Paranormal Activity

Често срещано определение за Paranormal Activity е „най-страшният и ужасяващ филм на годината“ (или за всички времена, достигайки смехотворни крайности), но рядко се уточнява дали става дума за 2007, когато филмът е сниман и показан за първи път или 2009, когато безмилостно започва да се гаври от големия екран с разглезените и параноични американчета. И въпреки че няма как да се съглася с гореспоменатото твърдение, филмът притежава всички качества да се превърне в класика или най-малкото в средно голям култ – инди, духове/демони и фактът, че поредицата Saw за втора поредна година се настанява на второ място в американската бокс офис класация през първата седмица. Лентата на новоизклюпения се режисьор Пели грабна нескромните 21.1 М$ (от общо 61.6 за момента), с което си подсигури дълготраен живот под формата на глуповати, но за сметка на това напълно безсмислени продължения.

Историята е сравнително прозрачна, предвид че лентата разчита повече на умерено изграждане и натрупване на съспенс и напрежение. Кейти и Мика са щастливо влюбени млади люде, които изживяват американската мечта в прекрасната им къща на два етажа, басейн, и люлка за двама. Без трудности в този живот обаче човек не може да сполучи, поради което подъл и перверзен дух (или демон, ако ще вярваме на спиритуалния, но прилично страхлив медиум, който идва на гости) решава да се погаври със студентката по английски. Фройдските теории за женската истерия и фактът, че злият дух „обитава“ именно Кейти ще ги оставим настрана, защото ме съмнява, че Пели се е замислял много над тях, базирайки се на показаното във филма. Мика (чийто глас не е писклив) решава да вземе проблема в свои ръце и като здравомислещ и преуспяващ млад мъж умозаключава, че двойката всъщност си няма работа с нематериални същества от осмото измерение, а най-вероятно с непослушно хлапе или шеговит съсед. За да се справи със ситуацията, Мика купува камера… хм, думите за здравомислещия мъж си ги вземам обратно. Майкъл Мур би се зачудил, а в това число и аз, кой нормален американец купува видео камера, а не голяма и лоша ловна пушка (ако вече си няма такава), която да зареди най-малкото с носеща-приятни-спомени-сол. Зрителят трябва да е много благодарен на факта, че никакво оръжие не бива закупено, защото иначе проблемът най-вероятно щеше да бъде решен бързо и лесно.

Въпреки че филмът се опитва да ни убеди в своята достоверност чрез документалния си стил, който Пели решава да ползва (макар че няма много избор, предвид бюджета, с който е разполагал), режисьорът не успява да се измъкне от изкривеното си от риалити предавания и YouTube съзнание. Стремежът към краткотрайни сензации под формата на клатещи се и размътени клипчета и мимолетна слава е нараснал до такива пропорции, че Рики Джeрвейс не пропуска да се погаври с тази отличителна черта на американците в „Animals“. Силно съм убеден, че първата мисъл, която е минала през главата на Мика, когато е закупувал камерата, е била „Ако има дух, ще го заснемем. 500,000 гледания още в първия ден. Яко“. Втората – „Ако няма дух, много важно. Ще снимам домашно порно“. До секс сцени не се стига, защото, първо, Кейти не е такова момиче и второ, разбира се, духът не им позволява. Покупката на камерата за съжаление не е единственото нелогично нещо в целия филм, но другите ще ги оставя неспоменати, защото не бих искал да издам и малкото, което се случва в 90 минутната лента.

paranormal

Споменавайки действието, лентата е изпълнена с липса на динамика или нещо съществено, което да ни грабне и разтърси здраво за раменете… което не е задължително лошо. Въпросната липса на действие може да е точно толкова плашеща и притеснителна, колкото и изскачащи от изневиделица обезобразени същества (справка за наистина тревожно бездействие, подтикващо човек до нервни тикове и хладна пот – Silent hill 2… играта). Пели започва от много дребни, чак незначителни звуци и постепенно ескалира, много успешно нагнетявайки обстановката, но визуалният ужас е сведен до минимум. Все пак си имаме работа с нематериално същество. Всяка нощ зрителят знае, че паранормалното ще се прояви под една или друга форма, но начинът остава до един момент сравнително неизвестен. Липсата и последвалата внезапна поява на скърцане, шепот или звук от стъпки в комбинацията от неподвижната картина на спящите причинява много неприятно неспокойство, което най-вероятно е и причината за комичните реакции на хората в трейлъра на филма. Този ефект обаче се оказва нож с две остриета. Филмът залага твърде много на бездействието и изненадата, но за съжаление се проваля във второто. Още с монтирането на камерата върху статива за нощни снимки, зрителят е наясно, че нещо ще се случи, а това отнема голямо количество от шока и ужаса, водейки до обезпокоителни прозявки и отегчително чакане. Друг проблем, който имах с лентата е, че Пели пропуска или нарочно е избрал да не ни занимава с един много интересен аспект от живота на влюбените – как нощните напикавания влияят на дневния живот на двамата влюбени и тяхното взаимодействие с околните, но това ще го отдадем (отново) на малкия бюджет и краткия период за заснемането на филма.

Въпреки негативните си черти и недосмислици, Paranormal Activity е много добро упражнение по съспенс – феномен, който за съжаление вече рядко се среща в съвременен Холивуд и си струва гледането най-малкото заради това. Надявам се Пели да има поне малко мозък в главата си и да стои настрана от вече обявеното продължение, набеждавайки по този начин will-be-cult-лентата си да се нареди до горките слашерки от 70те и 80те, почнали по същия начин и свършили някъде в упадъчните канавки, които носят тага „тийн хорър“, а свеото име нареждайки сред треторазредните кино дейци.

Оцени »  Трагедия...Не си заслужава.Средна работа.Добър е!Страхотен, препоръчвам!
Рейтинг 4.00/5 от 11 глас(а)
Loading...
Етикети:  
 

 
Прочети още...Цели 21 коментара!  
Добави коментар?

 1. от Апостол Апостолов
  30.Oct.2009, 5:51

  Темата за паранормалното и бездруго е много експлоатирана от кинаджийте и в наши дни навява много скука и досада.

 2. от Васил
  30.Oct.2009, 13:27

  Абе, пуснете едно Ревю за Moon. Що ни занимавате с глупости :)

 3. от cinemascrotum
  2.Nov.2009, 11:53

  Филмът е епохално тъп и скучен. Господ да ни пази от подобни творби за в бъдеще! :)

 4. от Владо
  2.Nov.2009, 20:59

  Само мога да предполажа, че за Moon няма да прочетеш при нас нищо, затова съвсем любезно те препращам към http://cinemaxp.com/?p=333

 5. от Васил
  3.Nov.2009, 0:58

  @Владо
  Защо? Имате някаква схема по която подбирате филмите за които пишете ли?
  @ cinemascrotum
  Бе виж ся, гледах го оня ден. Донякъде си прав, хепи енда направо усра пейзажа.

 6. от Владо
  3.Nov.2009, 1:01

  Схема нямаме или поне не такaва, според която да си подбираме филмите. Просто предположение както казах. Всеки от нас пише за заглавие, за което той/тя си прецени.

 7. от cinemascrotum
  4.Nov.2009, 12:20

  @Василчо, опитай пак като се научиш на адекватен сарказъм.

 8. от Васил
  4.Nov.2009, 21:26

  @cinemablabla
  А ти опитай да направиш ревю на качествен филм.

 9. от oo
  23.Dec.2009, 18:41

  taka i ne razbrah toia film istina li e ili tova sa prosto aktiori i vsi4ko e rejisirano

 10. от Владо
  23.Dec.2009, 18:44

  Разбира се, че е истина. Нали прочете надписите в началото на филма, където се благодари за предоставения материал.

 11. от cinemascrotum
  23.Dec.2009, 19:28

  Хаха, Вие нормални ли сте бе? Истина бил… :)

 12. от Владо
  23.Dec.2009, 19:30

  Много ясно, че е истина. Малко няколкото алтернативни края на филма ме притесняват, но все пак си имаме вземане даване с демони, така че всичко е възможно.

 13. от CX
  23.Dec.2009, 21:51

  Потвъждавам, че е истина! Стига сте живяли в отрицание и негативизъм, имайте малко вяра. Филмът е 1000% документален.

 14. от Жоро
  29.Dec.2009, 17:59

  трябва да кажа тази критика значително превъзхожда по качесттво другата в http://cinemascrotum.wordpress.com/2009/10/23/%D1%80%D0%B5%D0%B2%D1%8E-paranormal-activity/#comment-1266

  сърказмът е много по добре от заядливия характер на другия коментар.

 15. от cinemascrotum
  30.Dec.2009, 10:16

  Радвам се, че феновете ми разбират от сарказъм. :)

 16. от mimet00
  17.Jan.2010, 15:55

  Evala za napisanoto ot Владо !!!!

 17. от Jubomara
  17.Jan.2010, 16:46

  Първо гледах края с „обезгърляването“ `и. Изключително скучен…

 18. от lori4kavd
  1.Mar.2010, 3:06

  Vi6te klipa http://www.youtube.com/watch?v=Y_9jOZkOhhQ vsi4ko e postanovka :P:P

 19. от cinemascrotum
  1.Mar.2010, 14:36

  Стига бе! :)

 20. от Владо
  1.Mar.2010, 14:38

  Не, не! Филмът е истински, ютюбският клип е постановка.

 21. от Biliana
  6.Nov.2010, 9:06

  gledah i dvete chasti na filma i poradi tova. che go gledah noshtno vreme i na tamno vse oshte me e strah tolkova realno mi se vidia vsichko

Коментирай...