Out of Sight (2006)

За родения в Русия израелски режисьор Daniel Syrkin има толкова малко информация в интернет, та дори не смея да изпиша името му на кирилица, за да не допусна някоя смешна грешка в произношението. И все пак, уикипедия  услужливо ни помага – режисьорът е завършил филмовото училище в Тел Авив, а най-успешният му филм като че ли е Out of Sight от 2006 година. (*да не се бърка с Out of sight на Содърбърг от 1998 г.) Филмът, чието оригинално заглавие изглежда така Lemarit Ain, се появява по някой и друг фестивал тук и там и носи на създателя си наградата на Израелската филмова академия за най-добра режисура.

Сюжетът на филма се върти около две момичета – Яра и Талия – братовчедки и приятелки от ранна детска възраст. Яра е сляпа, но се е научила сама да се справя с живота. Живее в Съединените щати, където учи математика в университета Принстън. Когато научава за самоубийството на своята братовчедка Талия, тя се връща в Израел за седемдневния траур. Яра не може да разбере решението на приятелката си внезапно да сложи край на живота си и решава да разбере какво я е подтикнало към самоубийство.

С тази толкова трагична лична история Daniel Syrkin избягва политическия/исторически контекст, в който са поставени повечето израелски филми и отправя поглед към една тема, която не за пръв път се появява върху филмовата лента, но всеки път носи все същия горчив вкус. А докато подобни неща се случват по света, ще се намерят и режисьори, които да ни ги покажат. По съвсем безкомпромисен начин това направи през изминалата година Лий Даниелс в неговия `скъпоценен` филм. Директен е и Daniel Syrkin, който ни призовава да не бъдем слепи като неговите герои и да признаем, че домашното насилие съществува. Позволявам си да ви спестя част от интригата  в лентата, защото в крайна сметка това не е криминална история и основната идея на филма не е да се сетим защо се е самоубила героинята.

С Out of sight Daniel Syrkin осъжда онези хора, които остават безучастни към насилието и позволяват подобни неща да се случват в домовете им с хората, които обичат. Иронично режисьорът позволява на най-сляпата героиня да стигне до дъното на историята. В същото време, връщайки се в спомените от детството на двете момичета, Daniel Syrkin изследва как се е отразило случващото се върху психиката на младото момиче. Нейната приятелка с тъга открива сега след смъртта ѝ колко самотна, наранена и озлобена към всички се е чувствала тя.

Екипът на филма е съставен от хора с никакъв или с малко кино опит. С най-сериозна филмография се отличава актьорът Ася Даян. И все пак най-впечатляваща роля прави Тали Шарон в ролята на сляпата Яра.

Без да блести с особени качества или да претендира за оригиналност, Out of sight перфектно изразява всичко онова, което е искал да ни покаже режисьорът.

Оцени »  Трагедия...Не си заслужава.Средна работа.Добър е!Страхотен, препоръчвам!
Рейтинг 3.75/5 от 4 глас(а)
Loading...
Етикети:  
 

 
Прочети още...Коментирай...