The Sea Inside (2004)

Роденият в Чили Алехандро Аменабар не е от най-продуктивните режисьори – във филмографията му намират място едва няколко заглавия. Затова пък всяко едно от тях се радва на световен успех, награди и признанието на критиците. Правилото се потвърждава и от излезлият през 2004г. „Морето в мен”,  който грабна 14 статуетки Гоя, Оскар за най-добър чуждоезичен филм и редица други награди.

  SEA INSIDE

Лентата разказва реалната история на на испанеца Рамон Сампедро, който след като претърпява трагичен инцидент, остава парализиран от врата надолу. Той живее прикован за легло, под грижите на семейството си, които се стараят нищо да не му липсва. За Рамон обаче това не е пълноценен живот, той желае да умре и е готов да се изправи пред испанския съд, за да поиска разрешение.

С този сюжет Алехандро Аменабар поставя на преден план морално противоречивия въпрос за или против автаназията. За да бъде обективен, режисьорът директно или индиректно разглежда ситуацията от различни гледни точки – от тази на семейството на човек, изпаднал в такова положение, на приятелите, на общество, от гледна точка на закона и на религията. В крайна сметка обаче ясно се откроява позицията му, изразена чрез думите на главния герой: „Животът е право, не задължение!”

Противно на очакването, „Морето в мен“ е филм тъкмо за живо, а не за смъртта. При все, че иска да умре, Рамон разкрива на всички около себе си колко красив е животът, опитва се да вдъхне увереност на повече хора, шегува се, пише поезия. И може би точно това противоречие между позитивното му излъчване и желанието му да умре, отключва поток от емоционалност у зрителят, който се смее и плаче едновременно.

Главната роля във филма е поверена на актьора Хавиер Бардем, който прави една от най-добрата роля в кариерата си, въпреки че през цялото време остава прикован към леглото. Използвайки само гласа си и лицевите изражения, актьорът успява да пресъздаде редица емоции и да спечели симпатиите на зрителите.

tumblr_mn1na5MLla1qcv1rgo1_1280

„Морето в мен“ всъщност поставя фокус върху желанието на един конкретен човек да сложи край на живота си, разкрива неговите чувства и философия на живот. Въпреки това обаче филмът отново разпалва дебата за или против автаназията като цяло. Лентата излиза само няколко години след като делото на Рамон Сампедро става популярно в Испания и е отразено в медиите по цял свят. Остра полемика се разгаря в испанското общество, когато след смъртта му написаното от него отворено писмо става публично достъпно. В текста Рамон пише : „Моето съзнание се намира заклещено не в уродливостта на атрофиралото ми сковано тяло, а във капана на вашата уродлива, атрофирала съвест.“ Подобни морални дилеми провокира и самият филм, който те кара да се замислиш как би реагирал в позицията на всеки един от героите.

„Морето в мен“  е със сигурност най-зрелият филм на Алехандро Аменабер – едновременно премерен, а в същото време силно емоционален.

 

Оцени »  Трагедия...Не си заслужава.Средна работа.Добър е!Страхотен, препоръчвам!
Рейтинг 4.20/5 от 5 глас(а)
Loading...
Етикети:  
 

 
Прочети още...Коментирай...