Percy Jackson & the Olympians: The Lightning Thief

Можеш да си представиш колко умопомрачителни филми се въртят по родните киносалони през последните седмици (месеци? (година?)), щом съм опрял да гледам точно този. Всъщност аз до последно се дърпах, но накрая група приятели ме вкараха насилствено в залата, завързаха ме на седалката и ме сложиха на системи, вливайки ми венозно кока кола и смляни пуканки. Духът ми бе сломен.

Иска ми се да съм над тези неща и да звуча някак „професионално“ и авторитетно, но не мога да се абстрахирам от някои първични и елементарни неща, като например името! Вярно е, че по името посрещат, както и че „по името ще го познаете“: Percy Jackson & the Olympians: The Lightning Thief. Освен това, за да звучи въпоросното “ the Olympians“ актуално, както и за да си придаде филмът малко по-специален вид, както и за да вкарат някой и друг заблуден зрител в салоните, та поради всички тези и други незнайни причини, премиерата на лентата съвпадна с откриването на Зимните Олимпийски игри – 12ти февруари. Е, Олимпийците от филма нямаха много общо с Олимпийците на спортните съоръжения, но поне въведоха нова дисциплина – хвърляне на мълния.

Филмът е детски, но не от онези симпатични и приказни детски анимацийки, а по-скоро от онези гнойни тийнейджърски „детски“ в стил Хари Потър. Асоциациите с очилатия магьосничко бият на очи, особено когато ти присветне, че режисьор тук е същият онзи, режисирал навремето първите няколко части на Harry Potter. Явно пичът има фетиш към филмирането на детски книжки с дълги и прогресивно затъпяващи с всеки следващ символ заглавия.

Иначе PJ&tO:TLT предлага сериозна доза героични момчетии и палячовщина, но не и сериозно изживяване. Следвайки максимата „от всичко по малко“, в крайна сметка филмът не успява да е сериозен, нито забавен, нито никакъв. Може би е единствено пародиен – като пародира самия себе си, и то без да иска.

КОЙ Е ПЪРСИ ДЖАКСЪН
Пърси – момчето с кучешко (а според някои – с котешко) име. Извънбрачен син на Бог Посейдон, резултат от забежка на баща си със смъртна, той живее скучния си животец на Земята и дори не подозира, че е полубог. Докато в един момент злите сили го налазват, той разбира за скритите си заложби, избива няколко чудовища, отива в специално средище на полубогове-сираци, преминава бойно кръщение и учение, за няколко минути научава всички хватки и удари с меча, плюс няколко магии с водата, след което избива още няколко култови чудовища, слиза в Ада и надхитрява Хадес, след което се качва на Олимп, вразумява Зевс с тийнейджърското си целомъдрие, помирява боговете и спасява света, а попътьом дори забива бойната мацка, която гледа мръсно и се прави на недостъпна. Всичко това в рамките на около половин ден.

Това, че е детски, обрича зрителя на една от най-трудно търпимите гледки – главен герой-хлапак, който спасява света, но и изпитва първи пубертетски и любовни трепети. Покрай него някакви лапетии размахват мечове, пърхат с крилца и се правят на страшни, което си е сериозно изпитание не само за нервите, но и за сексуалната ориентация на зрителя. Говорейки за секс – освен тийнейджърската нишка има и друга, не по-малко патетична: божествената. Боговете са представени като разгонени примати, пълни дебили, дребнави и търсещи си причини да воюват, като по манталитет изобщо не отстъпват на непълнолетните си колеги. Всъщност историята се върти около това, че на Зевс му откраднали мълнията, при което той несправедливо нарочва Пърси, което пък кара последният да доказва невинността си и да я върне. Мисля, че при това положение няма смисъл да говорим за сюжет. Сценарият „кой ми открадна мълнията“ е подходящ за къщата на Биг Брадъ, но за себеуважаващ се филм?

От цялото това нещо зеят толкова много дупки, абсурди и несъответствия, че дори филмът да беше таргетиран за прожектиране на стадо шимпанзета, то пак нямаше да оправдае неадекватността си.

Uma Thurman играе Горгоната Медуза, което – трябва да признаем – доста ѝ отива. Но дотук с добрите попадения. Кастът включва и други известни имена, натикани в роли, които ще им се иска по-бързо да бъдат забравени. За да е политически коректен, измежду героите е включен и цветнокож. Ала за да не се самозабравя това съсловие и да е ясно къде им е мястото на негрите в обществото, на въпросния му е отредена ролята на човек-коза. С акцент върху козата.

Единственото положително е, че не скучах с този филм. И в добро, и в лошо, и независимо от причините – не ме отегчи толкова, колкото много по-смислени ленти са успявали.

Макар и детски, PJ&tO:TLT абдикира от качеството си на възпитателен, и дори дава много лош пример на младите. Тъй щото основното послание на този филм е, че дори боговете не ползват презервативи. И не само това, ами накрая, вместо да свършиш в приют за изоставени деца или в плаваща кошница по реката, нали, можеш да бъдеш полубог.

Оцени »  Трагедия...Не си заслужава.Средна работа.Добър е!Страхотен, препоръчвам!
Рейтинг 4.30/5 от 10 глас(а)
Loading...
Етикети:  
 

 
Прочети още...Цели 6 коментара!  
Добави коментар?

 1. от Леков
  5.Mar.2010, 14:02

  Очаквах, скоро някой да пише за този филм в БГ блоговете. Аз бях направо потресен, но за разлика от теб не знаех изобщо на какъв филм отивам. Ако оставим на страна нелепо изглеждащите герои (Пиърс Броснан кентавър – wtf?) имаше и супер много глупости от самата гръцка митология. Една торба пари за нищо!

 2. от cinemascrotum
  5.Mar.2010, 16:28

  Т.е. очаквал си добър филм на Крис Калъмбъс? И то правен по детски книжки ?

 3. от Леков
  5.Mar.2010, 20:16

  Признавам, че очаквах нещо повече. Ако гледаш трейлъра и каста нещата изглеждат по друг начин – очакваш поне зрелище с леко бозава историйка. Поне аз де :)

 4. от Цветелина
  7.Mar.2010, 13:54

  Недей да се оправдаваш с липсата на качество в киносалоните и „добронамерени“ приятели, защото ще направя публична равносметка с кого гледах най-тъпите филми през последните 12 месеца ;)

 5. от Clash of the Titans | Framespotting е блог за кино.
  23.Apr.2010, 16:21

  […] „сериозната“ версия на Пърси Джаксън и… абе PJ&tO:TLT, за по-лесно. Сериозна обаче не означава успешна; и […]

 6. от mixer
  12.Oct.2010, 8:25

  заглавието звучи не по-зле от всяко grindhouse & road movie за което се сещам. от там нататък не знам, да го гледат благодарните потомци

Коментирай...