Sebbe (2010) (EFA ’10)

Babak Najafi е роден в Техеран, но още като малко момче заминава за Щвеция, където по-късно завършва филмово училище. Режисьорът специализира в правенето на документални филми и дебютира с няколко късометражни такива. Едва през пролетта тази година излиза първият му пълнометражен филм – Sebbе, който печели наградата за най-добър филмов дебют на фестивала в Берлин.

Лентата представлява социална драма, разказваща живота на майка и син, които се борят с бедността.

Себастиан (Себ) е тийнейджър, който наскоро е загубил баща си. В училище е аутсайдер, тормозен от съучениците си, а вкъщи често се кара с майка си. Двамата живеят скромнно, борейки се с паричните затруднения. Колко още ще издържи младото момче на този живот?

Исках да разкажа история за раздялата, важно чувство в моя живот (…) Реших, че това е добра отправна точка за история – нещо, което би могло да се случи на всеки. След това, взимайки предвид темата за бедността, забелязах, че много от филмите, които съм гледал, не се занимават с този въпрос. Когато живееш в Западна Европа, ти си доволен от живота си. Забравяш – или просто не искаш да си спомниш – тези от другата страна на обществото, защото е по-лесно. Сметнах, че е важно да се говори за това”, споделя режисьорът.

Спокойно можем да поздравим Babak Najafi (който е и сценарист) за амбицията да се захване с толкова сложен проект – филм, който представя социален проблем, и същевременно разказва лична история. По тези показатели много критици си позволяват да направят сравнение с лентата Elephant на Gus Van Sant и Fish Tank на Andrea Arnold. В крайна сметка обаче не можем да не признаем, че лентата на Najafi изглежда някак не добре реализирана. Режисьорът не успява да разгърне целия потенциал на филма – темите остават повърхностно засегнати, а сюжетът стои сякаш недовършен.

В главната роля е никому известният млад актьор Sebastian Hiort. Изборът си режисьорът обосновава така : “ Когато гледам американски филми, много филми имат добра история и са добре направени, но аз все още виждам Робърт де Ниро или Джулиан Мур. Не виждам човешко същество, описано във филма. Разбира се, напълно уважавам актьорите. Но при този филм се нуждаех от непознат актьор, който да задържи историята здраво закотвена в реалността.

С филма Sebbe режисьорът Babak Najafi прави добър дебют. Макар и малко неуверен в сценария и режисурата, показва, че има желание да работи по сериозни сюжети.

Оцени »  Трагедия...Не си заслужава.Средна работа.Добър е!Страхотен, препоръчвам!
Рейтинг 2.00/5 от 1 глас(а)
Loading...
Етикети:  
 

 
Прочети още...Цели 2 коментара!  
Добави коментар?

  1. от European Film Awards 2010 | Framespotting
    14.Oct.2010, 0:45

    […] Sebbe […]

  2. от Sebbe (2010) (EFA ’10)
    14.Oct.2010, 10:12

    […] Sebbe (2010) (EFA ’10) […]…

Коментирай...