номинации в категориите за кинематография и костюми. Пред очите на зрителите се разгръща сюрреалистична картина на зловещи къщи и злокобни гори и още преди името на режисьора да бъде изписано в мъглата, ще се сетите на кого трябва да благодарите за този визуален пир. Тим Бъртън този път надминава себе си. В екип с оператора Еманюел Лубецки създават една красива зрелищна приказка, която заслужено получава адмирации.

Снимачната площадка на Слийпи Холоу  всъщност представялав специално построено за целта селце. След три месеца работата по декорите приключва, а резултатът е едно мистично мрачно място, което идеално съотвества на ексцентричната и жива фантазия на режисьора. Бъртън и компания полагат специални грижи за това на филма да не му липсва нищо. От стряскащото плашило на полето през вековните дървета в гората до скърцащите по пода дъски и хлопането на прозорците, лентата преминава през всички изисквания на хорър филмите без обаче да създава впечатление за клише. За атмосферата допринасят и приказките за вещици и тайните измежду жителите на селцето.

Всъщност историята не е нещо особено. Но в случая не е важно какво ще ни разкаже Тим Бъртън, а как. Сценарият е поверен на Андрю Кевин Уокър, който успява едновременно да ни уплаши и разсмее. И въпреки предвидимия сюжет, филмът радва с нестандартни идеи и интересни герои.
В главната роля е Джони Деп, който се радва на вниманието на режисьора за трети път след участията си в Едуард-ножиците и Ед Ууд. Играта му е повече от добра, а героят му веднага печели сипматиите на зрителите. В ексцентричният и абсурден образ на Икабод Крейн  си личи стилът на Бъртън и може би точно това е тази част от филма, която го прави толкова очарователен. Деп е отново погълнат от ролята и дава всичко от себе си, за да ни накара да почувстваме изпълнението му. Добър избор за дама на сърцете му е Кристина Ричи, а единственият подходящ актьор за безглавия конник е сякаш Кристофър Уокън. Последният,  въпреки че няма нито една реплика във филма, прави страхотно впечатление.

И ако стилът на Бъртън си личи още в първите кадри, то не е трудно да се познае кой отговаря за музиката. Дани Елфман отново е на ниво.

Слийпи Холоу не е образцов хорър. Просто защото разчупва стереотипите. И макар че не е най-силният филм на Тим Бъртън, лентата е приятна за гледане.  Не забравяйте обаче… да си пазите главите.

Оцени »  Трагедия...Не си заслужава.Средна работа.Добър е!Страхотен, препоръчвам!
Рейтинг 4.57/5 от 7 глас(а)
Loading...
Етикети:  
 

 
Прочети още...Цели 2 коментара!  
Добави коментар?

  1. от Димитър Дринов
    20.Apr.2010, 20:42

    Последният истински шедьовър на Бъртън!

  2. от Тим Бъртън | F r a m e s p o t t i n g
    15.Aug.2011, 13:25

    […] Sleepy Hollow (1999) […]

Коментирай...