Nikita (TV Series 2010)

Когато чуе името Никита, всеки истински киноман се сеща за едно и също нещо – едноименния филм от 1990г. на френски режисьор Люк Бесон. Лентата разказва за млада жена, която има проблеми с полицията. Тайна правителствена организация заменя наказанието, което я чака с друго – Никита е принудена да се обучава за професионален убиец. След този филм се появяват редица подобни шпионски филми със сходен сюжет, включително и американския сериал с Пета Уилсън в главната роля. Сериалът Никита от 2010 следва начертания вече път с някои малки изменения.

Тв шоуто всъщност поставя в центъра на действието друга героиня – Алекс, младо момиче, което тъкмо е вербувано от Отделението. Тя бързо се учи и скоро и е възложено да изпълни първата си мисия. Това, което не знаят ръководителите и е, че Алекс всъщност не е случайно момиче. Тя е изпратена от Никита, която след като успява да се измъкне от Отделението, си поставя задачата да саботира всяка мисия, докато измисли начин да разруши цялата организация.

Ако сте запалени по тв сериалите, неизбежна е асоциацията с поне няколко други – Тъмен ангел с Джесика Алба, Къща за кукли с Елайза Душку и чисто новичкия Тайнствени афери с Пайпър Перабо. Очаквайте познатите сюжетни елементи – опасни мисии, заплашителни терористи за елиминирани и стриктни ръководители, които не ти позволяват да имаш личен живот извън организацията. Забравих най-важната съставка – красиви жени с оръжия. Предполагам, че последното служи за привличане на зрителите, тъй като другото почти не струва. Сценаристът Крейг Силвърстейн залага по-скоро на екшъна, отколкото на драмата, което обезсмисля заложената първоначално идея във френския филм Никита. С някои изключения, героите са абсолютно същите като в американския сериал и ако си го гледал, още след първата серия знаеш кой какъв е какво ще направи в последствие. Всъщност характерите на персонажите са даже по-опростени от предишното такова шоу, а хумор почти липсва. Разбира се, ако не търсиш нещо високо интелектуално и оставиш сравненията на страна, може би ще харесаш Никита, тъй като ако не за друго, то поне става за развлечение.

В главната роля е Маги Кю, чието име честно казано не ми е познато. Сред критиката не срещам отзиви за актьорската и игра, но пък всички са възхитени от дългите и крака. По-познатото име в каст-а е това на Шейн Уест, който влиза в ролята на Майкъл.

Шоуто започва убедително – пилотният епизод събира пред екраните 3,5 милиона зрители. Сериалът обаче губи скорост и финалът на сезона е гледан само от 1, 5 милиона зрители. Междувременно стана ясно, че втори сезон все пак ще има. Предизвикателството пред създателите на сериала този път е да не убият и малкото фенове, които имат.

Във всеки случай гледането на Никита ще ви подейства положително. Или ще харесате шоуто и с кеф ще си гледате сериите или ще се възмутите и в знак на протест ще си пуснете оригиналния френски филм – и ще се насладите на малко истинско кино.

 Оцени »  Трагедия...Не си заслужава.Средна работа.Добър е!Страхотен, препоръчвам!
Рейтинг 3.00/5 от 1 глас(а)
Loading...
Етикети:  
 

 
Прочети още...Коментирай...