Никс: Най-добрите филми на 2012

Сезонът на равносметките вече настъпи. Решихме да изпреварим традициите и да започнем годината (въпреки че Стоян е този, който ще остане в историята с първата публикация за 2013) с личните си класации на филмите, които ни предложи календарната 2012. Колкото до заглавията, които всички чакаме, но някои от нас няма да дочакат – вече правим планове за следващите ни класации: Най-добрите филми, които пропуснахме в „Най-добрите филми“.

Спомням си каква наивност струеше от първото ми изречение само преди година – и по-точно от очакванията към The Dark Knight Rises. Малко след това това филмовата 2012 поде главоломно надолу и добре, че бяха последните няколко месеца, за да изгледам повечето от класираните по-долу заглавия. Също така се опитах да извадя някакво статистическо обобщение на всичко това и стигнах до показателния факт, че средната дължина на 15-те ми заглавия е 119 минути.

Или общо 1781 минути от моя живот:

15. Samsara

14. Chronicle

There’s nothing stopping us.

13. Beasts of the Southern Wild

Everybody loses the thing that made them. The brave men stay and watch it happen. They don’t run.

12. Seven Psychopaths

– An eye for an eye leaves the whole world blind.
– No it doesn’t. There’ll be one guy left with one eye. How’s the last blind guy gonna take out the eye of the last guy left?

11. Looper

I don’t want to talk about time travel because if we start talking about it then we’re going to be here all day talking about it, making diagrams with straws.

10. Beyond the Hills / Dupa dealuri

God is up to something and checks you, Father.

9. Argo

– Let me get this straight, you want to come to Hollywood, make a fake movie, and do nothing?
– That’s right.
– You’ll fit right in.

8. Life of Pi

I suppose in the end, the whole of life becomes an act of letting go, but what always hurts the most is not taking a moment to say goodbye.

7. Flight

It was as if I had reached my lifelong limit of lies. I could not tell one more lie. And maybe I’m a sucker. Because if I’ve told one more lie I could have walked away from all that mess, kept my wings, kept my false sense of pride.

6. Cloud Atlas

It’s completely killing me; a half-finished book is, after all, a half-finished love affair.

5. Skyfall

– Every now and then a trigger has to be pulled.
– Or not pulled. It’s hard to know which in your pajamas.

4. The Intouchables

My true disability is not having to be in a wheel chair. It’s having to be without her.

3. Moonrise Kingdom

– So, what do you want to be when you grow up?
– I don’t know… I want go on adventures I think – not get stuck in one place. How about you?
– Go on adventures too, not get stuck too.

2. The Perks of Being a Wallflower

And in this moment I swear… we were infinite.

1. HOLY MOTORS

– Beauty? They say it’s in the eye, the eye of the beholder.
– And what if there is no more beholder?

edit (3 weeks later):
0. Django Unchained
Django Unchained (2012)
Who’s that stumblin’ around in the dark? State your business or prepare to get winged.

„A revolution without dancing is a revolution not worth having!“

Етикети:  
 

 
Прочети още...Цели 15 коментара!  
Добави коментар?

 1. от Нели
  5.Jan.2013, 18:37

  Всяка година мрънкам, колко разочарована съм от изгледаните филми. Тази мрънках по-малко от обикновено, като че ли свикнала и примирила се с разочарованието. Вярно е, че киното не е такова, каквото беше. Но това не означава непременно нещо лошо. Киното е вечно, а неговата красота се отразява по различен начин в очите на всеки от нас и дори нас да ни няма, тя няма да изчезне…

  Хубава и вдъхновяваща класация!

 2. от lammoth
  5.Jan.2013, 18:48

  Щом има Царството, Облакът, Пи, Зверовете и Недосегаемите – няма да те псувам :Р
  Останалите или не съм ги гледал, или са гола вода, де :) :р Сега си свалям Самсара. Мислех, че е оня филм от преди няколко години и си викам какво си пушил за да го сложиш в класация за 2012 :р
  Шегувам се, класацията ме кефи :)

 3. от Васил
  5.Jan.2013, 19:11

  Облакът и Холи Моторс – прекрасни

 4. от V
  5.Jan.2013, 19:30

  Чудесна класация! Много завиждам за ‘Seven Psychopaths’ ;) 2012 > 2011

 5. от ambientdefocus.com » блог за фотография, дизайн и ежедневие
  6.Jan.2013, 21:45

  […] да започна с препоръчаните от framespotting. А, кои са според вас филмите на 2012 […]

 6. от Tyler Durden
  7.Jan.2013, 21:19

  Chronicle & Skyfall…Seriously? Skyfall като за Бонд е добър, но за топ 2012.

 7. от Pow R Toc H
  8.Jan.2013, 15:27

  Нели, Нели, Нели.. подобна класация може да послужи за вдъхновение само на някой, който иска да откаже киното. :) Шегичка.
  Всеки има право на лош вкус. Пак се шегувам. :)
  Ама чак пък вдъхновявааща. ;)

 8. от Pow R Toc H
  8.Jan.2013, 15:36

  Тайлъре, Тайлъре, никога не бих се сетил да сложа „Хроники“ в подобна класация, но същото се отнася и за лупърчето и Арго, пред които „хрониките“ са невероятно постижение. Бонда пък е много зле, но началото е зверски добро. Въпрос на вкус де. :)

 9. от Tyler Durden
  8.Jan.2013, 20:07

  Pow R Toc H прав си, нещата не вървят на добре. Дано догодина да не трябва да се включват за пълнеж и българските подобия на филми :D

 10. от Tyler Durden
  8.Jan.2013, 20:17

  A 2014 киното тотално ще е умряло и на първо място ще е Transformers :D

 11. от Pow R Toc H
  8.Jan.2013, 20:50

  Разни хора, разни… на мен пък „Аве“ ми е в топ 10 за миналата година. Но той ще търпи промени (надявам се). И съм малко по позитивно настроен за бъдещето. :)

 12. от Нели
  9.Jan.2013, 1:59

  Pow R Toc H, за разлика от колегите и вероятно от някои от вас, аз не уча нищо свързано с кино, изкуства, технологии. Професионалната ми гледна точка не струва нищо. Затова и не я давам. Единственото, което споделям в ревютата и коментарите си, е личното ми мнение. А за мен киното никога не е било режисура, сценарий, монтаж. Киното за мен са идеи. Търся силни послания и ако ги намеря в ниско бюджетни ленти, в блокбъстъри, в екшъни или драми, така да бъде. Понякога обаче критикът в мен се обажда и забравям, че точно идеите правят изкуството изкуство. С тази класация Никс ми припомни това – не заради заглавията, които нямам намерение да коментирам, а заради начина по-който е конструирал поста си – не чрез думи, а чрез идеи, в това число и обложката. След седмица, когато пусна моята класация, ще имаш възможност още веднъж да кажеш колко зле е била годината. За мен обаче киното не е мъртво и няма да умре, докато продължавам да намирам силни послания във филмите, които гледам..

 13. от Pow R Toc H
  9.Jan.2013, 9:18

  Ехх, май трябва да престана с просташките си коментари. Доста съм далеч от мисълта, че киното умира, а дори и от тази, че годината е била зле(или поне не по зле от последните няколко). В първия си коментар наистина се шегувах, повечето от заглавията в класацията ми харесват и то доста. Не знам защо реших, че ще е забавно :). И аз имам право на вкарам малко лош вкус :).
  Извинявам се ако съм ви обидил с някои от редките си и тук там изпълнени с хейт коментарчета, не целя това. До преди година и нещо се подвизавах тук под друго име „тинчо“. Смятам, че страшно много ми се промени и разшири вкуса за кино(май това беше една от причините да си сменя и ника), като доста от това се дължи на вашия сайт.
  И аз като теб намирам магията във всякакъв тип филми. Май обаче това чувство за хумор само аз си го разбирам, но просто не обичам да драскам обичайните неща.
  Мда, хах щях да забравя… Нели, мноо ме кефиш :)))

 14. от Никс
  9.Jan.2013, 11:00

  Васил, само тези двата ли?

  V, не разбрах за кое завиждаш – че съм го гледал или че е успял да ми хареса, напук на всичко? :D

  Pow R Toc H, и да не си се шегувал няма проблем, никой тук няма да ти се обиди за „лош вкус“ и т.н., поне не аз :) Благодаря ти за думите относно сайта. И не спирай с просташките коментари, иначе е скучно ;)

  Tyler Durden (и не само :D), Skyfall е добър не само „като за Бонд“, но и като за 2012. Далеч съм от мисълта, че е перфектен филм, само че на фона на кекавата конкуренция мястото му е точно там.

  Колкото до българските филми, не виждам защо някой да ги използва за пълнеж при наличието на толкова много чуждестранни бози. И актуалният проблем не е бездарното българско кино, а непризнатото българско кино. „Подслон“ и „Аве“ – два доста добри филма от последните 2 години, за които аудиторията остана сляпа и които останаха в сянка на дузина агресивно тъпи продукции.

  Благодаря на всички за отзивите!

 15. от Django Unchained (2012) | F r a m e s p o t t i n g
  22.Jan.2013, 10:06

  […] гледане и на още по-малко от това да си редактирам класацията изоснови, „Джанго“ всъщност е екстремно […]

Коментирай...