Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides (2011)

Водите в четвъртото издание на „Карибски пирати“ всъщност са ни по майчински познати, а единственото движение, на което те се радват, е отлива на креативност и чувството за приключение. Всичко останало се е намърдало на едно привидно удобно място и се разлага с умерени темпове, а вонята на блато се носи навсякъде. От кино-опит знаем, че тресавищата са опасни места за раходка и причините да навлезем в тях трябва да са солидни (питайте Фродо). Защо продуцентите на поредното приключение на Джак Спароу навлизат в тези мътни води е ясно – търси се съкровище и те ще го намерят. Дори са се запасили със спасителни жилетки, но за нещастие не са оставили такива за горкия давещ се зрител.

Мисля да ви спестя резюмирането на сюжета, защото 1/ със сигурност сте гледали поне един трейлър и сте наясно за какво се борят протагонистите, 2/ историята е бездарно сглобена от епизодични случки, съшити с помощта на дрънчене на мечове и 3/ – най-голямото престъпление – дори и капитан Спароу не се интересува от фонтана на младостта, но тактично изчаква края на филма, за да ни го изплюе в лицето. Моят въпрос съответно е: Ако дори и главния протагонист не го е еня за този извор с минерална вода, защо на мен трябва да ми пука?

Гор Вербински е станал от режисьорското столче, а като негов заместник се подвизава Роб Маршал, но, ако трябва бъда честен, ако не му бях прочел името някъде по плаката или в надписите никога не бих разбрал, че режисьорът на „Chicago“ е виновника за „В непознати води“. Режисурата му, доколкото я има, е семпла и безидейна, без никакъв стил, който да кресне „Хей, аз съм Роб. Дойдох и покорих“. Да, визията на лентата е много приятна, което се дължи най-вече на прекрасните декори, но това не трябва да се изкарва като много голям плюс, тъй като би било престъпление ако филм от такъв ранг ни бе предложил да гледаме пластмаса и картон. Екшън сцените сигурно биха минали за ставащи, ако не бях вече супер оттегчен от случващото се на екрана, но изглежда че господин Маршал не е искал (къде нарочно, къде без да иска) да ни предостави адреналин и съспенс.

Пълната незаинтересованост и липсата на желание за работа царуват и при актьорите, но предвид сценария, с който те трябва да работят, ги разбирам. Прилично количество сцени изглеждат като лоша импровизация, а повечето, да не кажа всички, „забавни моменти“ увисват във въздуха, като единственото, което успяваха да придизвикат у мен, бе въпросително повдигане на вежда. Единственият плюс в цялата тази каша е, че кастът е съставен от добри (че и отгоре) актьори и често успяват да прикрият факта, че по време на снимането им се е искало да бъдат някъде другаде, но в следващия момент им се е наложило да почнат да говорят пред камера. Повечето просто се носят по течението, като това впечатление прави най-много Джони Деп (а тъй като той уж е движещата сила на заглавието, въобще не мисля да си правя устата за другите), който до толкова се е слял през годините с персонажа си, че вече просто му се налага само да се поклаща и да си отваря устата. Жалко, че от там не излизат смислени реплики. За всичко, разбира се, може да обвиним Кийт Ричардс. Ако любовта между Деп и него не съществуваше, то най-вероятно китаристът с божествен статус нямаше да се снима във филма, Деп нямаше да има причина да се съгласи да участва, с което най-вероятно щеше да ни бъдат спестени около 137 минути.

Но те не ни бяха спестени, а безсрамно откраднати. Скокът от „At World’s End“ към „On Stranger Tides“ сюжетно е толкова голям, че между двата филма има материал за поне още един. Не мисля, че е нужно да споменавам, но краят на „В непознати води“ ясно ни показва, че още продължения ще следват. Все пак си говорим за франчайз, но от ония гадните, чиято единствена цел са златните монети (за бога, русалките са вампирки!), но ние вече знаем, че те са прокълнати и лишени от живот.

Оцени »  Трагедия...Не си заслужава.Средна работа.Добър е!Страхотен, препоръчвам!
Рейтинг 3.67/5 от 12 глас(а)
Loading...
Етикети:  
 

 
Прочети още...Цели 5 коментара!  
Добави коментар?

 1. от Никс
  21.May.2011, 0:32

  3D, вампири и Джони Деп – текущите модни тенденции в киното. А русалките бяха най-хубавото на фона на цялата скука и баналност :)

 2. от cinemascrotum
  25.May.2011, 8:14

  Русалките бяха fuckable, поради което с интерес очаквам порно версията на филма. :)
  Иначе четворката е лейм отвсякъде и Дисни е време да спрат, докато все още са на печалба.

 3. от Anna
  27.May.2011, 7:13

  Ревюто ти е под всякаква критика, смятам, че е върхът на претенциозността и снобизма да напишеш толкова отрицателен текст за един толкова готин приключенски филм.

 4. от Stanislav
  29.May.2011, 9:29

  V4era go gledah mnogo e interesen film , zaslujawasi da se gleda !

 5. от Vase
  30.May.2011, 12:30

  Доста по-интересен от много глупости, на които сте слагали плюс.

Коментирай...