Orphan (2009)


Orphan е един от най-сносните психо-трилъри за 2009, не само заради смразяващия поглед на момиченцето, около което е съсредоточена фабулата във филма, а най-вече – заради добре изпълнената задача всички елементи в лентата да кореспондират перфектно един с друг и да поддържат наратива и атмосферата интересни за зрителите.

Режисиран е от испанеца Хауме Колет-Сера, който помним с доста посредствения House of Wax преди години, но пък в който хорър атмосферата беше на много високо ниво. Филмът не е някаква задълбана екзистенциална история, както може да се очаква, но не е и проста тийн помия. Друго обаче е важно – историята е разказана повече от перфектно, а мрачното настроение някак извратено доставя удоволствие с всяка сцена, в която нещо се обърква.

Сюжетът разказва за семейство, което наскоро е загубило третото си дете, и за да компенсира загубата и трагичното настроение, осиновява деветгодишната Естер от дом за сираци. Тук е редно да се спомене втрещяващата роля на родената през 1997 Исабел Фърман, която съвсем спокойно сложи в малкия си джоб много „големи“ и опитни нейни колежки. Както се очаква, нещо не е наред с новото дете. Започват да се случват странни неща наред с проблемите в отношенията на майката и бащата, в чиито роли виждаме номинираната за Оскар 2010 Вера Фармига (Up in the Air) и Питър Сарсгард (An Education), които доста добре се справят с превъплъщенията си, имайки предвид незначителната и плоска игра на повечето актьори в жанра. От тази гледна точка филмът е изключително добър. Постепенно нещата стават по-сериозни, съответно ставаме свидетели на кървави събития и късащи нервите напрегнати сцени, които се люшкат между брутални и безпомощни драматични обрати, режисирани прекрасно. Тайната пък е оставена за самия край и определено е доста неочаквана, което предлага една добра развръзка и затваряне на мотивите.

Лентата обръща поглед към отношенията в семейството, като изкарва на показ най-притеснителните моменти и проблеми, прави паралел между обичта, децата и натуралните инстинкти на родителите, и всъщност, колкото и необичайно да звучи, може да се разгледа като една човешка драма, в която мрачният мотив идва като иронично изкупление. Обичта е показателят, който преосмисля сюжета. Но не оставайте заблудени, защото и тук ставаме свидетели на болна развръзка.

Като цяло – една изключителна обстановка и атмосфера, страхотна игра и онова чувство на неудобство, както когато детето вижда майка си и баща си да правят секс. Подобно чувство те обзема до самия край, хваща те за гърлото, а виновното кърваво забавление е толкова иронично, че оставя усмивка и след края. Определено един от хорърите на последните няколко години.

Оцени »  Трагедия...Не си заслужава.Средна работа.Добър е!Страхотен, препоръчвам!
Рейтинг 4.29/5 от 7 глас(а)
Loading...
Етикети:  
 

 
Прочети още...Цели 18 коментара!  
Добави коментар?

 1. от bungle
  16.May.2010, 18:13

  Yep, страхотен е. :) И аз го препоръчвам.

 2. от cinemascrotum
  17.May.2010, 11:40

  Хаха, това един от малкото филми, които не съм оплюл за миналата година. :D

 3. от Иво
  17.May.2010, 11:50

  Това е показателно. Все пак, това си ти. :D

 4. от Nostromo
  17.May.2010, 12:43

  Испанците усилено разработват темата за сираците и приемните семейства. Но Orfanage беше с поне две класи над този.

 5. от Иво
  17.May.2010, 12:57

  Така е, но El Orfanato е съвсем друг, не забравяйте. Тук очевидно е заложено по-евтино въздействие, но пък филмът е изпипан.

 6. от cinemascrotum
  17.May.2010, 15:57

  „El Orfanato“ беше повече драма, отколкото хорър, докато „The Orphan“ си е чист трилър.

 7. от Иво
  17.May.2010, 16:27

  това имах предвид, да:)

 8. от Nostromo
  17.May.2010, 17:50

  Според критериите на IMDb „Orphan“ също е драма. А е драма, защото Вера Фармига доста се постара да го драматизира, а и режисьора също се пробва. Въпросът е там, че не им се получи. Ако принизим качеството на драмата в „The Orfanage“, резултатът ще е „Orphan“. Та… и драмата, и трилъра, и хоръра ги има и в двата филма, просто в единия качеството ѝ не струва, но пък го докарва откъм трилър…

 9. от lammoth
  17.May.2010, 18:38

  и на мен испанската версия ми харесва повече :)

 10. от Иво
  17.May.2010, 19:14

  @Nostromo, защо да го принизяваме, като очевидно и двата филма са с различни концепции? Това, че Вера Фармига е вкарала драматизъм и малко по-сериозни човешки терзания като роля прави трилъра една идея по-богат. Докато в El Orfanato е точно обратното – търсеше се точно драмата, обогатена с хорър и трилър елементи. А според критериите, и не само на имдб, един филм е драма, когато не е комедия:)
  Още повече, защо трябва два филма да се сравняват на базата на това, че са правени от испанци и, че имената им са сходни?

 11. от Nostromo
  17.May.2010, 19:30

  Сравнението се налага от самосебе си, най-малкото заради точно тези критерии, които спомена, плюс третирането на сирашеството и плюс жанра. Неизбежно е. А като тръгнеш да сравняваш, обикновенно някой изпъква, затова и „Orphan“ се „класира“ малко по-трудно. Но за основните цели на продуцентите, е добър филм, въпреки че честно казано на места ме издразни. Особено в частта свързана с абсолютно кретенското поведение на мъжа ѝ на Фармигата. Идваше ми да взема ножа и сам да го накълцам на шайби… :D

 12. от Иво
  17.May.2010, 19:37

  Е, той Сарсгард, мисля, че няма какво да го коментираме. Все пак другото момиченце, което било нямо и в живота, се справи доста добре. А и Вера беше добре, имайки предвид неадекватното ѝ изпълнение, за което я номинираха за Оскар… :D

 13. от lammoth
  17.May.2010, 22:25

  ако Хит-Гърл хване момиченцето от Orphan ще ѝ спука гъза от бой :)

 14. от Иво
  17.May.2010, 22:33

  Ммм,,, не знам, но със сигурност ще има кръв. :D

 15. от Nostromo
  17.May.2010, 22:35

  Ей, наду ми се главата от тоя Кик-Асс… Ще взема да го гледам на инат. :D

 16. от Иво
  17.May.2010, 22:38

  О, да, гледай го, после го оплюй едно хубаво. :D Пък да видим тогава Ламотха! :D

 17. от СУПЕРЕКСХИБИЦИОНИСТИКО
  18.May.2010, 14:05

  ще пратя хит-гърл да ви подпуха задниците! :Р
  освен това си направих и аз костюм, смятам да стана супер герой. Засега представлява само една надколенка, НО….и голотата е оръжие! От днес нататък ме наричайте СУПЕРЕКСХИБИЦИОНИСТИКО!
  :)

 18. от Иво
  18.May.2010, 14:23

  Аз пък си шия костюм на Макс от Where the Wild Things Are :D и като викна максичудовищата, ще те видя тогава. :Р

Коментирай...