Secrets & Lies (1996)

Животът на обикновения човек. Може би само това е достатъчно да знае човек за творчеството на големия английски режисьор Майк Лий. Но както всеки един от нас знае в живота като такъв няма нищо обикновено, а точно обратното – той е изпълнен с разнообразие; емоции, кога добри, кога лоши; с избори, решения и последици; с тайни и лъжи, до които човек прибягва когато е в най-уязвимото кътче на своето съществуване.

„Secrets & Lies” е дело на режисьора Майк Лий, който през годините неведнъж е засягал теми, сякаш излезли от дълбоките недра на човешката душа. Творецът обича да се докосва до интимното, до болката, но и до радостта, да навлиза в психиката на персонажите си и да разнищва всички онези емоции, които дават тласък на всеки един миг от всекидневието. Независимо дали се опитва искрено да разсмее или да разчувства дълбоко своите зрители, Майк Лий остава верен на твоето амплоа – да бъде откровен и най-вече човечен. С „Secrets & Lies” английският режисьор оставя следата си в историята на драматичното кино, като един от хората, които не се страхуват да създават кино, което не ни препраща към илюзорни светове, а ни ситуира тук, в реалността, където не всичко е красиво, където има болка, сълзи, зле взети решения, но зад ъгъла на тази потискаща картинка се крие и толкова много красота, искреност и оптимизъм.

Лий е от режисьорите, които знаят как да постигнат най-правилното, точно и хармонично разкриване на своите герои, на техните лични истории. Но освен това той съумява да постигне и запази непрекъсната онази тънка и крехка нишка на обвързване между персонажите, на съграждането на взаимоотношения, които доразвиват и създават чувство на уют. В „Secrets & Lies”, от вече далечната 1996 година, зрителят трудно може да почувства героите като чужди. Това е така, защото те са реални, придобиват онази несравнима плътност на реализма, която кара всеки, ставащ свидетел на това кино произведение, на тази хармония от емоции, да възприеме по най-чистия начин всички засегнати теми, проблеми и споделени идеи. Чрез своя превъзходен сценариен устрем Майк Лий ни запознава с историите на едно неперфектно семейство; с хора, направили и все още допускащи грешки във вземането на важни за щастието си решения. Срещаме се с персонажи, чието битие ги тласка към криенето зад тайни и лъжи, които намират своя израз и проява привидно неочаквано, но истината е, че те винаги са били там, скрити зад лъжливи усмивки, зад ежедневни свади, които сме свикнали да наричаме „нормални”. Героите на английския режисьор са обикновени хора, борещи се с живота, търсещи своето местенце под слънцето, но и осъзнаващи колко трудно е постигането на щастието – една житейска мисия, която всеки един човек изживява по своему, чрез своите битки, страхове и очаквания.

В „Secrets & Lies”, чрез своята ловка и деликатна режисура Лий успява да събере персонажите си на едно място, да ги изправи пред конфликт, да ги накара да заговорят, да чувстват, да живеят. Кино деецът освен това съумява да постигне точно това характерно поставяне на персонажите си сред другите, сред хората живеещи днес, в настоящето. Виждаме ги сред хора, на които им е трудно да изразят ясно емоциите и мислите си; сред индивиди, които са готови да имитират щастие, когато трябва да увековечат в снимки своето „щастие”. Хора на ежедневието, опитващи се да забравят грешките от миналото си, като се обградят с лъжи и потайност, когато всъщност докосването до това минало и разрешаването на всичко онова, което е останало забравено е може би именно онзи ключ, който донася щастие, душевно равновесие и примирение не само с любимите ни хора, но и със самите себе си.

Едно от нещата, които неизменно се забелязват в работата на Майк Лий е, че той е от кино творците, които очевидно се чувстват удобно в това да работят многократно с една отбрана група актьори. В „Secrets & Lies” пред очите на зрителя се разкрива една органична, непринудена и сърдечна актьорска игра. Незабравимата роля на актрисата Бренда Блетин, заедно с Тимъти Спол, Филис Лоуган, Клеър Рашбрук и Мариан Жан-Батист изграждат един екип, съумял да създаде основите, но и пукнатините на едно семейство, в което недоразумението, тъгата, ядът, страховете, тайните и лъжите сякаш взимат превес, до онзи момент, в който всичко се пречупва и достига своята кулминационна критична точка. Но както се случва в повечето филми на Лий и тук той успява да покаже на зрителя, че не всичко е изрисуване в сиви и мрачни тонове; че там между тъгата и нещастието се крие една пролука, достатъчно голяма, за да върне светлината и радостта в ежедневието. Единственото, което той иска от своите герои е те да се изправят пред самите себе си и онези, за чиято любов и разбиране живеят. Защото понякога несъмнено истината е онзи елемент от пъзела, който придава хармоничната цялост в живота.

 

Оцени »  Трагедия...Не си заслужава.Средна работа.Добър е!Страхотен, препоръчвам!
Рейтинг 5.00/5 от 4 глас(а)
Loading...
Етикети:  
 

 
Прочети още...Цели 3 коментара!  
Добави коментар?

 1. от Иво
  2.Jun.2011, 12:20

  Огромен филм, както всички на Майк Лий. Трябва да ги изгледам пак в скоро време:)

 2. от Майк Рам
  2.Jun.2011, 14:05

  Много добър филм, а и вашето ревю го описва чудесно! Тимъти Спол ми е любим актьор и в този филм прави много добре роля.

 3. от Бож
  2.Jun.2011, 15:58

  За мен Тимъти Спол също е забележително силен актьор, който играе по всеотдаен и непринуден начин. Ролята му в „Secrets & Lies“ е изключително комплексна и значима, а Спол се справя безупречно със задачата. Освен това не мога да забравя и представянето му в „All or Nothing“, още един невероятно пленителен филм на Лий, където с Лесли Манвил просто поглъщат с образите си. (:

Коментирай...