Red Riding Hood (2011)

Всички надежди Red Riding Hood да бъде секси хорър с нотки на аленочервена кръв, капеща зловещо, но и красиво по белия сняг, са се изпарили още с назначението на Catherine Hardwicke за режисьор. Въпросната е известна не с друго, а с дирижирането на първия „Здрач“. Продуцент тук пък е самият Leonardo DiCaprio, противно на имиджа си на човек, забъркващ се само в добре премислени и качествени продукции.

Филмът отново и незнайно защо се (само)определя като хорър, ала в него няма нищо страшно, камо ли пък напрегнато. Още по-осезаема е липсата на каквато и да било еротика. Заглавието е чисто и просто маркетингов трик и също не трябва да те подвежда – „Червената шапчица“ няма почти нищо общо с едноименната приказка, което принципно не е и задължително, ако поне имаше разни умни препратки към произведението на братя Грим. Изключение прави един забавен – поне на фона на останалото – диалог за големите бабини очи, уши и зъби. Иначе историята и диалозите са болезнена смесица от баналност и неадекватност, въртящи се около тийнейджърски романс с митологичен забежки – все неща, с които Hardwicke има богат опит. За съжаление.

За сметка на отсъстващите прилики с приказката, на преден план изскача общото със „Здрач“. Тук вампирът е заменен с върколак, а Kristen Stewart – с Amanda Seyfried, като второто от двете е и по-смисленото. Има обаче нещо, което не може да бъде заменено в никакъв случай и при никакви обстоятелства – Robert Pattinson. Макар на негово място да е турен младеж с почти толкова щръкнал перчем, той по никакъв начин не може да запълни празнотата, особено предвид естеството на филма и аудиторията му. Връщайки се на Amanda Seyfried, все си мисля, че тя е точният избор за подобна роля и дори е голямо попадение; друг е въпроса, че не е използвана особено удачно и единствено визията ѝ я спасява от тотален провал. Чуденката за актьорските ѝ заложби остава без отговор, защото противоречивата русокоса актриса така и не получава своя шанс. Режисурата и най-вече сценарият са това, което осакатява целия каст, при все, че и там има добри попадения като Gary Oldman, Julie Christie…

Ролята на вълка във вълчи образ е поверена на… високите технологии в киното, известни още като CGI. Уви, хората зад компютрите са се справили дори по-зле от тези пред камерите, в резултат на което върколакът изглежда зле. А когато към визуалния му образ добавим и звуковия такъв, нещата придобиват смехотворно естество. Иначе звярът си има и човешки образ, който обаче е оставен за нещо като туист към края на филма.

Неведоми (или навярно субективни) са пътищата, по които Red Riding Hood успява да не доскучае фатално преди края си. Честно ще е да отбележим, че сме гледали и далеч по-големи недоразумения. А настоящото дори си има разни плюсове: що-годе приятна атмосфера, тук-там красиви кадри и чат-пат готин саундтрак.

Оцени »  Трагедия...Не си заслужава.Средна работа.Добър е!Страхотен, препоръчвам!
Рейтинг 3.25/5 от 4 глас(а)
Loading...
Етикети:  
 

 
Прочети още...Цели 3 коментара!  
Добави коментар?

 1. от MCFOXXX
  16.Apr.2011, 11:12

  Много добро ревю, за един тотално прост филм…

 2. от anna
  18.Apr.2011, 15:19

  Понякога приятната атмосфера, красивите кадри и готиният саундтрак са достатъчни, за да причислиш един филм към готините такива. Пък и Гари Олдмън…Определено не съжалявам за отделеното време, нито за това, че го гледах на голям екран. Няма да влезе в моя ТОП 10, най-вероятно няма да влезе и в моя ТОП 1000, но беше фън :)

 3. от Ionityy
  5.Dec.2011, 20:30

  Филма е страхотен много ми хареса. Случват се толкова неща :D и двамата влюбени не може да бъдат заедно :) . Много загадъчен и интересен Браво! <33

Коментирай...