Нели: Най-добрите филми на 2013

След неизвестен брой години, прекарани като критик-любител, блогър-ентусиаст или просто обикновен драскач, все по-трудно намирам думи, за да изразя любовта си към киното. Все по-трудно намирам и филми, които да запомня и заобичам. Не защото „вече не се правят филми като едно време“, а защото, когато киното ти е наркотик, както при всяка дрога, и тук трябва да увеличаваш дозите – и количеството, и качеството. Сред многото заглавия тази година, бих отличила няколко – причини различни : майсторска режисура, интелигенти идеи, визуален перфекционизъм, и най-вече заради онези малки чисто лични неща, които са ме впечатлили и докоснали.

***

Runner-ups:

August: Osage country
Philomena
The Congress
The broken circle breakdown
Borgman

***

10.About time

We’re all traveling through time together, every day of our lives. All we can do is do our best to relish this remarkable ride.

Забавен, оригинален, симпатичен. Филм, който искрено ще ви разсмее, герои, които ще ви очароват, история, която ще ви докосне.

9. La migliore offerta

Emotions are like work of art. They can be forged they seem just like the original but they are forgery.

Стилен семпъл Джузепе Таранторе, умела режисура, интелигентен сценарии. Артистичен, красив филм, изпълнен с напрежение, драма, чувства, илюзии.

 

8. Before midnight

If you want love, then this is it. This is real life. It’s not perfect but it’s real.

Какво означава да споделиш живота си с някого, да пораснеш до някого, да се промениш, да се промените заедно? История, която преплита романтика и баналност, сладко и горчиво. Нежен, красив филм.

 

7. Dallas Buyers Club

Welcome to the Dallas Buyers Club!

Прекрасен сценарий, който те прави съпричастен към случващото се на екрана. Прецизна режисура, която разкрива филма в цялата му комплексност. Емоционална актьорска игра. Филм по учебник.

 

6. Rush

The closer you are to death, the more alive you feel.

На фона на ръмжащите мотори, изтърканите гуми и крещящите тълпи, Рон Хауърд ни предлага високо качество на забавление, интригуваща лична драма, една действителна история. Малко ленти успяват да съчетаят по толкова елегантен начин екшън, напрежение, дълбочина. Един филм за упоритостта, смелостта, дисциплината, за любовта към високите скорости, за любовта към живота.

 

5. Le passé

 In this situation, every certainty is a doubtful!

Верен на себе си Фархади се връща към темата за отношенията в семейството, близостта, любовта, отчуждението. В прекрасен сценарий, ни разказва една чисто човешка история, наситена с емоции, но без излишна драма, без претенции. Филм за изборите, които правим, за грешките и болката, за силата, необходима да простиш, за миналото и отражението му в настоящето. Филм, който с всяка сцена разкрива дълбочината си.

 

4. Inside Llewyn Davis

If it was never new, and it never gets old, then it’s a folk song.

Като един истински Коенов герой, Люин Дейвис е  неудачник, мечтател, самотник. А неговата история –  между трагичното и комичното, изпълнена с черен хумор, с отчаяние и надежда. В странен комплимент към кънтри музиката, режисьорите създават един филм, ту топъл, ту студен, малко шантав, неуловимо сериозен, майсторски.

 

3.Her

I feel like I can be anything with you.

Действието във филма се развива в недалечното бъдеще, в свят на високи технологии, модерни комуникации и самота. Точно тук, където много режисьори биха се изкушили да пресъздадат действителността от страниците на Смел нов свят, критикувайки съвременното общество, Спайк Джоунс прави точно обратното. Противно на привидното, Her не филм за отчуждението и неспособността ни за близост. Her е футористична приказка за любовта в най-чистата, най-неуловимата и форма – като идея. Идея, която не се нуждае от причина, за да се роди, не се нуждае от повод, за да си отиде. Идея, която не се нуждае от образ, за да съществува. Дълбок, провокативен филм.

 

2.The Great Beauty

This is how it always ends. With death. But first there was life…

Когато срещаме за пръв път Джеп, героя на Паоло Сорентино, той тъкмо навършва 65 години. А какъв по-добър повод от един рожден ден, за да се замислиш върху това кой си и какво си постигнал? Точно тези въпроси си задава и Джеп, припомняйки си с носталгия малките сладки моменти, успехите, мечтите и надеждите, с горчивина въздиша по пропуснатите възможности, с цинизъм говори за миналото. В търсене на смисъла на живота, филмът се лута по калдъръмените улички на Рим, през мъртвата тишина на катедралите, през шумните светски партита, по широките многолюдни площади, на фона на Колизеума, през блясъка, през самотата. Понякога досаден, клише, артистичен, странен, бавен, нелеп, удивителен, грандиозен, претенциозен, красив… като самия живот.

 

1.Only lovers left alive

I’m sick of it—these zombies, what they’ve done to the world, their fear of their own imaginations!

Джим Джармуш е магьосник. Единственият режисьор, който може да превърне филм без съдържание в главоблъсканица, един елементарен сюжет във философски трактат, два стола и една димяща цигара в артистично видение.  За идеите във филмите му трудно се говори, може би защото такива няма. Много от лентите му не се нуждаят от история, цел или посока, в която да се развиват, а когато за пръв път срещнем героите му, те за нас са непознати, такива остават и след финалните надписи. Only lovers left alive е ярък пример за всичко гореспоменато, и може би най-сантименталния филм, в творчеството му. Ексцентричен, несериозен, забавен, и едновременно с това бавен, тежък, мрачен. Меланхоличен, красив филм, който ни припомня защо някои живеят, а други просто съществуват.

***

Най-добрите филми на 2012
Най-добрите филми на 2011
Най-добрите филми на 2010

Етикети:  
 

 
Прочети още...Цели 4 коментара!  
Добави коментар?

 1. от Иво
  2.Mar.2014, 20:47

  Радвам се, че виждам Le passé, един недооценен, според мен, филм. ;)

 2. от chris cornell
  3.Mar.2014, 3:28

  Страхотен топ! Присъствието на Inside Llewyn Davis и Le Passe го прави даже свръхтоп ;)

 3. от Нели
  3.Mar.2014, 16:30

  Всъщност бях приятно изненада от Le passé, понеже Separation не ми направи кой знае какво впечатление..
  А братята Коен са ми любимци^^

 4. от Нели: Най-добрите филми на 2014 | Framespotting
  22.Feb.2015, 12:34

  […] Най-добрите филми на 2013 […]

Коментирай...