Ponyo

Хаяо Миязаки не ни е удостоявал с истински детски, неподправен с алегории за войната, хората, природата и обществото филм цели 20 лета, но ето че миналата година Gake no ue no Ponyo (Ponyo on the Cliff by the Sea – или накратко Поньо) се завъртя по японските кино екрани, а от миналата седмица и по щатските. Въпреки че филмът не може да се похвали с дълбока история, на каквато феновете на японското анимационно гуру са свикнали, лентата е чудно приказна, невероятно анимирана и неподправено детска.

Поньо е златна рибка с магически способности от кралско потекло, с воден магьосник за баща и морска богиня за майка. След първата ѝ среща със Сосуке, малко момче с афинитет към новото и необичайното, тя решава, че ще стане човек, за да прекара дните си с него. По време на бягството от дома на баща си, Поньо успява (без да иска) да отприщи гнева на океана върху малкото крайбрежно градче, където живее Сосуке.

Горното резюме е само малка предпоставка за взаимните приключения на Поньо и Сосуке, които протичат както на сушата, така и по/д вода. Вместо комплексна история, Миязаки се концентрира върху едно динамично приключение, което си остава детско в същността, въпреки бедствието, което сполетява градчето. Поньо препуска небрежно върху вълните, а Сосуке получава възможността да се повози на детската си лодка измежду стърчащите от водата дървета. Със същата лекота любовта витае във въздуха и накрая спасява света от апокалипсис. Миязаки не се обременява да определи дали това е семейна любов,приятелска или друга. В духа на целия филм всичко се намира на едно безгрижно, много цветно ниво, където щастието и невиността царуват. Лентата от своя страна не царуваше в американския бокс-офис, но с гордост заема почетното си място до My Neighbour Totoro.

Оцени »  Трагедия...Не си заслужава.Средна работа.Добър е!Страхотен, препоръчвам!
Рейтинг 5.00/5 от 5 глас(а)
Loading...
Етикети:  
 

 
Прочети още...Една реплика по темата.  
Добави коментар?

  1. от ина
    27.Apr.2011, 0:58

    и музиката е чудна! все още си я тананикам!

Коментирай...