Orochi

Orochi е японски хорър, в който няма нито един призрак, но за сметка на това има много зло проклятие. Въпросното проклятие е върху жените от семейство Монзен и е oт прост тип. Когато се родят те са по-красиви от всички останали, но за това си плащат когато достигнат 29 годишна възраст. Тогава те бавно започват да се превръщат в ужасяващи „чудовища“…

orochi1

Орочи, на която е кръстен и самият филм е просто страничен наблюдател в цялата история. В началото на филма е представена като безсмъртно същество с неясен произход. Тя е безсмъртна и има свръхсили, но не се плашете, защото ги използва за добро и не по много, за да развали филма. След като една вечер е закъсала в бурята, някъде между градовете, случайно решава да се подслони в имението на семейство Монзен, където вижда как живеят сестрите Риса и Казуса, заедно с майка си, филмовата звезда Аои Монзен. Орочи е толкова впечатлена от тях, че решава да ги наблюдава, разкривайки по този начин голямата им тайна.

Една от впечатляващите страни на Orochi е, че две актриси влизат в ролята на четири различни персонажа, и за разлика от други актьори, които използват същия номер, не изглеждат ужасяващо дебилно. Йошино Кимура е в ролята на майката, а години по-късно и като порасналата Казуса, която благодарение на някакви „магии“ е станала идентична на майка си. Изпълнението ѝ със сигурност е най-доброто във филма, но на достатъчно добро ниво е и това на Митсуки Танимура, която е в ролята на Орочи и Йошико.

orochi2

Всъщност Orochi не е точно хорър филм, дори мога да кажа, че типично хорър елементите са много малък процент oт лентата. Останалата част е пълнокръвна драма, като основната тема за завистта може буквално да ви избоде очите. Режисьорът Норио Тсурата е използвал очевиден символизъм, за да предаде идеята си и мога да кажа, че се е справил успешно. Мотивите на героите са логични през по-голямата част от времето, но на моменти става малко трудно за вярване, че героините могат да бъдат толкова озлобени единствено заради завистта си. Разбира се, приоритет на филма въобще не е да бъде реалистичен, така че може и да му простим тези моменти.

Въпреки, че Orochi не може да се нареди сред най-високата класа японски хоръри, със сигурност не е и сред посредствените такива. Всъщност Orochi е интересен филм за гледане и до тук. Нищо революционно, нищо велико, просто добър филм с добре разказана история. Но си струва, за разлика от по-голямата част от японските хоръри, които излизат в момента.

orochi3

Оцени »  Трагедия...Не си заслужава.Средна работа.Добър е!Страхотен, препоръчвам!
Рейтинг 3.00/5 от 3 глас(а)
Loading...
Етикети:  
 

 
Прочети още...Цели 4 коментара!  
Добави коментар?

 1. от Longanlon
  8.Jul.2009, 7:25

  очевиден символизъм, а? току виж сега дотърчали от Стандарт да те юркат да им пишеш кинокритиката ;)

 2. от Станимир
  8.Jul.2009, 14:55

  и какво точно е нередното в „очевиден символизъм“? :|

 3. от Longanlon
  8.Jul.2009, 16:32

  а какво точно е нередното в кинокритиката на стандарт? :|

 4. от Scrotum
  12.Jul.2009, 1:07

  Звучи добре. Може да му хвърля един поглед.

Коментирай...